заеми и бизнес проект?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Ya-Ka Stereo

re

Мнение от Ya-Ka Stereo »

mite absoliutno si prav shtiah da pisha edin primer ama to4no takav koito se slu4i s men germania no izvoda e sashtia taka 4e si mi spestil pisaneto :) zna4i ako triabvashe vseki vseki koito iska da se zahvane s niakakav biznes da ima otli4ni poznania po bankovo delo priateli saglasete se 4e shteshe da e dosta trudno da si se zahvanesh s kakvoto i da e ..ne otri4am oba4e 4e jovani e prav za tova kolko iadove moje da si spesti 4ovek i kolko greshki moje da izbegne ako znae pove4e ...NO ..az izrishno uto4nih za kakvo to4no se interesuvam pak kazvam temata mnogo to4no sam ia ozaglavil zaemi i biznes proekt ..zna4i jovani parvo ne sam ti se razsardil i vladeia povedenieto si, mojesh da badesh siguren v tova prosto shte izliaza mnogo ot temata ako vzema da ti obiasniavam kollko dobre i kak sam i ot kade sam se nau4il da vladeia povedenieto si ...kakto ti kazah uvajavam poznaniata ti i priemam saveti ot vsi4ki tova kak shte gi sinteziram i shte izvleka poleznoto ot tiah vnimavam zashtoto vseki ima razli4en opit i po razli4en na4in moje da razkaje za edno i sashto neshto ..a za vrazkarstvoto ne mi go havli priateliu ..ti zashto se mahna ot bg ? i ne sravniavai vrazkarstvoto v politikata zashtoto az ne govoria ni nai malko za tova ...edno e imenitata shurobadjanashtina v bg a drugo tova da imash pozezni kontakti ..ima hora dnes koito bez pari samo 4rez poznanstvata si i to4nata informacia praviat pari no tezi ne se kvalificirat kam vrazkarite ..i tai kato imash solidni poznania po ikonomika mislia 4e razbirash kak se nari4a tova ..predpriema4estvoto e edin ot glavnite resursi nali taka beshe :) a knigite ne se 4etat samo kogato 4ovek e mlad nali znaesh Sokrat kakvo e obi4al da kazva dokato blajeno e dav4el strak paprika :)) az znam 4e nishto neznam ;)
jovani

Мнение от jovani »

Здравейте и извинете за закъснелият отговор. Честно казано се надявах някой друг да свърши тази работа, защото напоследък имам сериозно закъснение с моите дела, та ще се опитам да се включвам само с кратки забележки, поне за известно време (и то в по-несериозни теми). Сега по отношение на банковите служители, които са ви накарали да подадете апликация: ами на тях това им е работата, колкото и странно да изглежда това. На тях им оценяват пърформанса не на основание на това колко техни клиенти са били одобрени със заеми (кредитни карти), а на това колко апликации са успели да съберат, защото това им е работата. Банковото дело е бизнес, както всеки друг - банките не са държавни организации или фондации с идеална цел. В тях работят служители, които имат определени функции, и не винаги 1 служител е отговорен за целият процес (има редки случаи, като например в клонове на Банки в малки населени места, където фронт-деск клерка с който клиента разговаря взима окончателното решение въз основа на наблюденията в/у вас и документацията, която има). В общият случай пърсонал банкера най-много да даде препоръка по вашият случай, изразена като 1-2 изречения в кейса ви. Така че вашите изводи, че някой не си разбира от работата са малко неправилни - или както вече казах ако нещо изглежда странно, почти винаги има обективни причини за това (изобщо няма да е зле да приемете, че това което виждате се дължи на някаква логика, а не на случайност - ще бъдете прав в по-голямата част от случаите). Ако сега се интересувате защо някой иска да ви вземе апликацията, като знае, че вие нямате големи шансове - ами има ред причини за това:
- служителката (па**ата) на гишето изобщо не и пука кой ще одобрят отгоре и кой не - дори и тя не знае дали на практика ще бъдете одобрен
- когато си попълвал апликацията за кредит ти си разрешил на Банката да ти поиска "Кредит рипорт" - питайте БГМонтреал какво представлява това, ако не знаете. За Банката това е изгодно, защото започва да ти прави досие (те не могат по закон да поискат такъв рипорт, ако не са оторизирани от теб за това). Сега, след време като поискаш пак кредитна карта, те ще сравнят кредит скора ти и многото информация, която дава рипорта, както и тази, която са събрали междувременно за теб и ще имат по-голяма база да те оценят като клиент.
- не винаги е добра идеята да се съгласявате с всички съвети, които ви се дават от служителите на Банката - някои от тях са подвеждащи, с цел да се установи до колко разбирате от материята (как иначе могат да оценят дали ще бъдете изряден клиент, дали ще фалирате след 1 година, дали ще изчезнете с парите и т.н. - отново казвам, това е бизнес, нищо лично няма тук). Според мен Митето е трябвало да откаже лайн ъф кредит апликацията - по този начин показваш, че нямаш нужда от пари, че не си го закъсал. А и след като са ти били отказали 2 пъти ще имаш 2 рекърда за отказан кредит в кредит рипорта, което не е супер добре (за щастие този тип рекърди могат да се пазят само 6 месеца, мисля).

