Мое интервю по RFI

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мое интервю по RFI

Мнение от IvHaydu »

Изтичането на мозъци
РЕПОРТАЖ НА ЛОРАН БЕРТО19/12 - 18:40 ч.

Репортажът е част от съвместния проект на РФИ - Париж и РФИ - София “Европейски акценти – една седмица в България”. Проектът има амбицията да повиши информираността на европейската аудитория за нашата страна, като представя различни аспекти от живота на България като страна-кандидатка за членство в Европейския съюз. Текстът на репортажа е преведен от българската редакция на РФИ и представен за публикуване в "Европейски перспективи".

---

След отварянето на границите в началото на 90-те години повече от 500 хиляди българи емигрират в Западна Европа и Северна Америка. Поне 150 хиляди от тях имат висше образование като заминаването се оказва единствения възможен изход, за да могат да получават прилични доходи и да живеят добре. Правителството се опитва да спре изтичането на мозъци, но засега напразно, макар че някои емигранти започват да се връщат в страната.

Влизаме в малък апартамент близо до центъра на града. Тук живеят Иван, Теодора и двегодишният им син Иван. След няколко месеца те ще напуснат страната с 3 хиляди евро спестявания в джоба. “Нашето семейство реши да напусне България и да заминем за Канада, защото смятаме, че там ще можем да живеем един по-спокоен живот”, споделя Иван. В България той работи като геодезист. Висшето си образование е завършил преди 6 години. Оттогава е сменил 4 работни места. “Работих в частни и държавни фирми, работих почти навсякъде в моята област. За нещастие има един таван на професионалното развитие, който не може да бъде надскочен и този таван е много нисък”, разказва младият специалист.

Той не се тревожи, че не заема висок пост, а че не печели добре. Месечният му доход е приблизително 100 евро.

Относно перспективите в Канада Иван съзнава, че няма да си намери работа по специалността. Там на първо време ще трябва да си намери някаква работа, за да си изкарва хляба. После се надява, че с течение на времето, ще може да използва способностите си и да си намери подходяща за него работа.

Компютърни специалисти, химици, биохимици, астрофизици, математици и физици, млади и не толкова млади български емигранти освен владеенето на няколко чужди езици са често високообразовани, но за съжаление в сектори, където все още няма достатъчно работни места и добро заплащане. За да спре изтичането на мозъци правителството организира срещи с емигранти. Николай Василев е един от тях, днес той е вицепремиер и е инициатор на няколко проекта, чиято цел е да задържат младите дипломирани хора в България. Ето как реагира той на заминаването на Иван в Монреал: “Изключително съжалявам за това… Винаги, когато посещавам университети се опитвам за говоря с възможно най-много хора. Понякога по улиците срещам родители, които ми казват, че децата им искат да заминат за САЩ, но сега имат доверие в нас и разбират, че има възможности в страната”, изтъква министърът.

“Опитвам се да убедя хората до колкото мога. Разбира се, решението да заминеш или не, е лично. Не искам да осъждам никого, защото човекът, за който става дума е много по-добре платен в Канада, ако си намери работа. Но той ще се сети, че в България е плащал много по-малко данъци и заплатата му тук ще расте много по-бързо, отколкото в Канада, защото в момента се намираме в период на силен икономически ръст.”, смята Николай Василев.

“Скоро ще влезем в НАТО и ЕС и това, което би било хубаво, е хората да заминат за чужбина, за да добият опит и да се върнат. Повтарям, че нито една програма не може да осигури работа на 8 милиона души в рамките на една година. Трябва да се отбележи обаче, че за две години безработицата спадна от 19,3 на 12,9 %.”, уверя министърът.

Какво всъщност кара българите да напускат страната? “Надеждата за по-добър живот, но не е единствено”, смята социологът Боряна Димитрова, ръководител на агенцията Алфа рисърч. “ За голяма част от съвременното поколение пътуването в чужбина едно време бе нещо забранено и немислимо. Ето защо първата асоциация, свързана с ЕС, е свободата да пътуваш. Това е възможността да видиш един друг свят, да видиш как живеят хората. Това е нещо наистина много важно за българите”, казва Боряна Димитрова.

