За двойното гражданство...

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Joy

Мнение от Joy »

Игор, моите уважения, но дискриминацията в България за лица с пост. жителство НЕ Е по-голяма от тази в Канада за такива. Не знам ти дали си живял със синьо удостоверение и къде си се чувствал дискриминиран, но аз познавам чужденци у нас, които ЦЯЛ живот си живеят с това удостоверение и нямат намерение да взимат гражданство. И в нищо, никога и никъде не са се почувствали дискрминирани.
За разлика от това, тук дискриминацията за гражданство не е само в някои държавни постове (така е казано като че ли това не го касае никой), но и в други неща. Мъжът ми например няма достъп до някои места на работното си място по тази причина. :roll:

Та...не разбрах, Игор, ще ни светнеш ли по въпроса защо все пак искаше да върнеш сръбския паспорт? Дай де, току-виж и аз реша да върна другите паспорти... :roll:
Аватар
Igor
Обратна връзка:

Мнение от Igor »

JOY написа:Игор, моите уважения, но дискриминацията в България за лица с пост. жителство НЕ Е по-голяма от тази в Канада за такива.

Та...не разбрах, Игор, ще ни светнеш ли по въпроса защо все пак искаше да върнеш сръбския паспорт?
Ама че си злопаметна. :lol: :lol:

JOY, темата за дискриминация е дъвкана много и не искам да я отварям отново. Говорех за административна дискриминация и тя все още е на лице: чужденец не може да купи българска земя, на пример. Но дискриминацията всеки я преценява за себе си.

В началото може и да е интересно да имаш повече паспорти, но на практика е достатъчно и разумно да имаш само един - обикновено този който ти дава най много възможности за пътуване. Със сръбския паспорт са малко местата където мога да пътувам без да се редя на километричните опашки пред съответните посолства в Белград. Сръбския паспорт не ми пречи когато ми седи в шкафа, но според сръбския закон при влизане и излизане от Сърбия съм длъжен да използвам сръбския паспорт! Този закон сърбите го въведоха преди 3-4 години. Той засяга личното ми право на избор с кой паспорт да пътувам. Не ми е удобно да нося два паспорта само защото минавам през Сърбия и реших да върна по служебен ред нещо което отдавна събира прах в шкафа ми. Оказа се че това в закона не е предвидено. За мое съжаление, паспорта изтича чак 2010.
Gesh написа:Само така трбе при придобиване на гражданство - сички "македонци" и тем подобни требе да се откажат от македонското си гражданство, ако искат българско!
Като че ли злорадстваш. :roll: Незнам какво ти пречи че годишно 2-3 хиляди македонци получават българско гражданство. Но те го получават основно по потекло а не чрез натурализация и не са длъжни да се откажат от своето гражданство.
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
Gesh

Мнение от Gesh »

Igor написа:
Gesh написа:Само така трбе при придобиване на гражданство - сички "македонци" и тем подобни требе да се откажат от македонското си гражданство, ако искат българско!
Като че ли злорадстваш. :roll: Незнам какво ти пречи че годишно 2-3 хиляди македонци получават българско гражданство. Но те го получават основно по потекло а не чрез натурализация и не са длъжни да се откажат от своето гражданство.
Нищо не ми пречи, дори се радвам за сички граждани на македония, които заявяват че са българи. Просто ме дразнят хора, които са имали държава за няколко десетки години преди две хиляди години и сега се опитват да откраднат от нашата история или да я изопачат.
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Да вметна и аз нещо /така и така съм юрист/.
Това какво се говори и какво ще стане са СЪВСЕМ различни неща. Единствените според мен резонни коментари, които могат да се правят по тази тема за сега са:
1. При придобиване на друго гражданство/извън българското/ законът в България не изисква каквото и да е отказване от българското гражданство. По друг начин стои въпросът с приемащата държава - за Канада - няма проблеми със старите гражданства на емигрантите, но в Германия, примерно, не е така.
2. Има още един интересен /за настоящите български граждани член 15, който /поне според мен ще се запази дори и да има каквито и да било промени в настоящия закон, а чл.15 гласи:

"Чл. 15. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство по натурализация, без да са налице условията по чл. 12, т. 2, 4, 5 и 6, ако отговаря на едно от следните изисквания:
1. е от български произход;
2. (доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) осиновен е от български гражданин при условията на пълно осиновяване;
3. (нова - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) единият му родител е български гражданин или е починал като български гражданин."

Значи дори и да се откажеш от българското гражданство, за да придобиеш друго, след това условията да придобиеш българско по натурализация са мноого улеснени, а именно :

"Чл. 12. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако към датата на подаване на молбата за натурализация:
1. е пълнолетно;
2. - не се отнася
3. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитирано;
4, 5, 6 - не се отнася

И ДА НЕ ПРОПУСНА НАЙ-ВАЖНОТО:
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ /а тя предполагам на всички е ясно, че промяната и хич не е лесна/:
"Чл. 25. (3). Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство. "

Просто /според мен/ няма начин да се предвиди такава опция, според която българските граждани трябва да се отказват от гражданството си, ако искат да придобият ново. Това в БЪЛГАРСКИ ЗАКОН според мен е НЕВЪЗМОЖНО. А и най-простото потвърждение - как в България ще разберат, че аз съм в процедура по придобиване на чуждо гражданство /Канадско/, при положение, че Канада няма нищо против моето българско гражданство. Схванахте основната идея мисля
Поздрави на всички и не се притеснявайте за това какво МОЖЕ да стане, защото до тогава не се знае какви ще сте, къде ще сте и дали изобщо ще сте на Земята или на място, където пърхат ангелчета или ви пържат дяволи с тризъбци /взависимост от случая/ :wink:
Още веднъж - това е излишно натоварване!
Поздрави на всички:)
Аватар
Koko

Re: За двойното гражданство...

Мнение от Koko »

Както разбирам статия на портала е корегирана, съответно и аз си корегирам мнението.
Благодаря на Игор че е взел под внимание забележките от дискусията.
Заключено