Защо избрахте Канада?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

KolioBalkanski написа:като човек живял и на двете места трябва да подкрепя мони

Мр. Гик - ти бачкаш с компютри, нали?
вие сте различни но и при вас в щатите е по добре - погледни заплатите на американските си колеги.
Да бе, Коле. Така е, спор няма. Понякога обаче човек трябва да хване питомното, защото по-вкусното диво не се знае колко време ще трябва да го гони. Ти си рибар и ги разбираш тези работи ;) :lol:
moni

Мнение от moni »

Ami v Toronto i za dish washer ti iskat da ostavish resume i da 4akash da ti se obadiat, pak v US v NY naprimer, shte ti kajat zapo4vai vednaga
moni

Мнение от moni »

Mr.Geek moje, ako imash Canadian passport i ako ti se mesti, da se pusnesh v US, canadian experience e mnogo dobre priet v US, za obratrnoto, ne vinagi.
Последно промяна от moni на Сря Яну 04, 2006 10:02 pm, променено общо 1 път.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

moni написа: E stana na kraia, ama moje da vidish na cite na TD koi za t.nar. screening words, koito ako gi niama na resumeto ti, nikoga nikoi niama da go pogledne. Naprimer, Canadian securities course i mnogo drugi professional designations, koito oba4e v deistvitelnost ne ti triabvat, za da si teller. A i pri tova goliamo predlagane, si mislia, 4e na mnogo rabotodateli im pisva naistina da tarsiat nai-dobrite. Vaprosat e tvoeto resume da im popadne, kogato imat nujda i zatova traibvat vrazki

A pak v US, edin den pitahme v klona na bankata na koiato biahme klienti dali ima openings i pak stana.
Именно, "при това голямо предлагане" :wink:! Т.е. пак всичко опира до търсенето и предлагането, а не до манталитета на хората както някои се опитват да го изкарат :D!

Конкретно за вашия случай: Много ясно, че за позиция на teller, при наличието на 100 резюмета, никой няма да седне да ги чете всичките. Едно от първите изисквания за такава позиция е доброто владеене на езика. 80-те резюметата на хора със странни имена (явно имигрантски) се изхвърлят автоматично в кошчето защото е 100% сигурно, че от останалите 20 резюмета винаги ще има поне едно чийто автор да отговаря на критериите за знания и опит (които за конкретната позиция не са кой знае колко високи). От друга страна, личните препоръки от благонадежден източник относно благонадежността на бъдещия работник в банковото дело са особенно важни поради ествеството на работата - борави се с пари и лични данни. Вследствие на горните фактори, конкретно в банковия бранш, връзкарството и късмета играят по-важна роля от квалификацията и опита. Както казват на континента: Tough luck :(!
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

moni написа:Ami v Toronto i za dish washer ti iskat da ostavish resume i da 4akash da ti se obadiat, pak v US v NY naprimer, shte ti kajat zapo4vai vednaga
hehe moni,
толкова си прав
като дойдох в торонто нямах още документи и си търсих работа на черно
обиколих навсякъде и какво беше моето учудване като ми искаха резуме...протрих си обувките докато накрая един грък се смили,,,,точно в последния ресторант
тогава разбрах че Канада не е Като щатите дори и малко да прилича
след това отидох в Лоблоус и напълних количката и ми искаха 170 долара - шашнах се
за същите продукти в шатите биха ми искали 50, най много 70...и като ми пристигна уърк пърмита си пуснах резюмето - в щатите не бих имал проблем тук всички ме питаха дали имам канадски експириънс...въпреки че идвах от щатите - сбърках се.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
moni

Мнение от moni »