Каквито и да са основанията, заминаването в чужбина винаги наподобява изгнанието. Иван и семейството му обаче са готови да платят цената за това.

Разбира се, взимането на подобно решение, не е никак лесно. “Ще ни бъде много трудно да напуснем средата, в която сме живели досега, да се разделим със семейството, с приятелите. Още повече, че разликата между Европа и Северна Америка е по-голяма, отколкото между България и Западна Европа. Трябва обаче да се рискува, иначе другата възможност е да останем тук и да очакваме нещо, което най-вероятно няма да дойде”, заключава Иван.

http://www.tv-radio.com/ondemand/rfi/me ... 031219.ram

Сигурно съм много ценен кадър, та Никито Василев изключително съжалява за заминаването ни... :wink:
А за периода на силен икономически ръст - без думи...
:beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Botzo

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Пон Дек 05, 2005 8:48 pm, променено общо 2 пъти.
Plamen

Мнение от Plamen »

Ех, Иване, Иване...къде си тръгнал да си трошиш главата като лично пуберитета Ники ти казва да останеш и че заплатата ти ще расте като боабаб... :P
Представяш ли си как след 10 години тия 100 евро ще са станали 150 или даже 200 евро...супер. А за данъците...аз плащам хиляди, ти плащаш стотици...може ли да си толкова загубен, бре Иване :shock:
А като дойдеш тука се обади да пием по една бира за бат Ники и за другите като него на които доходите им растат и въпреки това не плащат данъци...ех, да можех и аз :(
Joy

Мнение от Joy »

Боже,за теб ли става на въпрос? :D Виж ти,колко важна личност си бил! :shock: :D
Олицетворяваш всичките изтекли мозъци на България! :D
В интерес на истината,ако игнорирам,вниманието към личността ти,което ме впечатлява,статията побужда в мен невероятен гняв и връщане на спомените от какво се махнахме слава богу!
Невероятна политическа демагогия и отново безполезни опити да убедят някого с глупави лъжи и обещания...Чудя се,тези нашите политици наистина ли си мислят,че хората са толкова тъпи някой да им слуша глупостите,да не говоря да им вярва...
Понякога по улиците срещам родители, които ми казват, че децата им искат да заминат за САЩ, но сега имат доверие в нас и разбират, че има възможности в страната”, изтъква министърът.
Просто си го представих как някой му казва,че детето му-млад и здравомислещ човек,има доверие в правителството,вярва във възможностите на станата си и затова я избират пред САЩ... :D :D :D
за две години безработицата спадна от 19,3 на 12,9 %.”, уверя министърът.
Хората говорят,че квалифицирани специалисти живеят с мизерни пари...Какво общо има безработицата,че тръгнал да се хвали?То пък да имаше с какво?С това,че хората не виждат смисъл и в измислените им социални структури...Тази статистика показва само,че хората престават да се регистрират...
За голяма част от съвременното поколение пътуването в чужбина едно време бе нещо забранено и немислимо. Ето защо първата асоциация, свързана с ЕС, е свободата да пътуваш. Това е възможността да видиш един друг свят, да видиш как живеят хората. Това е нещо наистина много важно за българите”, казва Боряна Димитрова.
Как обръщат нещата така,както им е изгодно,а?Ако не знаехме Иване,вече ще знаем за какво си тръгнал да емигрираш...Защото са ти забранявали и сега си решил да видиш как живеят хората...Ама да не забравиш да се върнеш като влезнем в Европейския съюз! :D :D :D
Каквито и да са основанията, заминаването в чужбина винаги наподобява изгнанието
Това звучи много страшно! :shock: Изгнание,ако имат впредвид "Изгонване",може и да го приемем до някаква степен...Обикновенно изгнанието се свързва с мъчения...Не си поплюват в избора на думички и тези,които са го писали...Ми да...Да знаят хората какви срахотии ги чакат отвъд океана! :lol:
Но той ще се сети, че в България е плащал много по-малко данъци и заплатата му тук ще расте много по-бързо, отколкото в Канада, защото в момента се намираме в период на силен икономически ръст.”, смята Николай Василев.
И ето това,разбира се,е най-големия бисер,който съм чувала от политик! :lol: И смешно и ако имах възможност,с удоволствие бих му фраснала един на този мухльо! :evil: :x
Botzo

