Kupuvane na kashta...mortgages i dr. glavobolia

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
speedy

Re: Zaemi

Мнение от speedy »

hullboy написа:Zdraveite

Hora kakvo stava, nilkoi ne otgovarja na vaprosa na Baba Pena i moja.

Nikoi li ne znae kade davat poveche ot 5-6 % lihva da maham downpaymenta i da go nosja tam.

Zastoto bilo kostunstvo da se davat za dowmpayment vmesto da generirat dohod na drugo mjasto i daze da sam v pechalba.
Nali tova se ubezdavahme dopredi den dva.

Pozdravi

Hullboy

TD Waterhouse също става. Днес гледах, че съотношението на market value/book value на RRSP-то ми е малко над 2:1. Сметни го сам колко прави годишно като процент. Започнато е с дребни суми през 2000г. Да добавя- нищо не е гарантирано. Това във връзка с призивите да ходя по земята.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
VenV
Обратна връзка:

Мнение от VenV »

hullboy написа:
Zdraveite

Nikoi li ne znae kade davat poveche ot 5-6 % lihva da maham downpaymenta i da go nosja tam.

Zastoto bilo kostunstvo da se davat za dowmpayment vmesto da generirat dohod na drugo mjasto i daze da sam v pechalba.

Pozdravi

Hullboy
В момента май няма (поне гарантиран, но дори и някой да ми обещае 10-12% аз лично няма много да вярвам ). Знам че по време на .сом бума някои са си продавали или залагали имотите за да играят на борсата, но се съмнявам в следващите 5 години ( май масата толкова обикновено помни спукването на поредниа балон ) това да се повтори.
Аз обаче обещавам 30% мин вазвращаемост ако инвестираш в новата ми компания :lol: , честна дума. :)
Ако някои преди около 3 години е сложил 30к ( да кажем ) за да си купи 200к имот ( средна хубост, по това време) сега този имот струва
поне 300к ( мин, в действителност доста повече обикновено).
Така че, тези 30к са направили поне 100к - не знам как се изчислява точно печалбата, ама и на око ми се струва добра.
В случая е може би е малко и въпрос на късмет, точно кога и какво да купиш, и в един момент да се окаже че е по-изгодно да се инвестира
на борсата, но обикновения човек докато разбере какво става вече не е толкова печелившо. Ако не се занимаваш активно ( и да разбираш естествено) с инвестиции,
много по-сигурно е да си купиш недвижим имот, където може и дори да живееш.
Аз лично мисля че, е най-добре и двете - така да си сметнеш разходите по имота, че да ти остават пари и за живот и за инвестиции.
Ако нямаш и за трите, или правиш повече пари или правиш таблица с приоритетите си в живота.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

hullboy написа:Zdraveite

Pozdravi

Hullboy
кажи ми как да ти стана клиент, като сам питаш къде да изкараш МИРИЗЛИВИ 5-6%.
Ами вкарай ги в себе си :idea: , разбира се ако си вярваш, ако ли не зарежи си бизнес-а, особено пък твоя дето всеки паричен ресурс води след себе си МОМЕНТАЛНИ резултата (не си фабрика за дрехи да чакаш с месеци).
Ако пък не мислиш, че може да оползотвориш правилно тези пари, то си покривай другия заем с тях. беше писал ПУБЛИЧНО, че имаш доста голям.
Само не ми казвай, че ънсекюър заем ти е с по-малка лихва от ипотеката (ако е така - бягай да трепеш ипотечния си брокер) :idea:

С две думи повечето неща са с по-голяма възвращаемост от 5-6% ГАРАНТИРАНО.
Дали ще е инвестиране в собствения бизнес, дали плащане на друг заем, то все ще си на кяр.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

speedy написа:Това във връзка с призивите да ходя по земята.
ясно за кого намекваш

аз ти го казах във връзка с ипотека която ти даде за пример.
ами какво друго да ти кажа, след като тук се препираме за 5-10К, а ти говориш за ипотека на 400К имот.
иначе съм много съгласен с теб
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Zaem

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Parvo neka utochnim che na men 6 % ne mi varsat rabota, te sa po skoro za hora ot foruma ili koito e na zaplata.. Zadadoh go tozi vapors za da vidja koi kade bi investiral nai veche dali ima kandidati za RRSP ili obligatsii, zastoto dokato diskutirahme vseki davase idei a sega kato trjbva da se posochi kade sprjahme da pisem

Az lichno sam investiral dostatachno v sebe si I biznesa si.
Nai veche v savremenite nachini na targovia. Kadeto bezuprechna reputatsia, konsignatsia I dostatachno capital rabotjat v tvoja polza.

