Строителни инженери в Канада
Строителни инженери в Канада
Здравейте, пожелавам на всички щастие и успехи през новата година!
Отдавна се каня да поставя темата за българските строителни инженери в Канада и накрая се реших. Имам желението в тази тема по възможност и разбира се с помоща на всички участници в форума да се обобщи всичко свързано със строителството и българските строителни инженери в Канада.
Аз самият съм строителен инженер и съм в Канада от няколко месеца, и имам желание тук да мога да продължа професионалното си развитие в областта на строителството.
Има въпроси които не са обсъждани досега и според мен ще бъдат интересни за всеки който се занимава със строителство, а ето и някои от тях :
При положение че имаш диплома за строителен инженер от България и успееш да станеш член на ордер на инженерите, това достатъчно ли ще е да си намериш работа по специалнотта или ще трябва да си завършиш канадско строително образование(като съответно ставаш автоматично член)? Какъв е процента на успелите в първия случай и в втория случай?
Ще признаят ли членството в ордер на инженерите от една провинция в друга? т.е. Ще станеш ли автоматично член в ордера на инженерите на новата провинция или ще трябва наново да се доказваш?
Къде според Вас има бум в строителството в Канада? Например, аз разбрах, че в момента има големи инвестиции в провнциите Manitoba и Saskatchewan, и оттам в строителството също има бум. Вярно ли е това според Вас? Моля ако има строителни инженери от тези провинции да споделят мнението си.
Има ли в Канада успели българи (строителни инженери) които да работят като такива в строителството? Сигурен съм че има, моля да си споделят опита (предполагам ще е интересно за всички).
Има ли в Канада български строителни предприемачи? Предполагам че също има, моля и те да си споделят опита.
Има още много въпроси по тази тема, които се надявам да се изяснят тук.
Благодаря предварително на всички които ще се включат с мнения по темата.
Отдавна се каня да поставя темата за българските строителни инженери в Канада и накрая се реших. Имам желението в тази тема по възможност и разбира се с помоща на всички участници в форума да се обобщи всичко свързано със строителството и българските строителни инженери в Канада.
Аз самият съм строителен инженер и съм в Канада от няколко месеца, и имам желание тук да мога да продължа професионалното си развитие в областта на строителството.
Има въпроси които не са обсъждани досега и според мен ще бъдат интересни за всеки който се занимава със строителство, а ето и някои от тях :
При положение че имаш диплома за строителен инженер от България и успееш да станеш член на ордер на инженерите, това достатъчно ли ще е да си намериш работа по специалнотта или ще трябва да си завършиш канадско строително образование(като съответно ставаш автоматично член)? Какъв е процента на успелите в първия случай и в втория случай?
Ще признаят ли членството в ордер на инженерите от една провинция в друга? т.е. Ще станеш ли автоматично член в ордера на инженерите на новата провинция или ще трябва наново да се доказваш?
Къде според Вас има бум в строителството в Канада? Например, аз разбрах, че в момента има големи инвестиции в провнциите Manitoba и Saskatchewan, и оттам в строителството също има бум. Вярно ли е това според Вас? Моля ако има строителни инженери от тези провинции да споделят мнението си.
Има ли в Канада успели българи (строителни инженери) които да работят като такива в строителството? Сигурен съм че има, моля да си споделят опита (предполагам ще е интересно за всички).
Има ли в Канада български строителни предприемачи? Предполагам че също има, моля и те да си споделят опита.
Има още много въпроси по тази тема, които се надявам да се изяснят тук.
Благодаря предварително на всички които ще се включат с мнения по темата.
Айде да почна аз, като не-строителен индженер 
Отговорите ми са основани на това което съм научил докато не се откажа от ордера (на геодезистите)
И като допълнителна информация - Алберта и BC ако искаш бързо работа по специалността без членство в ордера. Доколкото колеги са ми разказвали (вече успешно самокомандировали се във Ванкувър) работата там е повече отколкото тук, а режима за упражняване на професията - по-либерален.

Отговорите ми са основани на това което съм научил докато не се откажа от ордера (на геодезистите)
Членство в ордер изобщо не ти гарантира работно място, а ти дава достъп до служби които нормално са затворени за не-членове. Кой те е излъгал че като завършиш месте университет ставаш член на ордер АВТОМАТИЧНО ? Няма такова нещо, за всичко се държи изпит. После чиракуване и т.н., поглеждал ли си в сайта на ордера си ?
Зависи от провинцията, но най-бързо инфо ще получиш (повтарям се) от сайтовете на провинциалните ордери. В моя случай има допълнителни изпити.
И като допълнителна информация - Алберта и BC ако искаш бързо работа по специалността без членство в ордера. Доколкото колеги са ми разказвали (вече успешно самокомандировали се във Ванкувър) работата там е повече отколкото тук, а режима за упражняване на професията - по-либерален.
Членството в ордера не ти гарантира работа,нито местното образование. Влизаш в ордера без професионални изпити ако завършиш тука бакалавър ,тогава имаш само френски език и етика. Според мен няма смисъл да се учи тук,единствено и само ако не си намериш работа за да си запълваш времето. Ако учиш,ставай гъст с арабите, много са пробивни:lol:
, румънците също, само българите сме смотани щото сме скромни. Бях преди време проверявала дали ако съм член на ордера в Квебек мога да автоматично да стана член на Онтарио,ами спомням си че мога. Шефът ми работи с един строителен инж. който има печати и на двата ордера,но плащаш двоен членски внос в тоя случай. Ако приравняваш към ордера взимай като професионални изпити статиките , лесни са.
Това къде се има много стройтелство няма много общо с това къде се прави проекта. В мойта фирма правиме окачени фасади само за САЩ. При мъжът ми правят Рони за цяла Канада, голяма чат от тях са във Ванкувар.
Най добре търси работа на техническо ниво и приравнявай, този стаж го зачитат от ордера. На мен лично ми отпадна един изпит заради това.
Строителни инж. почти не познавам в Канада (в смисъл българи) , преди време се бях запознала с един българин който е в Канда от доста време и член на ордера и работи самостоятелно,но съм го виждала един път.

