Строителни инженери в Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
LT

Строителни инженери в Канада

Мнение от LT »

Здравейте, пожелавам на всички щастие и успехи през новата година!

Отдавна се каня да поставя темата за българските строителни инженери в Канада и накрая се реших. Имам желението в тази тема по възможност и разбира се с помоща на всички участници в форума да се обобщи всичко свързано със строителството и българските строителни инженери в Канада.
Аз самият съм строителен инженер и съм в Канада от няколко месеца, и имам желание тук да мога да продължа професионалното си развитие в областта на строителството.
Има въпроси които не са обсъждани досега и според мен ще бъдат интересни за всеки който се занимава със строителство, а ето и някои от тях :
При положение че имаш диплома за строителен инженер от България и успееш да станеш член на ордер на инженерите, това достатъчно ли ще е да си намериш работа по специалнотта или ще трябва да си завършиш канадско строително образование(като съответно ставаш автоматично член)? Какъв е процента на успелите в първия случай и в втория случай?
Ще признаят ли членството в ордер на инженерите от една провинция в друга? т.е. Ще станеш ли автоматично член в ордера на инженерите на новата провинция или ще трябва наново да се доказваш?
Къде според Вас има бум в строителството в Канада? Например, аз разбрах, че в момента има големи инвестиции в провнциите Manitoba и Saskatchewan, и оттам в строителството също има бум. Вярно ли е това според Вас? Моля ако има строителни инженери от тези провинции да споделят мнението си.
Има ли в Канада успели българи (строителни инженери) които да работят като такива в строителството? Сигурен съм че има, моля да си споделят опита (предполагам ще е интересно за всички).
Има ли в Канада български строителни предприемачи? Предполагам че също има, моля и те да си споделят опита.
Има още много въпроси по тази тема, които се надявам да се изяснят тук.
Благодаря предварително на всички които ще се включат с мнения по темата.
Godis

Мнение от Godis »

Айде да почна аз, като не-строителен индженер :)

Отговорите ми са основани на това което съм научил докато не се откажа от ордера (на геодезистите)

При положение че имаш диплома за строителен инженер от България и успееш да станеш член на ордер на инженерите, това достатъчно ли ще е да си намериш работа по специалнотта или ще трябва да си завършиш канадско строително образование(като съответно ставаш автоматично член)? Какъв е процента на успелите в първия случай и в втория случай?
Членство в ордер изобщо не ти гарантира работно място, а ти дава достъп до служби които нормално са затворени за не-членове. Кой те е излъгал че като завършиш месте университет ставаш член на ордер АВТОМАТИЧНО ? Няма такова нещо, за всичко се държи изпит. После чиракуване и т.н., поглеждал ли си в сайта на ордера си ?

Ще признаят ли членството в ордер на инженерите от една провинция в друга? т.е. Ще станеш ли автоматично член в ордера на инженерите на новата провинция или ще трябва наново да се доказваш?
Зависи от провинцията, но най-бързо инфо ще получиш (повтарям се) от сайтовете на провинциалните ордери. В моя случай има допълнителни изпити.

И като допълнителна информация - Алберта и BC ако искаш бързо работа по специалността без членство в ордера. Доколкото колеги са ми разказвали (вече успешно самокомандировали се във Ванкувър) работата там е повече отколкото тук, а режима за упражняване на професията - по-либерален.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Членството в ордера не ти гарантира работа,нито местното образование. Влизаш в ордера без професионални изпити ако завършиш тука бакалавър ,тогава имаш само френски език и етика. Според мен няма смисъл да се учи тук,единствено и само ако не си намериш работа за да си запълваш времето. Ако учиш,ставай гъст с арабите, много са пробивни:lol: :lol:, румънците също, само българите сме смотани щото сме скромни. Бях преди време проверявала дали ако съм член на ордера в Квебек мога да автоматично да стана член на Онтарио,ами спомням си че мога. Шефът ми работи с един строителен инж. който има печати и на двата ордера,но плащаш двоен членски внос в тоя случай. Ако приравняваш към ордера взимай като професионални изпити статиките , лесни са.
Това къде се има много стройтелство няма много общо с това къде се прави проекта. В мойта фирма правиме окачени фасади само за САЩ. При мъжът ми правят Рони за цяла Канада, голяма чат от тях са във Ванкувар.
Най добре търси работа на техническо ниво и приравнявай, този стаж го зачитат от ордера. На мен лично ми отпадна един изпит заради това.
Строителни инж. почти не познавам в Канада (в смисъл българи) , преди време се бях запознала с един българин който е в Канда от доста време и член на ордера и работи самостоятелно,но съм го виждала един път.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Philip