Vav finansite ima spetsialni temi za tova kolko capital e neobhodim na dadena firma, I ako ima poveche capital I ako toi e na zaem togava veche e v tezest. S drugi dumi ne go polzvas no za nego plastas lihva kojato namaljava pechalbata.

Davam primer.

Predstavete si sladkarnitsa. ( Moja biznes ne e mnogo po razlichen)
Slakarnitsata ima 10 masi I 3 vitrini za produkti I poveche mjasto njama za dopalnitelni masi I vitrini. ( Za da ne kaze njakoi moze da slozis oste edna masa ili vitrina )
Ako tazi sladkarnitsa I trjbva razpolagaem resurs na zaem
20 000 $ koito napalno I stiga da zaredi sas vsichko neobhodimo na neja poveche resurs ne I trjbva. S prodazbite ot dnes moze pak da kupi utre kakvoto I trjbva. Zastoto za vseki sledvast dolar na zaem se plasta lihva. A tozi dolar s nisto ne moze da donese za uvelichavane na oborota I ot tam za pechalba. I ako te imat zaem ot 50 000 a polzvat samo 20 000 razbirate kakvo stava.

Oste po dobar variant e bezuprechana reputatsia pred dostavchitsite koito sa skloni da davat produktsia ( torti, bezalkoholni ) , na konsignatsia tova e mnogo populjarno v Severna America togava i 20 000 $ ne I trjbvat ) izpolzvat reputatsia vmesto capital na zaem za koito plastat lihva.

Zaradi bezuprechna reputatsa I dostatachen capital na men ne mi trjabva poveche capital za biznes. Ili s drugi dumi toi ne bi doprinesal s nisto povehe. Tova e polozenieto pri men ako njakoi go interesuva. zasto ne investiram v sebe si tozi downpayment.

Sega vaprosa e kade da investirame svobodnia capital za downpayment ili drugade?
Na men mi varsi rabota nad 9 % no tova v moja sluchai. Baba Pena pitase za poveche ot 4 %.

Pisete kade, zasto I na kakvi % vazvrastaemost.

VenV za sega obira ovatsiite sas 30 000 $ down 100 000 $ pechalba za njakolko godini I to bez danak. Osobenno ako si i zivjal v nego i plastaneto na mesets za morgige e gore dolu ravno na rentata.
Savsem vazmozno imot za 200 000 da e stanal 300 000
Vazvrastaemost 100 000 / 30 000 = 3.333 * 100 da stane v %
= 333.33 %

333.33 % / 5 godini ( da kazem ) = 66.66 % na godina ( i poveche godini da e pak e dobar % )

Njakoi moze da kaze ama to mozese I bez downpayment . Sansa da ti otkazat zaem e mnogo po goljam, ako njams downpayment ot kolkoto ako imas, Osobenno ako ne vzemas nad 50 000 $ na godina ili ako si selfemployed I togava ne bi go realizral tozi dohod.

Pozdravi

Hullboy
VenV
Обратна връзка:

Мнение от VenV »

За hullboy,
Когато преди почти 4 години решихме да купим къща идеята не беше
толкова да правим пари ( печалба), просто сметнахме всички разходи (закупуване - наем) и установихме че ни е по-изгодно да живеем в собствено жилище отколкото под наем. Това че цените се вдигнаха толкова почти никой не го предвиждаше ( а и да е имало някой, на нас не ни е бил известен). Така че, конкретно тази покупка я слагаме в графата късмет (поне малко). Не трябва да се забравя и че, докато не продадем въпросния имот печалбата е по-скоро потенциална отколкото реална.
P.S. Предложението за 30% си остава.
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Dumite na VanV

просто сметнахме всички разходи (закупуване - наем) и установихме че ни е по-изгодно да живеем в собствено жилище отколкото под наем.

To smjamaneto e slozna nauka i ne se otdava na vseki. Dobre ste smetnali.
Te i vav formula edni smjatat che e po dobre s 2 spiranja v boksa , drugi s tri no po malko benzin v kolata stoto bila po leka i varvjala po barzo. Smetki mnogo no njkoi sa okazvat gresni.

Za kasmeta
Mnogo nesta v zivota sa kasmet no predi tova trjbva da poemes riska. Taka che ne e samo kasmet.
Ako vi bese strah ot padane na tsenata na kastata ili vdigane na lihvite po kredita. Tova kasmet li e?
Tova e strah ot poemane na na risk.

Koito poeme risika kara po barzo i po smelo toi pie sampansko na kraja na pochetnata stalbichka vav formula 1. Pak te neka si govorjat drugite che bilo kasmet.

