Здравейте
ВЕЧЕ знам, че не е необходима легализация на превода, но така или иначе я направихме. Проблем ли ще бъде, ако изпратим нотариално заверени копия на легализираните преводи, защото те ни струваха доста и ако все пак не ни одобрят... А другият вариант е да взема по още едно копие от превода от агенцията и да изкарам нови нотар. заверени копия на документите, а да си запазим легализираните преводи. Какво ще ме посъветвате?
Също - в банката ми предложиха, тъй като не превеждат канадски долари , да си открия сметка в лева и те ще преведат съответстващата на таксата сума. Така става ли и вярно ли е, че трябва да пратя оригинала на пратежното? А как да разбера колко точно е таксата на виенската банка(ние сме 4)?
Благодаря предврително
AZ pratih legalizirani i prevedeni dokumenti,ponege neznaeh,che ne e neobhodima legalizatsia,no biah odobrena.A za taksata v Tsentralna kooperativna banka,otivash s BG lela,te si gi presmiatat,kato ti triabva da si znaesh tochno kolko dolara triabva da izpratish,zavisi kolko chlenno ti e semeistvoto,iskash sertifitsiran chek,koito izprashtash zaedno s drugite dokumenti vav VIENA,a te tam si go osrebriavat.
На мен ми предлагат в Биохим с превод на парите от моята сметка на тази, посочена на сайта на Виена. Но доколкото разбирам, вие сте пратили чек - тогава в него включихте ли таксата за самата транзакция на парите, т.е. самата такса за обработка на документите ни е 840 канадски долара, но освен това трябва да платим всички такси по превода. Така ли е и когато се праща чек?
Благодаря за бързия отговор на първите въпроси
Ние също не знаехме че не трябва да се легализират и легализирахме нашите документи, но не е необходимо да правите нотариална заверка на направените копия на легализираните документи.Ние изпратихме само копия на легализираните документи и ги изпратихме във Виена.Не сме имали никакви проблеми.Още повече че след това за Букурещ ще ви трябват актовете за раждане и свидетелството за граждански брак и по този начин ще си спестите някой лев.
Колкото до парите, както са ви казали и във вашата/ние ги изпратихме чрез ОББ/ имахме сметка в лева и от нея направихме превод на таксата,като сумата беше приравнена по курса на деня.Повечето банки са наясно с таксите.
За пореден път - легализации са абсолютно ненужни.
На българските документи се правят нотариално заверени копия /някои даже и това не правят/, превеждат се тези нотариално заверени копия, снимат се преведените копия и се изпращат фактически копия на копията... само банковата рефернция беше оригинал мисля....
А за преводите - най - евтино, лесно и изгодно работата става с чек /и той се праща в оригинал/ - в началото на месеца аз също платих първата такса с чек - 540 КАД за двама човека.
Банката е една - ЦКБ - на Раковска, където се пресича с Дондуков.
Там зная всичко за тези чекове, издават ги и вие ги пращате....
А най-хубавото е, че плащате за услугата 7 евро.
Това е:)
Поздрави на всички... новобранци;)
Това за копия на копията сигурно ли е, че някой е минавал така, защото на сайта им пише заверени копия!!!! поне аз го разбирам, че копието трябва да е със свеж печат от нотариус за вярно с оригинала.Хайде ако някой е минал с копия на копията да каже.
Jeeves е 100% прав(а). Ние също пратихме копия на копията. Това го правят ако не всички, то поне 80% от кандидат емигрантите. Целта е спестяване на средства, а и така или иначе на интервюто се носят оригиналните преводи и прикачените към тях нотариално заверени копия на оригиналите
Pour être heureux un an, gagnez au loto. Pour être heureux toute votre vie, aimez ce que vous faites
Благодаря на всички за отговорите, а че на интервюто се искат оригиналните преводи - до там да стигнем Така че реших да копирам нашите напълно легализирани копия, но без да ги заверявам при нотариус и това да пратя.
Ходих в ЦКБ - Варна, но момата там не беше много наясно и не разбрах, като пратя сертифицирания чек и заплатя таксата на ЦКБ, при осребряване на чека, плащат ли нещо? Защото трябва всички такси да са за моя сметка.
Щом тези чекове минават безпроблемно - следователно - не плащат нищо...
Аз също попитах служителката в ЦКБ този въпрос /дали канадците ще платят нещо при осребряването?/ - тя ми отговори, че най-вероятно има някакви минимални такси..... което хич не ми се вярва да е вярно, защото не съм аз нито първия, нито последния, който праща такъв чек и на когото му връщат писмо, че всичко е наред и са получили чека....
Та така...
Поздрави и успехи:)