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Пон Дек 05, 2005 8:48 pm, променено общо 1 път.
Потребител
Местоположение: Канада, а след следващия референдум - в Свободен Квебек

Мнение от Потребител »

Една от мечтите ми е да плащам големи данъци. Тук разбира се. А ако си ида случайно за някоя ваканцийка и в трамвая пак гратис ще се возя. И даже ще имат да ми дават такива като министърчето. Дай боже всекиму високи данъци - като на Бил Гейтс, примерно.
Botzo

Размишлеиня ......

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Пон Дек 05, 2005 8:48 pm, променено общо 1 път.
Plamen

Мнение от Plamen »

Боцо, сори че така ще се изкажа, но това последното беше тъпо. Не ми се сърди, но да връзваш по тоя начин това стихотворение с темата е меко казано гадно. Знам че и ти не си фен на България, но си българин и такъв ще си умреш, дори и да не искаш. Освен това наистина е гордост да си българин. Виж, факта че някой се опитва да ни разубеди е вече друго нещо. Да не мислиш че е по-голяма гордост да си американец?
Можеш да не уважаваш политиците, но да не уважаваш произхода си е все едно да не уважаваш и себе си.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Ники Василев е много приятен човек, наистина, вервайте ми! :wink:
Егати наглите копелета!!!
Ех, какво увеличение на заплатата ще изпусна...
Да ви кажа право, много, ама много ме е страх от заминаването ни за Канада, обаче точно такива моменти ме уверяват, че правилно съм избрал посоката, в която да продължа пътя си.
:beer: :beer: :beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
Val

Re: Мое интервю по RFI

Мнение от Val »

IvHaydu написа: Правителството се опитва да спре изтичането на мозъци, но засега напразно, макар че някои емигранти започват да се връщат в страната.
Мда, похвално. Лошото в само, че като се върнат в БГ и се намърдат в правителството, забравят всичко научено в чужбина (ако изобщо са прихванали нещо) и започват да лъжат като дърти цигани, неизлизали от Филиповци например.
За да спре изтичането на мозъци правителството организира срещи с емигранти.
Ех, предполагам, че след тези огромни усилия, които правителството хвърля за нас, не е лошо да се върнем, а? :wink:
Николай Василев е един от тях, днес той е вицепремиер и е инициатор на няколко проекта, чиято цел е да задържат младите дипломирани хора в България. Ето как реагира той на заминаването на Иван в Монреал: “Изключително съжалявам за това… Винаги, когато посещавам университети се опитвам за говоря с възможно най-много хора. Понякога по улиците срещам родители, които ми казват, че децата им искат да заминат за САЩ, но сега имат доверие в нас и разбират, че има възможности в страната”, изтъква министърът.

:lol: Ей, направо да паднеш от смях! А ето сега и фактите:

Доверието в кабинета пада с 5% - от 18% през юни до 13% в края на юли. Недоверието се качва от 65 на 72%.

В-к "Сега", 30.07.2003
http://www.segabg.com/31072003/p0010002.asp

Много голямо доверие, нали? :wink: Няма що!!!
“Опитвам се да убедя хората до колкото мога. Разбира се, решението да заминеш или не, е лично. Не искам да осъждам никого, защото човекът, за който става дума е много по-добре платен в Канада, ако си намери работа. Но той ще се сети, че в България е плащал много по-малко данъци и заплатата му тук ще расте много по-бързо, отколкото в Канада, защото в момента се намираме в период на силен икономически ръст.”, смята Николай Василев.
Това за растежа на заплатата е наистина смешно :D , но не мога да приема със същото спокойствие наглата лъжа, която от години набиват в главите на народа, че данъците в БГ били ниски.

Фактите:

БГ:
До 1320 лв. Необлагаеми
От 1320 лв. до 1800 лв. 15 на сто за горницата над 1320 лв.
От 1800 лв. до 3000 лв. 72 лв. плюс 22 на сто за горницата над 1800 лв.
От 3000 лв. до 7200 лв. 336 лв. плюс 26 на сто за горницата над 3000 лв.
Над 7200 лв. 1428 лв. плюс 29 на сто за горницата над 7200 лв.