Един приятелски съвет:
Аз имам този подход - свалям мацките по гишетата (а и винаги свалям мацки, където и да попадна, стига да имам възможност) - уговарям си обяди с тях и т.н. Сега рискувам да бъда оплют от обществото и съвсем безотговорно си отрязвам някои шансове тук, давайки ви тази информация - само за да видите, че съм с добри намерения към вас...
Почти винаги това има позитивен ефект - не винаги си уреждам среща, но демонстрирам, че не ми пука и обикновенно ефекта е много положителен. Как се свалят мацки се надявам някой друг да опише, ако този въпрос е проблемен за вас :)

И последно: за връзкарите - виж сега, аз обичам да наричам нещата с истинските им имена: не мога да отделя тези "връзкари" от онези "връзкари", пък ти ги наричай както намериш за добре - "предприемачи" или каквото смяташ, че е по-правилно. То така или иначе у нас е много рядко някой разбира (дори и не се опитва да се разбере) истинският смисъл на нещата - много хора, дори след 45 години и един куп задължителни предмети в училище не могат да разберат какво означават думите: "комунизъм", "социализъм", "капитализъм", "тоталитаризъм".
Отново искам да кажа - нямам нищо против теб самият, даже си ми симпатичен, хубаво е да си любопитен: това е един от начините за научаване, имаш нюх и качества и ти желая наистина успех от все сърце.
На последният въпрос на който ще ти отгоеоря, е защо се "махнах от БГ": ами колкото и странно да звучи, това беше в резултат на един "прекалено" добре подготвен план; на една случайност; на една детска мечта; и на вроденото ми любопитство. Аз и в БГ съм взимал добри пари (даже ме е срам да ти кажа колко изкарвах в годините 1997-2002, работейки за чужда компания) и семейството ми има имоти, апартаменти, вили в София и по цялата страна, така че може би ако поискам мога да си живея без много да се напъвам, за разлика от начина по който живея тук. Надявам се да не предизвикам нападки по мой адрес - не се срамувам от себе си, а се гордея с предците си - те са направили много повече за страната си от много други, и то от поколения насам, но не мисля че си струва да влизам в подробности тук. Интересното е, че са били в топ 5% по турско робство, капитализма, тоталитаризма и в момента, а и аз съм на път да го постигна тук в Канада. Другото интересно е, че са работили за много известни генерални проекти в БГ, и то по време, когато мнозина са правили други работи (за справка - питайте батката за това, как се е работело по "Татово" време). Е, тук определено се отклоних от темата, не знам защо така ме изби - и сега е момента да пожелая на всички още веднъж успех във всяко едно тяхно начинание и горе главите - погледнете мотото на Ивет по този въпрос.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:не винаги е добра идеята да се съгласявате с всички съвети, които ви се дават от служителите на Банката - някои от тях са подвеждащи, с цел да се установи до колко разбирате от материята (как иначе могат да оценят дали ще бъдете изряден клиент, дали ще фалирате след 1 година, дали ще изчезнете с парите и т.н. - отново казвам, това е бизнес, нищо лично няма тук).
Вече знам да не се съгласявам с всички съвети на "компетентните" служители, но мисля че просто ги надценяваш като им вменяваш някаква роля на психолози :D Просто мацката са и направили обучение:
1. идва клиент
2. каквото и да иска се опитваш да му набуташ още 1-2 продукта
3. опитваш да изглеждаш професионално и все едно помагаш на клиента
4. отиди на стъпка 2
Ясно ми е че всичко е бизнес и "нищо лично" само че както казва Кръстника - "всичко е лично" :twisted: така че следващия път ще стана клиент на банка чиито служителки не ме подвеждат (заради изтънчени психологически бизнес-тактики или просто щото са тъпи патки) и не мисля че бизнеса им ще спечели много-много от бройката приети апликации в сравнение с разочарованите и отказали се клиенти :roll:
jovani