Dali si prodal kastata ili ne, ne e tolkova vazno Vaznoto e che ima nova market tsena kakto RRSP - to na Speedy. I tja ne gi e izteglila.

Sansa da padne tsenata na kastata utre e po malak ot kolkoto tsenata na aktsii i obligatsii. Otdelno ako napravis nesto, bojadisas , podobris kastata v svobodnoto si vreme pak pomaga za vdiganeto na tsenata. Ne e tolkova trudno da se prodade ako e na razumna market tsena.

Zabravih da dopalnja che vsichkite mi zaemi a te sa personal line of kredit, Student loan sa na 6.5 %.
Kreditnite karti sa otdavna izplateni. Taka che e logichno da sloza downpaymenta v nai visokia zaem ot 6.6 % za zilisteto.

Pozdravi

Hullboy
Pincher

Мнение от Pincher »

stiga ste sporili,
nai-izgodnia sliuchai e da platish 100% cash. tova pozvoliava da se pazarish za cenata v posoka nadolu. v protiven sluchai kolkoto se moje poveche DOWN. inache GUBISH (izhodiasht parichen potok) ot lihvi (nali i bankite i te triabva da namajat ot neshto). vajno e da sledish lihvenite ravnishta i da predogovariash usloviata po dogovora ejegodno (ako mojesh razbira se). taka pestish ot lihvi. sashto spokoino moje da si prehvarlish ipotekata kam tazi finansova institucia koiata ti predloji nai-izgodni finansovi uslovia. i nai-dobre e da pogasish (amortizirash) dalga (zaema) po uskorenata procedura - kato plashtash CASH vsiaka godina ako imash likvidnost razbira se. taka v kraina smetka jilishteto shte ti izleze po-evtino, a pazarnata cena v povecheto sluchai shte e nagore. osven ako ne se vdignat riazko lihvenite ravnishta i pazara na nedvijimosti se orientira v posoka UG (nadolu). v takiva sluchai moje i da inkasirash zaguba ili da si lishen ot likvidnost. 8) :beer: :beer: :beer:
speedy

Мнение от speedy »

Pincher написа: nai-izgodnia sliuchai e da platish 100% cash. tova pozvoliava da se pazarish za cenata v posoka nadolu.
Е не е така. Това би било вярно само, ако самият продавач ти финансира ипотеката. Ако ти си уреждаш ипотеката, което е нормално, на продавача му е все тая. Той така или иначе получава сертифициран чек.

При сегашния пазар можеш да имаш два милиона в банката и в крайна сметка пак да платиш повече от обявената първоначална цена на имота. Зависи колко купувачи ще наддават.

В плащането в кеш или максимално висока първоначална вноска има доста психологически елемент - да влачиш колкото се може по-малко дълг. Дали спестяваш пари - има достатъчно написано вече в тази тема.

и специално за bgmontreal - беше ми много забавно, че ме призоваваха да слезна на земята от две различни страни :) А къщата ми не струва $400 000, за добро или зло.

И едно нещо, което е хубаво да се направи, ако ще купувате - инспекция. Добре е инспекцията да е условие за окончателно сключване на договора. Ако не я направите или инспекторът не е много опитен може наистина да загазите с много пари.

Неговата работа е да си навре носа навсякъде и да ви каже какво е състоянието на къщата, какво не е наред и да прецени горе-долу колко ще струва, за да се оправи. Ако например покривът има още две-три години живот трябва да ви е ясно, че скоро ще се бръкнете за 3, 4 или 5 хиляди долара. Можете да го използвате и за да свалите още малко първоначалната цена.
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Zaemi

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Speedy e prava za sumata poluchavana ot prodavacha za nego njama znachenie kak ti si vnesal parite v bankata za da napravis ( sertifitsiran chek ili bank draft a taka se plasta obiknovenno I to do advokata ili notariusa ) a posle toi izdava drug chek ili draft za prodavachja. I na prodavacha mu e vse taja dali si imal pari v cash ili si vzel na zaem ot njakade.

Edinstvenno moga da se saglasja s Pincher ako po njakakva stranna prichina prodavacha iska cash only. I dava njakakva otstapka dopalnitelna za tova.
Ama tova ste e adski uchudvasto. I ne e chesto srestanno javlenie.

Drugo tova za inspektora e dobar savet zastoto naistina moze da ima nesta koito poneze ne sme spetsialisti po stroez na kasti moze I da ne vidim a te da se nuzdajat remont skoro I togava ne e priatno kato si dal 200 000 $ da pochnes da davaas oste za remonti sled 2 mesetsa primerno.