Мнение от Philip »

Zdravei LT,
Az sam stroitelen inigner i rabotq kato takav v Vancouver.Zanimavam se s proektirane na patishta i mostove.Saglasen sam napalno s predishnite mnenia 4e 4lenstvo v ordera na Prof.Eng. ne ti garantira rabota,no opredeleno pomaga i se ceni mnogo.No za da stanesh P.Eng. ti e neobhodim min 1 g. stag v Kanada i 3g izvan Kanada po specialnosta, kato tazi 1 g koqto rabotish mosesh da badesh EIT(Engineer in training) i sled tova da vsemesh P.Eng.Tova e koeto az pravq v momenta-vse oshte ne sam P.Eng. no se nadqvam 4e sled nqkolko meseca shte bada.
Ne znam za drugite provincii no v BC opredeleno ima bum na stroitelstvoto nai ve4e i zaradi olimpiadata. Mislq 4e ima dosta pozicii za str. ingineri i mose da se nameri rabota.Mnogo e vasno kakav opit imash ot predi-kakvo si pravil i nai ve4e kade.Opit v Bg ne se ceni mnogo,no ako imash nqkade v 4usbina tova mose da ti pomogne.
Ami tova e koeto se seshtam-dano da sam bil v pomisht.

Pozdravi
LT

Мнение от LT »

Благодаря на IRA и Godis за изказаните мнения по въпроса. Лично аз съм съгласен с вашите мнения, но ми се иска в дискусията да се включат и хора от другите провинции. Те ще имат поглед върху нещата така да се каже от първа ръка.
Между другото когато пуснах темата забравих един според мен немаловажен въпрос : Кои са най-известните, най-големите, "най-мощните" строителни фирми които действуват в Канада?
ставай гъст с арабите, много са пробивни , румънците също, само българите сме смотани щото сме скромни.
Точно това ми е идеята като пусках темата в форума : да няма такива изрази за нас стр.инженери.

Немога да повярвам че няма български стр.инженери в Канада, призовавам всички колеги да се вкючат в темата защото това ще е полезно както за тези които вече са успяли да си намерят работа по специалността, така за тези които са в Канада отскоро(като мен например), така и за тези които възнамеряват да дойдат в Канада.
Gesh

Re: Строителни инженери в Канада

Мнение от Gesh »

LT написа:Здравейте, пожелавам на всички щастие и успехи през новата година!