Това къде се има много стройтелство няма много общо с това къде се прави проекта. В мойта фирма правиме окачени фасади само за САЩ. При мъжът ми правят Рони за цяла Канада, голяма чат от тях са във Ванкувар.
Най добре търси работа на техническо ниво и приравнявай, този стаж го зачитат от ордера. На мен лично ми отпадна един изпит заради това.
Строителни инж. почти не познавам в Канада (в смисъл българи) , преди време се бях запознала с един българин който е в Канда от доста време и член на ордера и работи самостоятелно,но съм го виждала един път.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
Zdravei LT,
Az sam stroitelen inigner i rabotq kato takav v Vancouver.Zanimavam se s proektirane na patishta i mostove.Saglasen sam napalno s predishnite mnenia 4e 4lenstvo v ordera na Prof.Eng. ne ti garantira rabota,no opredeleno pomaga i se ceni mnogo.No za da stanesh P.Eng. ti e neobhodim min 1 g. stag v Kanada i 3g izvan Kanada po specialnosta, kato tazi 1 g koqto rabotish mosesh da badesh EIT(Engineer in training) i sled tova da vsemesh P.Eng.Tova e koeto az pravq v momenta-vse oshte ne sam P.Eng. no se nadqvam 4e sled nqkolko meseca shte bada.
Ne znam za drugite provincii no v BC opredeleno ima bum na stroitelstvoto nai ve4e i zaradi olimpiadata. Mislq 4e ima dosta pozicii za str. ingineri i mose da se nameri rabota.Mnogo e vasno kakav opit imash ot predi-kakvo si pravil i nai ve4e kade.Opit v Bg ne se ceni mnogo,no ako imash nqkade v 4usbina tova mose da ti pomogne.
Ami tova e koeto se seshtam-dano da sam bil v pomisht.
Pozdravi
Az sam stroitelen inigner i rabotq kato takav v Vancouver.Zanimavam se s proektirane na patishta i mostove.Saglasen sam napalno s predishnite mnenia 4e 4lenstvo v ordera na Prof.Eng. ne ti garantira rabota,no opredeleno pomaga i se ceni mnogo.No za da stanesh P.Eng. ti e neobhodim min 1 g. stag v Kanada i 3g izvan Kanada po specialnosta, kato tazi 1 g koqto rabotish mosesh da badesh EIT(Engineer in training) i sled tova da vsemesh P.Eng.Tova e koeto az pravq v momenta-vse oshte ne sam P.Eng. no se nadqvam 4e sled nqkolko meseca shte bada.
Ne znam za drugite provincii no v BC opredeleno ima bum na stroitelstvoto nai ve4e i zaradi olimpiadata. Mislq 4e ima dosta pozicii za str. ingineri i mose da se nameri rabota.Mnogo e vasno kakav opit imash ot predi-kakvo si pravil i nai ve4e kade.Opit v Bg ne se ceni mnogo,no ako imash nqkade v 4usbina tova mose da ti pomogne.
Ami tova e koeto se seshtam-dano da sam bil v pomisht.
Pozdravi
Благодаря на IRA и Godis за изказаните мнения по въпроса. Лично аз съм съгласен с вашите мнения, но ми се иска в дискусията да се включат и хора от другите провинции. Те ще имат поглед върху нещата така да се каже от първа ръка.
Между другото когато пуснах темата забравих един според мен немаловажен въпрос : Кои са най-известните, най-големите, "най-мощните" строителни фирми които действуват в Канада?
Немога да повярвам че няма български стр.инженери в Канада, призовавам всички колеги да се вкючат в темата защото това ще е полезно както за тези които вече са успяли да си намерят работа по специалността, така за тези които са в Канада отскоро(като мен например), така и за тези които възнамеряват да дойдат в Канада.
Между другото когато пуснах темата забравих един според мен немаловажен въпрос : Кои са най-известните, най-големите, "най-мощните" строителни фирми които действуват в Канада?
Точно това ми е идеята като пусках темата в форума : да няма такива изрази за нас стр.инженери.ставай гъст с арабите, много са пробивни , румънците също, само българите сме смотани щото сме скромни.
Немога да повярвам че няма български стр.инженери в Канада, призовавам всички колеги да се вкючат в темата защото това ще е полезно както за тези които вече са успяли да си намерят работа по специалността, така за тези които са в Канада отскоро(като мен например), така и за тези които възнамеряват да дойдат в Канада.
Re: Строителни инженери в Канада
LT написа:Здравейте, пожелавам на всички щастие и успехи през новата година!

