тъй като наближава 26 юли, реших да напомня с какво се свързва тази дата..... (многоточие за замисляне и припомняне преди да съм казал:-))
ТОчно преди 1194 години, 811 година сл. хр. , България обхваща териториите северно от Стара планина, на юг вклюва струмската област и София (която е взета от Крум около 809 за сведение на софиянци), пак на север цяла Трансилвания, Влахия, Молдавия ( с други думи днешна Романия) та и източна Панония. Именно там България граничи с Франкската империя на Карл Велики, който в този период управлява и с който Крум има установени дипломатични отношения. Същия Карл Велики (за интеграните - Шарльомань), който издига германската империя на Франките в своя апогей, се съобразява със своята източна съседка и интересно никога няма и намек дори за военни спорове между двете държави.
Та именно в тази обстановка на 10 юли 811, имератор Никифор 1-ви Геник с мощна армия зад гърба си (или по точно пред гърдите си) се настанява на стан пред старопланинските проходи. С това започва най-мощната военна кампания на Източната Римска Иперия срещу Крум. Армията на Никифор е събрана от почти цялата територия на Византия. И макар да не са ми известни цифри (мисля че няма точни данни тук) определено става дума за огрмна по брий войска. Самонадеяността на Никифор, факта че императора лично води армията и още повече е придружаван от сина си, бъдещият престолонаследник Ставракий само подсказва за какви мащаби става дума.
След няколко стълкнования с немногобройни български части, за които няма много информация, на 23 юли Никифор Геник навлиза в Плиска... за да намери там само останки от гарнизон и цивилно население.
Сега според мен, целият последвал поток от събития би бил поредната мащабна историческа битка ако не беше един изключителен факт:
по време на офанзивата Крум на няколко пъти предлага мир и преговори на Никифор (почти по библейски поучително). Византийски документи цитират Крум "Ето ти победи, сега вземи каквото пожелаеш със себе си и си отиди с мир" Естествено знате изхода на "преговорите". Не зная колко от крумовите пратеници са се върнали с глави на раменете си и колко без такива, за да обяснят директно или коствено че преговори не се предвиждат.
И без да се впускам в подробности относно радоста и опасенията на византийците и дали тръгват веднага към проходите от страх или в прродължение на плана да се превземе Сердика, направо минавам на датата 26 юли, точно след една седмица.
"Като не щеш мира, на ти секира"
26 юли - Върбишки проход. Византийската войска е атакувана в ранните часове на утрото, за да се окаже приклещена между ударната войска на Крум и огромна дъвена стена. Мисля на самия Никифор се приписват думите "Дори и да имахме криле като птиците, пак нямаше да се измъкнем живи от тук". Не е бил далече от истината. Северния фронт на византийската армия е пометен от българите, Никифор губи живота си още в началото на битката. Обърнат в бягство южния фронт на ромеите се озовава срещу описаната от техните аналисти "твърде висока дървена преграда", която следа като те започват да прескачат бива подпалена и огънят и българските войни довършват започнатото.
Само мога да се опитвам да си представя мащабите на битката. Факта е че византийската империя полчава най-тежкия си до този момент разгром. Ударната и армейска сила е унищожена почти до крак, императора е понижен в ранг до чаша за вино, престолонаследника е имъкнат от битката ранен и парализиран до края на дните си.
И нека отново се върна на изключителното в тези събития развиващи се точно в тези дни от годината преди повече от хилядолетие, предложенията за мир, търпението показано от българите.
След разгрома Крум забележете, отново предлага мир на Византия, отново отхвърлен... което пък повежда Крум в масираната кампания срещу Източната Римска империя (Несебър, Версиника - Адрианопол (именно так гърците го наричат "страшни", та до Константинопол).
За мен лично тези дати са специални дни. А след като са специални за мен, то те са специални и за тези около мен - канадските ми колеги

И ако някой вземе да ви обяснява колко социална страна е Канада... спомнете си, че ПЪВИТЕ ДОСЕГА ОТКРИТИ ЗАКОНИ ДЕМОСТРИРАЩИ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА СА НАПИСАНИ ОТ КРУМ. В неговите писани закони се е предвиждало да се дава минимум средства на бедни и просяци за да не умират от глад. Така че поне що се отнася до откритите досега документи България по времето на Крум е първата държава демострираща социална политика.
Да не говорим, че авторитета на Крум в западна Европа векове наред е впечатлявал, до степен таква че по късно европейски ренесансови писатели ще говорят за Крум.