Отдавна се каня да поставя темата за българските строителни инженери в Канада и накрая се реших. Имам желението в тази тема по възможност и разбира се с помоща на всички участници в форума да се обобщи всичко свързано със строителството и българските строителни инженери в Канада.
:lol: това е доста амбициозно
LT написа: Има въпроси които не са обсъждани досега
Доста от въпросите ти са обсъждани назад във форума.
LT написа:При положение че имаш диплома за строителен инженер от България и успееш да станеш член на ордер на инженерите, това достатъчно ли ще е да си намериш работа по специалнотта или ще трябва да си завършиш канадско строително образование(като съответно ставаш автоматично член)? Какъв е процента на успелите в първия случай и в втория случай?
Няма пряка връзка между това дали имаш лиценз и това дали имаш работа. С лиценз просто носиш повече отговорност и съответно можеш да взимаш повече пари, въпреки че според мен основния скок в парите става ако успееш да прескочиш на мениджърско ниво или да си направиш собствена фирма (като лицензиран, разбира се).
LT написа:Ще признаят ли членството в ордер на инженерите от една провинция в друга? т.е. Ще станеш ли автоматично член в ордера на инженерите на новата провинция или ще трябва наново да се доказваш?
Не съм го проучвал в детайли това нещо, но и теб не би трябвало да те вълнува, поне не в началото. Основната ти цел трябва да е да се лицензираш в една провинция, пък после ще мислиш и за другите.
Доколкото си спомням всяка провинция си има изискваяния. На онтарио беше нещо от сорта да си бил лицензиран 3 или 5 години в друга провинция за да можеш да станеш автоматично член (само с административни разправии, без минаване през общата процедура).
LT написа:Къде според Вас има бум в строителството в Канада? Например, аз разбрах, че в момента има големи инвестиции в провнциите Manitoba и Saskatchewan, и оттам в строителството също има бум. Вярно ли е това според Вас? Моля ако има строителни инженери от тези провинции да споделят мнението си.
Има ли в Канада успели българи (строителни инженери) които да работят като такива в строителството? Сигурен съм че има, моля да си споделят опита (предполагам ще е интересно за всички).
Има ли в Канада български строителни предприемачи? Предполагам че също има, моля и те да си споделят опита.
Има доста строителни инженери, които работят по специалността си, но не знам за много, които пишат тук- защо ли?. Съществува Асоциация на Българските Инженери в Канада, която е едно много хубаво начинание и вече се утвърждава като много позитивно средище.
За повече информация www.abec.ca . Хубаво би било да се организирате по ваште градове, така като сме го направили тук в GTA.
За предприемачите знам Канефф, ама нещо не го виждам да седне да пише тук.
За "мощните" фирми що не пробваш с гугълване?
Ето ти един хинт: www.enr.com
Важното е кои фирми имат офиси около теб.
Има много работа навсякъде - в BC за олимпиадата, в Албърта с нефта (при средно повишение на заплатите под 4% за Канада за 2005, в албърта то е над 7%). В GTA има много жилищно строителство.
Абе работа да искаш - важното е да влезещ в средата с минимални загуби (на време, пари и нерви).
BMO
Обратна връзка:

Здравеите колеги

Мнение от BMO »

ПГС сьм. От 4 месеца сьм вьв Vancouver. Подадох си документите вьв APEG. Сега изчаквам да ми ги одобрят и да се явя на изпит. От различни места получих сьвети, че е много важно да се влезе в професионалните среди,а след това да се пробива. Затова се записах в един колеж (Vancouver Central College)- drawing with Auto CAD. Така се запознавам с B.C.B.C. , a и ще имам Canadian experience. Смятам да започна като Draftperson on Structural firm като за начало,а после ще пробивам нагоре.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Това с колежите е абсолютно излишно, според мен де ,само си даваш парите. По добре се запиши мастер и си търси работа на техническо ново, за това местна диплома не ти е нужна . В мастер програмите (поне в Монреал) има хора които работят в момента и могат да препоръчат евентуално. Работа има, но странното е че обяви няма много. Повечето фирми първо търсят познати на познати и ако не намерят никой тогава пускат обява.

В БС държите ли изпит по език?

Не знам тази страница дали я знаеш - http://www.apeg.bc.ca/reg/past-exams/past-nat-exams.htm.
За мен лично е добре да се изберат 98-Civ-A1 - Elementary Structural Analysis и 98-Civ-B1 - Advanced Structural Analysis. За първият може да се преговаря директно по ръководствота на Карамански, но за вторият вече си трябва тукашен учебник,има неща който не сме ги учили.
Gesh написа: Има доста строителни инженери, които работят по специалността си, но не знам за много, които пишат тук- защо ли?. .
Що? :lol: :lol: :wink:

Разгледах страницата на АВЕС,интересна е. Сбирки правите ли си ?
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Gesh

Мнение от Gesh »

IRA написа:
Разгледах страницата на АВЕС,интересна е. Сбирки правите ли си ?
Да, има сбирки, на които можеш да се запознаеш с колеги.
Миналата година имаше три.
Заключено