Доста от въпросите ти са обсъждани назад във форума.LT написа: Има въпроси които не са обсъждани досега
Няма пряка връзка между това дали имаш лиценз и това дали имаш работа. С лиценз просто носиш повече отговорност и съответно можеш да взимаш повече пари, въпреки че според мен основния скок в парите става ако успееш да прескочиш на мениджърско ниво или да си направиш собствена фирма (като лицензиран, разбира се).LT написа:При положение че имаш диплома за строителен инженер от България и успееш да станеш член на ордер на инженерите, това достатъчно ли ще е да си намериш работа по специалнотта или ще трябва да си завършиш канадско строително образование(като съответно ставаш автоматично член)? Какъв е процента на успелите в първия случай и в втория случай?
Не съм го проучвал в детайли това нещо, но и теб не би трябвало да те вълнува, поне не в началото. Основната ти цел трябва да е да се лицензираш в една провинция, пък после ще мислиш и за другите.LT написа:Ще признаят ли членството в ордер на инженерите от една провинция в друга? т.е. Ще станеш ли автоматично член в ордера на инженерите на новата провинция или ще трябва наново да се доказваш?
Доколкото си спомням всяка провинция си има изискваяния. На онтарио беше нещо от сорта да си бил лицензиран 3 или 5 години в друга провинция за да можеш да станеш автоматично член (само с административни разправии, без минаване през общата процедура).
Има доста строителни инженери, които работят по специалността си, но не знам за много, които пишат тук- защо ли?. Съществува Асоциация на Българските Инженери в Канада, която е едно много хубаво начинание и вече се утвърждава като много позитивно средище.LT написа:Къде според Вас има бум в строителството в Канада? Например, аз разбрах, че в момента има големи инвестиции в провнциите Manitoba и Saskatchewan, и оттам в строителството също има бум. Вярно ли е това според Вас? Моля ако има строителни инженери от тези провинции да споделят мнението си.
За повече информация www.abec.ca . Хубаво би било да се организирате по ваште градове, така като сме го направили тук в GTA.
За предприемачите знам Канефф, ама нещо не го виждам да седне да пише тук.
За "мощните" фирми що не пробваш с гугълване?
Ето ти един хинт: www.enr.com
Важното е кои фирми имат офиси около теб.
Има много работа навсякъде - в BC за олимпиадата, в Албърта с нефта (при средно повишение на заплатите под 4% за Канада за 2005, в албърта то е над 7%). В GTA има много жилищно строителство.
Абе работа да искаш - важното е да влезещ в средата с минимални загуби (на време, пари и нерви).
Здравеите колеги
ПГС сьм. От 4 месеца сьм вьв Vancouver. Подадох си документите вьв APEG. Сега изчаквам да ми ги одобрят и да се явя на изпит. От различни места получих сьвети, че е много важно да се влезе в професионалните среди,а след това да се пробива. Затова се записах в един колеж (Vancouver Central College)- drawing with Auto CAD. Така се запознавам с B.C.B.C. , a и ще имам Canadian experience. Смятам да започна като Draftperson on Structural firm като за начало,а после ще пробивам нагоре.
Това с колежите е абсолютно излишно, според мен де ,само си даваш парите. По добре се запиши мастер и си търси работа на техническо ново, за това местна диплома не ти е нужна . В мастер програмите (поне в Монреал) има хора които работят в момента и могат да препоръчат евентуално. Работа има, но странното е че обяви няма много. Повечето фирми първо търсят познати на познати и ако не намерят никой тогава пускат обява.
В БС държите ли изпит по език?
Не знам тази страница дали я знаеш - http://www.apeg.bc.ca/reg/past-exams/past-nat-exams.htm.
За мен лично е добре да се изберат 98-Civ-A1 - Elementary Structural Analysis и 98-Civ-B1 - Advanced Structural Analysis. За първият може да се преговаря директно по ръководствота на Карамански, но за вторият вече си трябва тукашен учебник,има неща който не сме ги учили.

Разгледах страницата на АВЕС,интересна е. Сбирки правите ли си ?
В БС държите ли изпит по език?
Не знам тази страница дали я знаеш - http://www.apeg.bc.ca/reg/past-exams/past-nat-exams.htm.
За мен лично е добре да се изберат 98-Civ-A1 - Elementary Structural Analysis и 98-Civ-B1 - Advanced Structural Analysis. За първият може да се преговаря директно по ръководствота на Карамански, но за вторият вече си трябва тукашен учебник,има неща който не сме ги учили.
Що?Gesh написа: Има доста строителни инженери, които работят по специалността си, но не знам за много, които пишат тук- защо ли?. .

Разгледах страницата на АВЕС,интересна е. Сбирки правите ли си ?
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Радой Ралин
Радой Ралин