Мнение от jovani »

Прав си за технологията, която си описъл - до някъде е така, но все пак и дребните служители имат право да ти ударят едно рамо, или да не го направят. За личното отношение - и аз разсъждавам по този начин. Но тук ще видиш, че това на кой ще станеш клиент няма огромно значение - всички работят по един и същ начин и ако ти не си харесал компанията ХХХ, то друг пък е попаднал първо на ААА и ще си размените местата просто - а най-накрая ще почнеш да си отваряш сметки навсякъде и да имаш колкото може повече кредитни карти. Ние сме само едни малки пионки в голямата игра и това, какъв е нашият избор само привидно има значение (ако изобщо имаме избор, разбира се) :)
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
bateto

Мнение от bateto »

И тук за да се преебе дявола във въздуха си трябват връзки,в което аз лично нищо лошо не намирам.Джовани ви го обясни като теоретик,а аз ви го обяснявам като практик.Който се интерисува как функционира една кредитна система където и да било по света може много лесно да събере информация,то от източници за това по вече няма.Който иска да влезе в системата обаче не трябва да се отсланя на информацията ползвана за масова култура.Както навсякъде по света така и тук за да получиш първо трябва да дадеш и то по възможност авансово.а за да дадеш трябва да имаш.От сульо и пульо като мен ,теб и него Те сметка нямат.
П.С. Ако има желаещ да ми съдейства за 500К кредит давам от 10 до 20% комисионна според условията. Размерът на комисионната както при всеки друг бизнес подлежи на разискване
Ya-Ka Stereo

re

Мнение от Ya-Ka Stereo »

jovani i ti si mi simpati4en i v nikakav slu4ai ne te napadam po niakakav na4in , oab4e nali razumnite hora vodiat edin dialog i vseki nau4ava po neshto ot drugia , az sas skromnata si vazrast sam minal prez dosta jiteiski neshta ( da be mirno stoialo , ne bi 4udo vidialo) i sam po skoro praktik ot kolkoto teoretik ako sam vaobshte niakakav:) no znaesh li neshtata v bg gi gledam mislia 4rez razli4na prizma , i bih kazal 4e ot niakoi sam napravo otvraten! No pak pod4ertavam vseki ima svoia opit , i svoiata baza , vypreki 4e pove4eto neshta za koito ti govorish idvat ot edin i sasht kladenec ot knijkite. V savetite ti go ima i prakti4nia moment razbira se , ne tova iskam da kaja ,prosto po niakoga neshtata sa mnogo otnositelni. Jiveem v takav sviat , otnositelnostta si ia sazdavame sami i po tozi na4in ralzi4nite sistemi 4erpiat sila i prodaljavat da sashtestvuvat. A ina4e, fakta e neosporim 4e si v 4as s neshtata koito me interesuvat i defakto mojesh da mi badesh polezen sas saveti edin den kato doida tam , e hora razni i koleloto vinagi se varti , ne se znae pak az za kakvo moga da ti bada polezen edin den :wink: nali taka se sazdavat vrazkite :)
Ya-Ka Stereo

re

Мнение от Ya-Ka Stereo »

a mejdu drugoto neshto, koeto zabravih daspomena , kakto i bankovite slujiteli se obu4avat da imat opredeleno povedenie, taka i za nas potencialnite klienti si ima knijki v koito ni se obiasniava kakvi manieri i kakav podhod ni e nujen za da uspiavame , v razli4nite si vzaimootnoshenia, bilo to banki , interviuta za rabota , na rabotnoto miasto sas shefa i t.n. taka 4e koito se 4uvstva nesiguren i misli 4e mu lipsva takt v takiva na4inania moje da se obrazova, pak i za tezi koito misliat 4e imat takt pak sa polezni , 4ovek se u4i dokato e jiv..
pop

franchising

Мнение от pop »

исках само да поясня за веригите за бързо хранене и franchising-a:
- за да ти дадат franchising na McDonalds трябва да направиш инвестиция от около 1 милион долара - минимума е половин милион, но с минимума забрави да те одобрят за добро място (особено ако не можеш да покажеш успешна ресторантйорска история на тоя континент).
За Subway можеш да минеш и с 5 пъти по-малко кеш, но както казват американците: "you get what you pay for" :oops:
заб. доларите цитирани са USD.
бърза справка: http://www.franchiseprospector.com/
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