Hubavo e obache da se razberete s prodavacha koi ste plati na inspektora koito otsenjava sastojanieto na kastata. Tehnite uslugi ne sa eftini I kato nisto moze da sa 500 – 1000 dolara. Ako vie plastate I ne stignete do sdelka I taka na 4- 5 kasti vizdate kak 5000 $ se izpariha a sdelka njama.

Moze bi razumen variant e dvete stani da si razdeljat smetkata za otsenka.. Ako ne se stigne do sdelka prodavacha moze da polzva tazi otsenka da ja pokaze na drug potentsialen kupuvach ( ako e dobra otsenkata za prodavacha, ako ima mnogo zabelezki moze I da ne ja pokaze ) . A vie ste se otarvete ot skapi badesti remonti samo srestu polovinata ot smetkata.

Za downpaymenta razbrah, I se radvam che povecheto ot vas pazbirat che po goljama suma down vodi do po malko plastane v badeste kato razhodi za lihvi. ( taka biha postapili povecheto razumno mislesti hora ako njamat drugi alternativi koito biha nosili po goljam dohod v % ot kolkoto e lihvata po zaema v %). Ne zabravjate obache danaka za tozi dohod koito trjbva da se izvadi predi da se sravnjava.

Pozdravi

Hullboy
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

инспекцията е към 300-350 долара...аз се пазаря за цена и като се споразумеем искам да ми платят инспекцията...
скоро обаче ще може човек да се пазари за каквото пожелае защото инвеститорите ще почнат да продават поради ускореното порастване на лихвения процент...то вече си личи насищане на пазара в някои сегменти
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
speedy

Мнение от speedy »

hullboy написа:Speedy e prava za ...
Hullboy
Ъ-ъ-ъ-ъ.. таковата.. не съм права, а съм прав. Не че има нещо лошо, ама да не стават грешки. :)
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

При нарастване на лихвата всеки, как беше "разумно мислещ човек", би дал минимално даун, би си заключил лихвата на 4.39% за 5 години (както е сега).
Защо ли?
Ами нали лихвата ще расте, т.е. дори 100% безрискова инвестиция би била над 5%.

Да се дава голям даун, когато лихвите растат е САМОУБИЙСТВО, но това се разбира с време, четене и най-вече опит!
Затова и единствените хора с по-голям опит тук (голямата мечка и аз) ви съветваме да не слагате даун.

Дали ще слушате старило, патило или учило си е ваш проблем, но все пак комбинацията от всичките би трябвало да е за предпочитане.

Ето ви един лаверидж-ки пример:

Къща 100,000
даун 30%=30,000
след няколко години къщата се е дигнала с 20%, т.е. станала е 120000
вашия ретърн он инвестмент (РОИ) е 20,000 на 30,000 внесени или 67%

същия пример със 100% даун
РОИ 20,000 на 100,000 т.е. 20%

същия пример с 5% даун - 5,000
РОИ 20,000 на 5,000 т.е. 400%

+ 25,000 вкарани в съгрегейтед фъндс (главница гарантирана 100%) на най-ниско рискови фондове с 5-6% възвращемост

при съгрегейтед и мичуал фъндс, може да сте направили 20% за годината, но да платите 1-2% данък, а при изтегляне да не трябва дори да платите и стотинка.

Няма какво повече да споря, аз с това се занимавам, самия аз съм пример и моите клиенти.

Всеки сам си преценява!!!

Ако пък някой се ръководи по съвети от форум толкова по зле за него :idea:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

bgmontreal написа: Ако пък някой се ръководи по съвети от форум толкова по зле за него :idea:
ами, има доста ценни съвети, както твоя съвет по горе...
единственното а което може да се спори е дали къщите ще са с 20% по скъпи след 5 години и дали след 5 години лихвенния процент няма да е още по висок...
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

KolioBalkanski написа:
bgmontreal написа: Ако пък някой се ръководи по съвети от форум толкова по зле за него :idea:
ами, има доста ценни съвети, както твоя съвет по горе...
единственното а което може да се спори е дали къщите ще са с 20% по скъпи след 5 години и дали след 5 години лихвенния процент няма да е още по висок...
ако лихвения процент е по-висок след 5 години, то колкото по-малко даун си сложил, толкова повече пари си направил с тези средства които не си вложил в даун, а някъде другаде.
ако къщата е поевтиняла, то толкова по-малко пари си загубил, като не си вложил голям даун.

да не говорим, че никой не смята какво да прави за пенсия :shock:

съвети може и да има добри, но НЕ СА ИНДИВИДУАЛНИ, а общи.
нечий съвет може да е супер за едни, а пагубен за други, така че внимателната със съветите от форуми.
Заключено