Здравейте и извинете за закъснелият отговор. Честно казано се надявах някой друг да свърши тази работа, защото напоследък имам сериозно закъснение с моите дела, та ще се опитам да се включвам само с кратки забележки, поне за известно време (и то в по-несериозни теми). Сега по отношение на банковите служители, които са ви накарали да подадете апликация: ами на тях това им е работата, колкото и странно да изглежда това. На тях им оценяват пърформанса не на основание на това колко техни клиенти са били одобрени със заеми (кредитни карти), а на това колко апликации са успели да съберат, защото това им е работата. Банковото дело е бизнес, както всеки друг - банките не са държавни организации или фондации с идеална цел. В тях работят служители, които имат определени функции, и не винаги 1 служител е отговорен за целият процес (има редки случаи, като например в клонове на Банки в малки населени места, където фронт-деск клерка с който клиента разговаря взима окончателното решение въз основа на наблюденията в/у вас и документацията, която има). В общият случай пърсонал банкера най-много да даде препоръка по вашият случай, изразена като 1-2 изречения в кейса ви. Така че вашите изводи, че някой не си разбира от работата са малко неправилни - или както вече казах ако нещо изглежда странно, почти винаги има обективни причини за това (изобщо няма да е зле да приемете, че това което виждате се дължи на някаква логика, а не на случайност - ще бъдете прав в по-голямата част от случаите). Ако сега се интересувате защо някой иска да ви вземе апликацията, като знае, че вие нямате големи шансове - ами има ред причини за това:
- служителката (па**ата) на гишето изобщо не и пука кой ще одобрят отгоре и кой не - дори и тя не знае дали на практика ще бъдете одобрен
- когато си попълвал апликацията за кредит ти си разрешил на Банката да ти поиска "Кредит рипорт" - питайте БГМонтреал какво представлява това, ако не знаете. За Банката това е изгодно, защото започва да ти прави досие (те не могат по закон да поискат такъв рипорт, ако не са оторизирани от теб за това). Сега, след време като поискаш пак кредитна карта, те ще сравнят кредит скора ти и многото информация, която дава рипорта, както и тази, която са събрали междувременно за теб и ще имат по-голяма база да те оценят като клиент.
- не винаги е добра идеята да се съгласявате с всички съвети, които ви се дават от служителите на Банката - някои от тях са подвеждащи, с цел да се установи до колко разбирате от материята (как иначе могат да оценят дали ще бъдете изряден клиент, дали ще фалирате след 1 година, дали ще изчезнете с парите и т.н. - отново казвам, това е бизнес, нищо лично няма тук). Според мен Митето е трябвало да откаже лайн ъф кредит апликацията - по този начин показваш, че нямаш нужда от пари, че не си го закъсал. А и след като са ти били отказали 2 пъти ще имаш 2 рекърда за отказан кредит в кредит рипорта, което не е супер добре (за щастие този тип рекърди могат да се пазят само 6 месеца, мисля).
Един приятелски съвет:
Аз имам този подход - свалям мацките по гишетата (а и винаги свалям мацки, където и да попадна, стига да имам възможност) - уговарям си обяди с тях и т.н. Сега рискувам да бъда оплют от обществото и съвсем безотговорно си отрязвам някои шансове тук, давайки ви тази информация - само за да видите, че съм с добри намерения към вас...
Почти винаги това има позитивен ефект - не винаги си уреждам среща, но демонстрирам, че не ми пука и обикновенно ефекта е много положителен. Как се свалят мацки се надявам някой друг да опише, ако този въпрос е проблемен за вас
И последно: за връзкарите - виж сега, аз обичам да наричам нещата с истинските им имена: не мога да отделя тези "връзкари" от онези "връзкари", пък ти ги наричай както намериш за добре - "предприемачи" или каквото смяташ, че е по-правилно. То така или иначе у нас е много рядко някой разбира (дори и не се опитва да се разбере) истинският смисъл на нещата - много хора, дори след 45 години и един куп задължителни предмети в училище не могат да разберат какво означават думите: "комунизъм", "социализъм", "капитализъм", "тоталитаризъм".
Отново искам да кажа - нямам нищо против теб самият, даже си ми симпатичен, хубаво е да си любопитен: това е един от начините за научаване, имаш нюх и качества и ти желая наистина успех от все сърце.
На последният въпрос на който ще ти отгоеоря, е защо се "махнах от БГ": ами колкото и странно да звучи, това беше в резултат на един "прекалено" добре подготвен план; на една случайност; на една детска мечта; и на вроденото ми любопитство. Аз и в БГ съм взимал добри пари (даже ме е срам да ти кажа колко изкарвах в годините 1997-2002, работейки за чужда компания) и семейството ми има имоти, апартаменти, вили в София и по цялата страна, така че може би ако поискам мога да си живея без много да се напъвам, за разлика от начина по който живея тук. Надявам се да не предизвикам нападки по мой адрес - не се срамувам от себе си, а се гордея с предците си - те са направили много повече за страната си от много други, и то от поколения насам, но не мисля че си струва да влизам в подробности тук. Интересното е, че са били в топ 5% по турско робство, капитализма, тоталитаризма и в момента, а и аз съм на път да го постигна тук в Канада. Другото интересно е, че са работили за много известни генерални проекти в БГ, и то по време, когато мнозина са правили други работи (за справка - питайте батката за това, как се е работело по "Татово" време). Е, тук определено се отклоних от темата, не знам защо така ме изби - и сега е момента да пожелая на всички още веднъж успех във всяко едно тяхно начинание и горе главите - погледнете мотото на Ивет по този въпрос.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...