Ami ne e samo do ezika, za mnogo ot multicultural raionite na Toronto se tarsiat i za tellers hora, koito popadat v demographics - a na kvartala. Ezikat e poslednoto, koeto gledat, englisha de. Biahme se izumili, 4e kogato imashe training, spouse mi kaza, 4e sa bili 2-3 koito mogat da 4etat english, no za Rexdale, kadeto e palno s multiculturalism, nikoi bial i znaesht english niama da se saglasi da raboti i zatova tarsiat usileno mestnite. Mislia, 4e neshtata s rabotata otdavna, pone v golemite gradove, ne stavat spored traditzionnite printitzipi ot economics-a.
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

KolioBalkanski написа: като дойдох в торонто нямах още документи и си търсих работа на черно
обиколих навсякъде и какво беше моето учудване като ми искаха резуме...протрих си обувките докато накрая един грък се смили,,,,точно в последния ресторант
тогава разбрах че Канада не е Като щатите дори и малко да прилича
след това отидох в Лоблоус и напълних количката и ми искаха 170 долара - шашнах се
за същите продукти в шатите биха ми искали 50, най много 70...и като ми пристигна уърк пърмита си пуснах резюмето - в щатите не бих имал проблем тук всички ме питаха дали имам канадски експириънс...въпреки че идвах от щатите - сбърках се.
Абе Коле, не ти знам личната драма, ама разбирам че от Щатите си дошъл тук и пак там те влече.

Та я кажи сега какво пък те задържа в Канада, щото не може да се разбере - хем там по-добре и съвети даваш, а пък пак в Канадата седиш.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Canada

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Canada gi pusnala v stajata te sega iskat tsjalata kasta. Hora stegnete se.

Na tova momiche kakvo i kazvate. Ne idvai v Canada hodi napravo v USA. Che tam davali po goljami zaplati i po lesno se namira rabota.

Kak tochno otiva tam, s kakvi dokumenti, ako e nelegalna ako ste 200 000 $ da izkarva te ne sa sladki kato njamas dokumenti i ne moze da patuvas.
Ako izleze ne moze da se varne, Ako umre baba i na pogrebenie ne moze da ide.
Tova zivot li e.

Nali polovinata imate Canadski pasporti, kato ne vi haresva idete vie v USA.

Kolko hubavo bilo v USA za neja kakvo znachenie ima kato ne moze da ide tam.

Eto i zelenite karti sprjaha veche. Kazete i kak da ide legalno.

To i da si pilot vav Formula edno e mnogo hubavo i zaplatite sa oste po dobri ot USA ama kazete kak da stane. A ne kolko sa goljami zaplatite i kak rabotodatelite bili mnogo gotini.

Az sasto njamam nikakvi vrazki, prosto vizdam pazarna nisa i se opitvam da ja zaema. I kakvo kato e v Canada, nali pravja tova koeto mi haresva ne sam siguren che ste sam po stastliv na zaplata ta ako ste da e na lunata.

Pozdravi

Hullboy
moni

Мнение от moni »

Nikoi ne i kazva da ne idva, razbira se kato ne moje v US, shte doide v Canada, no tova ne pre4i da si kajem neshtata takiva kakvito sa. Siguren sam, 4e mnogo ot horata, koito sega dori pishat ili 4etat tozi forum, biha si pojelali da sa imali i te edno vreme vazmojnostta da 4uiat prijivelitizte na tezi, koit ve4e sa uspeli da se doberat, za da znaiat kakvo mogat da o4akvat. V US e losho ne samo da si nelegalen, ami dori i da si legalno, no bez zelena karta, nishto ne ti garantira, 4e niama da triabva da napusnesh. Kolko hora idvat v Canada sled kato sa bili na H1B, no ako ne si uredish zelenata karta za 6g, niama kak da sedish pove4e tam. I zatova Canada e dobar rezerven variant.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

bis написа: Абе Коле, не ти знам личната драма, ама разбирам че от Щатите си дошъл тук и пак там те влече.

