Ще се опитам по общо да отговоря на въпроса използвайки сравнението м/у двете държави по няколко фактора базирайки се на лични наблюдения поради тази причина мнението ми ще е много субективно и няма претенции за представителна извадка ,както му викат социолозите.
И така в УСА цените касаещи основните разходи на едно домакинство са по ниски от тия в Канада изключая няколкото по големи града в УСА.Визирам основни храни,цигари,алкохол,застраховки на коли,коли,бензин,наеми,самолетни билети,дрехи,мебели,битова техника и всичко свързано около бита,по мое наблюдение от 30до 50%.Заплащането за един и същ вид работа изключая свръх квалифицираните и търсени професии за които подочувам ,че са в пъти по платени на юг е на еднакво ниво и на двете места.При тия обстоятелства би трябвало стандарта на живот на юг да е по висок от този на север,но по мои наблюдения /повтарям се/ това не е така .Такива мизерни и бедни градове и райони които съм виждал в УСА в Канада няма ,ткава цигания каквато в УСА има в Канада я няма и не е верно ,че канада е циганска държава ,в болшинството от американските щати бял човек може да се види единственно на снимка и некролог,да не говорим ,че има щати в които 90% от гражданите не говорят английски или най малкото трудно се справят,докато в Канада ,ако има хора които не говорят английки поне говорят френски.За да не ме приемете като критк на УСА допълвам ,че в там има приказни озисчета за живеене,които обаче са изключение ,а не правило.Там ножицата м/у социалните групи е много широко отворена ,контраста м/у тях е много голям за разлика от Ка. където не се забелязва поне видимо .
А лично за мен канадския манталитет макар и доста далечен от европейския е по поносим сравнимо с американския.Америка за мен е едно голямо село населено с зомбирани селяци и огромни градове населяни с всякаква дръга паплач ,но не и наследници на англосаксонската раса и хора с европейска националност.Ако някой не вярва на последното ми твърдение може да си купи едно билетче и да посети някой от големите американски мегаполиси като НЙС,Чикаго,Л.А.,Детройт,Хюстон и по малките такива,тогава може би Торонто ще му се стори Цюрих ,а Мтл. Монте Карло.