Канада:

Federal tax rates for 2003 are:
16% on the first $32,183 of taxable income;
22% on the next $32,185 of taxable income;
26% on the next $40,280 of taxable income; and
29% of taxable income over $104,648.

Provincial / Territorial tax rates
Ontario 6.05% on the first $32,435 of taxable income, +
9.15% on the next $32,436, +
11.16% on the amount over $64,871

Такаааа... Нека да сравним годишен доход между 7200 лв и $32,000 ... В БГ - 29%. В Онтарио - 16%+6.05% = 22.05%.

Доход под 7200 лева - в БГ до 26%, в Канада на практика държавата ви "връща" пари, ако доходът ви е под $7,634.

Повече по темата:
http://www.segabg.com/22082003/p0050005.asp
“Скоро ще влезем в НАТО и ЕС и това, което би било хубаво, е хората да заминат за чужбина, за да добият опит и да се върнат.
Мда, хубаво би било... :wink: повече данъкоплатци за доене...
:wink:

Що се отнася до мен - да имат да вземат!!!!! :D Оставам тук, където държавата използва данъците ми, за да ми осигурява добро качество на живот, а не за да обогатява политиците. Може да съм българка, но България винаги се е държала към мен като мащеха, за разлика от Канада. Ще ме видят да се връщам през крив макарон! (Съжалявам, възпитанието ми не ми позволява да напиша 90% от нещата, които мисля за БГ.)
Каквито и да са основанията, заминаването в чужбина винаги наподобява изгнанието.
Винаги съм се чувствала изгнаник в БГ. Изгнаник от света.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

чувствам се толкова тъпо.от 3 години съм в странтство,и тъкмо вече да кажа,че съм си стъпил на краката,трябва да се връщам в БГ,то там станало много добре,а аз да не знам досега.И тука има да си стоя на една и съща заплата още 100 години,а там като се прибера,и като си намеря хубава работа,и като започнат всеки месец да ми вдигат заплатата.....,а и от данъците като спестя и направя пачки,елате ме вижте :D
Абе тия нормални ли са,да правят такива изказвания.И кои ли им има доверие,та да им каже,че децата им са спрели да мислят за чужбина.Само болен мозък може да роди такива мисли
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

ia prochetete ako iskate i za ostanalite zakonotvorci v BG,kolko sa umni

http://www.standartnews.com/stnews/folio3/index.htm
Аватар
yaiuat
Обратна връзка:

Мнение от yaiuat »

goliama mechka написа:Абе тия нормални ли са,да правят такива изказвания.И кои ли им има доверие,та да им каже,че децата им са спрели да мислят за чужбина.Само болен мозък може да роди такива мисли
Явно не са. То това е й синдрома на власта. За тях може и да става добре ама за електората кво ги ебе. Те така и така такива гласове вече на избори няма да вземат тъй че граби разпродавай и бягай(за тях става въпрос) и лъжи електората(той и не остана много). :idea:
Canuck
Непукист

Re: Мое интервю по RFI

Мнение от Canuck »

Bravo, Iv! Vpechatlen sam! Samo taka, mnogo gotino si im obyasnil zashto shte hodish v Canada i mnogo realistichni ochakvaniya imash, koeto e oshte po-dobre! Abe, zaslujavash edna kasa s bira! :beer2:
“Изключително съжалявам за това… Винаги, когато посещавам университети се опитвам за говоря с възможно най-много хора. Понякога по улиците срещам родители, които ми казват, че децата им искат да заминат за САЩ, но сега имат доверие в нас и разбират, че има възможности в страната”, изтъква министърът.
Sajalyava?! :idea: Drn, drn! Izobshtone mu puka! Imali doverie?! A, kato imat doverie, shto si prashtat decata v USA?! :?:

...Но той ще се сети, че в България е плащал много по-малко данъци и заплатата му тук ще расте много по-бързо, отколкото в Канада, защото в момента се намираме в период на силен икономически ръст.”, смята Николай Василев.
Egati ikonomicheskiyat rast! Toya me razbi! A, za danacite i zaplatata ne mi se komentira, shtoto otdavna ne byah chuval podobna prostotiya!