Та я кажи сега какво пък те задържа в Канада, щото не може да се разбере - хем там по-добре и съвети даваш, а пък пак в Канадата седиш.
и аз не знам какво ме държи...
писнало ми е да се разправям с имиграции а и сега имам долу горе сносна работа за американска компания и си кисна по цял ден на интернета.
канада е в малко по добро положение в момента за дълъг срок защото разчита на природни ресурси и заради глобалното затопляне и защото не е пълна с нелегални мексиканци
все пак, бих се върнал в щатите след като мине идващата рецесия.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
ivandi

Мнение от ivandi »

Не знам колко лесно наемат миячи на чинии в щатите, може и да е лесно. Всъщност доколкото чувам става и без документи. И какво от това. Фирмата, където работя има пет поделения в щатите. Преди два месеца имаше свободно място в едно от поделенията там. Кандидатираха се няколко човека от местните (канадци, е айде кебекари). Американците отказаха да издадат работна виза с мотива, че има американци, които могат да заемат тази позиция. Явно американците не се натискат да мият чинии, та затова сатава лесно.
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

хълбой, в щатите също има имиграционна програма и подбират доста по добре от тук.
ако има избор човек без деца в отлично здраве би било лудост да избере канада пред щатите - там след 3 години на работна виза може да вземеш зелена карта и сега след като прекратиха лотарията ще е още по лесно.
moni

Мнение от moni »

ivandi написа:Не знам колко лесно наемат миячи на чинии в щатите, може и да е лесно. Всъщност доколкото чувам става и без документи. И какво от това. Фирмата, където работя има пет поделения в щатите. Преди два месеца имаше свободно място в едно от поделенията там. Кандидатираха се няколко човека от местните (канадци, е айде кебекари). Американците отказаха да издадат работна виза с мотива, че има американци, които могат да заемат тази позиция. Явно американците не се натискат да мият чинии, та затова сатава лесно.
Za kakva rabota stava duma?
Te i kanadtzite ne se natiskat da miat 4inii, nito da gotviat, no pak zatova ti iskat resume.
bateto

Мнение от bateto »

Ще се опитам по общо да отговоря на въпроса използвайки сравнението м/у двете държави по няколко фактора базирайки се на лични наблюдения поради тази причина мнението ми ще е много субективно и няма претенции за представителна извадка ,както му викат социолозите.
И така в УСА цените касаещи основните разходи на едно домакинство са по ниски от тия в Канада изключая няколкото по големи града в УСА.Визирам основни храни,цигари,алкохол,застраховки на коли,коли,бензин,наеми,самолетни билети,дрехи,мебели,битова техника и всичко свързано около бита,по мое наблюдение от 30до 50%.Заплащането за един и същ вид работа изключая свръх квалифицираните и търсени професии за които подочувам ,че са в пъти по платени на юг е на еднакво ниво и на двете места.При тия обстоятелства би трябвало стандарта на живот на юг да е по висок от този на север,но по мои наблюдения /повтарям се/ това не е така .Такива мизерни и бедни градове и райони които съм виждал в УСА в Канада няма ,ткава цигания каквато в УСА има в Канада я няма и не е верно ,че канада е циганска държава ,в болшинството от американските щати бял човек може да се види единственно на снимка и некролог,да не говорим ,че има щати в които 90% от гражданите не говорят английски или най малкото трудно се справят,докато в Канада ,ако има хора които не говорят английки поне говорят френски.За да не ме приемете като критк на УСА допълвам ,че в там има приказни озисчета за живеене,които обаче са изключение ,а не правило.Там ножицата м/у социалните групи е много широко отворена ,контраста м/у тях е много голям за разлика от Ка. където не се забелязва поне видимо .
А лично за мен канадския манталитет макар и доста далечен от европейския е по поносим сравнимо с американския.Америка за мен е едно голямо село населено с зомбирани селяци и огромни градове населяни с всякаква дръга паплач ,но не и наследници на англосаксонската раса и хора с европейска националност.Ако някой не вярва на последното ми твърдение може да си купи едно билетче и да посети някой от големите американски мегаполиси като НЙС,Чикаго,Л.А.,Детройт,Хюстон и по малките такива,тогава може би Торонто ще му се стори Цюрих ,а Мтл. Монте Карло. :D
moni

