Да вметна и аз нещо /така и така съм юрист/.
Това какво се говори и какво ще стане са СЪВСЕМ различни неща. Единствените според мен резонни коментари, които могат да се правят по тази тема за сега са:
1. При придобиване на друго гражданство/извън българското/ законът в България не изисква каквото и да е отказване от българското гражданство. По друг начин стои въпросът с приемащата държава - за Канада - няма проблеми със старите гражданства на емигрантите, но в Германия, примерно, не е така.
2. Има още един интересен /за настоящите български граждани член 15, който /поне според мен ще се запази дори и да има каквито и да било промени в настоящия закон, а чл.15 гласи:
"Чл. 15. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство по натурализация, без да са налице условията по чл. 12, т. 2, 4, 5 и 6, ако отговаря на едно от следните изисквания:
1. е от български произход;
2. (доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) осиновен е от български гражданин при условията на пълно осиновяване;
3. (нова - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) единият му родител е български гражданин или е починал като български гражданин."
Значи дори и да се откажеш от българското гражданство, за да придобиеш друго, след това условията да придобиеш българско по натурализация са мноого улеснени, а именно :
"Чл. 12. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако към датата на подаване на молбата за натурализация:
1. е пълнолетно;
2. - не се отнася
3. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитирано;
4, 5, 6 - не се отнася
И ДА НЕ ПРОПУСНА НАЙ-ВАЖНОТО:
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ /а тя предполагам на всички е ясно, че промяната и хич не е лесна/:
"Чл. 25. (3). Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство. "
Просто /според мен/ няма начин да се предвиди такава опция, според която българските граждани трябва да се отказват от гражданството си, ако искат да придобият ново. Това в БЪЛГАРСКИ ЗАКОН според мен е НЕВЪЗМОЖНО. А и най-простото потвърждение - как в България ще разберат, че аз съм в процедура по придобиване на чуждо гражданство /Канадско/, при положение, че Канада няма нищо против моето българско гражданство. Схванахте основната идея мисля
Поздрави на всички и не се притеснявайте за това какво МОЖЕ да стане, защото до тогава не се знае какви ще сте, къде ще сте и дали изобщо ще сте на Земята или на място, където пърхат ангелчета или ви пържат дяволи с тризъбци /взависимост от случая/

Още веднъж - това е излишно натоварване!
Поздрави на всички:)