Хехе - хубав сайт и в него топ класацията показва Събуей на първо място. :D Поп не си прав в едно - тенденциите в храненето в Северна америка са към ядене на все повече по-здравословна храна. Ето защо "Иит фреш" са с една стъпка напред пред МакДака.
pop

Мнение от pop »

foxxbatter написа:Хехе - хубав сайт и в него топ класацията показва Събуей на първо място. :D Поп не си прав в едно - тенденциите в храненето в Северна америка са към ядене на все повече по-здравословна храна. Ето защо "Иит фреш" са с една стъпка напред пред МакДака.
естествено че Subway ще е по-напред най-малкото защото е значително по-евтин. Замисли се как McDonalds могат да поддържат тези цени и пак да са franchising No.1 - 30000+ ресторанта (мисля че 70%+ са франчайз) и 1.5 милиона работници по света...
и между другото и McDonalds наблягат на салатите с натурален дресинг и даже имат органик кафе в Щатите.
заб. аз въобще не съм почитател на Мака (като храна) обаче като бизнес са неотразими.
Pincher

Мнение от Pincher »

yaka stereo
zabravi za toia biznes
ako iskash da uspeesh v tova si nachinanie ti triabvat minimum 200 000 suha para, mnogo uporitost, znania, obigranost, vrazki i predpriemchivost i pak niama garancia che shte uspessh. niamash si i predstava za konkurenciata tuk. kakvoto e moglo e napraveno. lichno poznavam grak koito upravliava takav biznes. znaesh li che e ot 30 godini tuk i si e maistor v zanaiata. chesto si vzemam tezi piti i sa mnogo vkusni. po vkusni sa ot dunerite. no si e maistor. 2 dunera sa 8 kinta s vklucheni taksi. neznam kak shte se konkurirash pri tazi cena. hubavite mesta sa zaeti a i barierite za navlizane sa golemi pone za teb. osven ako ne se reshish da opitash vse pak. no zapomni edno - ne e lesno, no ne i navajmojno. zavisi samo ot teb. 8) :beer: :beer: :beer:
Pincher

Мнение от Pincher »

imam poznata , koiato se zahvana s restiorantiorstvo. ot edna godina razviva biznesa i e na cherveno. kazva che pone pet godini shte e taka. koeto znachi che i e trudno da si pokrie razhodite po ekspoataciata. rastorantcheto e malko - 20 mesta. no tia e dosta entusiazirana ima opit v bransha i e pochnala sas 25k. sobstveni, plus zaemi i oboruvaneto e na lizing. s dve dumi - ne e za vseki. prosto kakto obikach da se izraziavam - nikoga ne e kasno da falirash. pone tuk v sevenata chast na amerika.
potvarjdava se tezata na hullboy- samo sas sobstveni pari ne stav, triabva ti sadrujnik.
:wink: :beer: :beer: :beer:
Аватар
myha

Мнение от myha »

Tarsia si sadryjnik za biznes :)
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
fibo2134

Мнение от fibo2134 »

Ya-Ka Stereo,
v momenta se prodava edno take-away catering/deli, (s oborudvane i suppliers/customers) za ok. 35K. 2-person operation, s obiaven EBIT 35K. kolko e realen...??? triabva da sednesh i da mu vidish knijata, kakto i klientelata, + da precenish kolko mojesh ti da dobavish kam celia biznes.
Energy flows through the path of least resistance.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

jovani написа:... Интересното е, че са били в топ 5% по турско робство, капитализма, тоталитаризма и в момента, а и аз съм на път да го постигна тук в Канада.
като дърт счетоводител веднага си направих сметка.

Ако си се запътил към топ 5% на Канада, значи си поне в топ 20%, т.е. ~$1000 на час. Като ти гледам постингите им отделяш поне по 15 часа на месец. т.е. $180,000 на година.

Няма да коментирам коефициента на полезност на твоите постинги, но икономически погледнато по-добре е да ни ги дадеш тия пари на нас участниците във форума или да наемеш някой който наистина разбира тия неща и той да пише тук.

Никога не бях си представял, че ще мога с няколко думи да дам акъл как да се спестят 180,000 на година. Еййййй, не случайно съм на мама вундеркинчето :wink:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Заключено