Мнение от moni »

bateto написа:Ще се опитам по общо да отговоря на въпроса използвайки сравнението м/у двете държави по няколко фактора базирайки се на лични наблюдения поради тази причина мнението ми ще е много субективно и няма претенции за представителна извадка ,както му викат социолозите.
И така в УСА цените касаещи основните разходи на едно домакинство са по ниски от тия в Канада изключая няколкото по големи града в УСА.Визирам основни храни,цигари,алкохол,застраховки на коли,коли,бензин,наеми,самолетни билети,дрехи,мебели,битова техника и всичко свързано около бита,по мое наблюдение от 30до 50%.Заплащането за един и същ вид работа изключая свръх квалифицираните и търсени професии за които подочувам ,че са в пъти по платени на юг е на еднакво ниво и на двете места.При тия обстоятелства би трябвало стандарта на живот на юг да е по висок от този на север,но по мои наблюдения /повтарям се/ това не е така .Такива мизерни и бедни градове и райони които съм виждал в УСА в Канада няма ,ткава цигания каквато в УСА има в Канада я няма и не е верно ,че канада е циганска държава ,в болшинството от американските щати бял човек може да се види единственно на снимка и некролог,да не говорим ,че има щати в които 90% от гражданите не говорят английски или най малкото трудно се справят,докато в Канада ,ако има хора които не говорят английки поне говорят френски.За да не ме приемете като критк на УСА допълвам ,че в там има приказни озисчета за живеене,които обаче са изключение ,а не правило.Там ножицата м/у социалните групи е много широко отворена ,контраста м/у тях е много голям за разлика от Ка. където не се забелязва поне видимо .
А лично за мен канадския манталитет макар и доста далечен от европейския е по поносим сравнимо с американския.Америка за мен е едно голямо село населено с зомбирани селяци и огромни градове населяни с всякаква дръга паплач ,но не и наследници на англосаксонската раса и хора с европейска националност.Ако някой не вярва на последното ми твърдение може да си купи едно билетче и да посети някой от големите американски мегаполиси като НЙС,Чикаго,Л.А.,Детройт,Хюстон и по малките такива,тогава може би Торонто ще му се стори Цюрих ,а Мтл. Монте Карло. :D
Prav si za mnogo ot neshtata. US e mnogo po-goliama darjava i vsi4koto losho e v pati po-losho ot Canada. Az sam bil v mnogo ot golemite gradove, no ne moga da kaja, 4e i Toronto mi haresva. Ne e tolkova zle v Toronto, no pak si e zle.

Tova, koeto mi haresva v US e oba4e, 4e ima mnogo drugi hubavi mesta za jiveene sas sashto tolkova dobri vazmojnosti za rabota. Az jiviah v upper NY state v edin ot the safest towns in US i beshe strahotno. Mnogo po-trudno v Canada se namirat takiva mesta. V NY, Chicago i podobni hodiat mnogo imigranti, vodeni ot printzipa za golemite vazmojnosti na golemia grad, no v US golemi vazmojnosti ima na hiliadi mesta, not so in Canada. Taka da se kaje izborat e mnogo goliam i tova naddeliava nad fakta, 4e ima i mnogo gadni gradove ili raioni, ti i bez tova tam ne hodish. Te si sashtestvuvat, no tam si se razpolagat horata, koito prinadlejat kam tezi izpadnali mesta i si jiveiat tam permanently.

US e darjava na golemi kontrasti, no men malko me zasiagashe tova, zashtoto az nikoga niama da otida da jiveia v getata, a pak v Toronto uj ne e taka, ama mnogo blizko sa loshite kvartali do hubavite. A izvan golemite gradove, v Canada naistina stava mnogo po-trudno, osobeno za rabota. ne 4e niama jivopisni mesta v Cаnada.
Последно промяна от moni на Сря Яну 04, 2006 11:03 pm, променено общо 2 пъти.
Заключено