“Скоро ще влезем в НАТО и ЕС и това, което би било хубаво, е хората да заминат за чужбина, за да добият опит и да се върнат.
Izobshto ne me boli kade shte vliza bg, az ottuk ne smyatam da mrdam!
За голяма част от съвременното поколение пътуването в чужбина едно време бе нещо забранено и немислимо. Ето защо първата асоциация, свързана с ЕС, е свободата да пътуваш. Това е възможността да видиш един друг свят, да видиш как живеят хората. Това е нещо наистина много важно за българите”, казва Боряна Димитрова.
Aha, tochno taka, horata sa mnogo bogati v bg i sa reshili da hodyat po razni mesta ot chist avantyurism i lyubov kam turizma. Abe, taya na kogo gi razpravya tiya? Na eskimosite ot Tuktoyaktuk li? :?: :idea:
Каквито и да са основанията, заминаването в чужбина винаги наподобява изгнанието. Иван и семейството му обаче са готови да платят цената за това.
Tochno taka, v chujbina e golyam grch, vinagisi ostavash chujdenec, abe losha rabota, ne e za razpravyane. to vij v bg horata ne sa prinudeni da napuskat malkite gradcheta i da hodyat v Sofiya, Plovdiv, Varna i nyakoi drugi po-golemi gradove s cel da si nameryat rabota i tam ne gi tretirat kato treta kategoriya hora, kato nyakakvi selyanduri i goveda. Neeee, nyama takova neshto, imigraciyata e izgnanie forever, a v rodinata ako si stoish, Iv, shte cafnesh i vrjesh, vervay im na horata de, shto se opavash! Za koy li pat se ubejdavam, che s pravo sam ya napusnal taya parodiya na drjava. to e yasno, che vinagi shte si ostana bugarin po proizhod, no ne mi puka, vajnoto e da sam dalech ot tova myasto. Ne iskam da se gordeya s prozihoda si, predpochitam da se gordeya s tova, koeto az postigam sas sobstvenite si usiliya. No, ne se i sramuvam ot tova, che sam roden tam. Abe, az vseki den pochti sreshtam novi hora i povtyaram edno i sashto, che sam ot bg proizhod, no se chuvstvam kanadec i tova e moyata strana! Familiyata mi vinagi shte si bade bugarska i s tova dokazvam, che ne me e sram ot proizhoda mi, no toy za men nyama znachenie, po-vajni sa nastoyashteto i badeshteto mi, koito tryabva da sa obvrzani s Canada!
Na tebe i semeystvoto ti Iv, pojelavam vazmojno nay-brzo otlitane za Canada i brzo oprovergavane na otvratitelnata i smehotvorna bg pravitelstvena propaganda!
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
imalizna4enie

Мнение от imalizna4enie »

Spomniam si bai To6o,leka mu prust, kato go otstraniha ot posta, kak gleda6e kato natroven, ne mojeiki da poviarva, 4e nikoi ne go iska.
Posle si spomniam Ivan Kostov kato izgubi izborite, ne si spomniam godinata.I toi gleda6e kato padnal ot Mars.Pitaha go kak 6te komentira , a toi kaza dve dumi, s vid na nevmeniaem.: Az viarvah na naroda, nikoga ne go bil dopuskal. Citiram po pamet. No tova koeto me vtre6ti e , 4e te se gavriat s naroda, dokarvat ni do ludost, a v su6toto vreme si misliat 4e nie sme dobre cuftim i vruzvame i sme dovolni. Tolkova slepi i dale4e ot deistvitelnostta.4e si i viarvat!
Kogato CDC pusnaha tulpata v parlamenta, triabva6e naroda da izbie i 4erveni i sini i oranjevi i zeleni.Togava moje i da mojeha da potrugnat ne6tata. Ne mi puka kakvo stava v onaia dupka,nito koga 6te se opraviat ne6tata tam. Iskam samo da si vzema semeistvoto tuk. Sled tiah, ako 6te i potop!
Rien n'est si dangereux qu'un ignorant ami, mieux vaudrait un sage ennemi.
Заключено