Наближава 26 юли

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Наближава 26 юли

Мнение от Hemoglobin »

Здравейте,
тъй като наближава 26 юли, реших да напомня с какво се свързва тази дата..... (многоточие за замисляне и припомняне преди да съм казал:-))

ТОчно преди 1194 години, 811 година сл. хр. , България обхваща териториите северно от Стара планина, на юг вклюва струмската област и София (която е взета от Крум около 809 за сведение на софиянци), пак на север цяла Трансилвания, Влахия, Молдавия ( с други думи днешна Романия) та и източна Панония. Именно там България граничи с Франкската империя на Карл Велики, който в този период управлява и с който Крум има установени дипломатични отношения. Същия Карл Велики (за интеграните - Шарльомань), който издига германската империя на Франките в своя апогей, се съобразява със своята източна съседка и интересно никога няма и намек дори за военни спорове между двете държави.

Та именно в тази обстановка на 10 юли 811, имератор Никифор 1-ви Геник с мощна армия зад гърба си (или по точно пред гърдите си) се настанява на стан пред старопланинските проходи. С това започва най-мощната военна кампания на Източната Римска Иперия срещу Крум. Армията на Никифор е събрана от почти цялата територия на Византия. И макар да не са ми известни цифри (мисля че няма точни данни тук) определено става дума за огрмна по брий войска. Самонадеяността на Никифор, факта че императора лично води армията и още повече е придружаван от сина си, бъдещият престолонаследник Ставракий само подсказва за какви мащаби става дума.

След няколко стълкнования с немногобройни български части, за които няма много информация, на 23 юли Никифор Геник навлиза в Плиска... за да намери там само останки от гарнизон и цивилно население.

Сега според мен, целият последвал поток от събития би бил поредната мащабна историческа битка ако не беше един изключителен факт:
по време на офанзивата Крум на няколко пъти предлага мир и преговори на Никифор (почти по библейски поучително). Византийски документи цитират Крум "Ето ти победи, сега вземи каквото пожелаеш със себе си и си отиди с мир" Естествено знате изхода на "преговорите". Не зная колко от крумовите пратеници са се върнали с глави на раменете си и колко без такива, за да обяснят директно или коствено че преговори не се предвиждат.

И без да се впускам в подробности относно радоста и опасенията на византийците и дали тръгват веднага към проходите от страх или в прродължение на плана да се превземе Сердика, направо минавам на датата 26 юли, точно след една седмица.

"Като не щеш мира, на ти секира"

26 юли - Върбишки проход. Византийската войска е атакувана в ранните часове на утрото, за да се окаже приклещена между ударната войска на Крум и огромна дъвена стена. Мисля на самия Никифор се приписват думите "Дори и да имахме криле като птиците, пак нямаше да се измъкнем живи от тук". Не е бил далече от истината. Северния фронт на византийската армия е пометен от българите, Никифор губи живота си още в началото на битката. Обърнат в бягство южния фронт на ромеите се озовава срещу описаната от техните аналисти "твърде висока дървена преграда", която следа като те започват да прескачат бива подпалена и огънят и българските войни довършват започнатото.
Само мога да се опитвам да си представя мащабите на битката. Факта е че византийската империя полчава най-тежкия си до този момент разгром. Ударната и армейска сила е унищожена почти до крак, императора е понижен в ранг до чаша за вино, престолонаследника е имъкнат от битката ранен и парализиран до края на дните си.

И нека отново се върна на изключителното в тези събития развиващи се точно в тези дни от годината преди повече от хилядолетие, предложенията за мир, търпението показано от българите.
След разгрома Крум забележете, отново предлага мир на Византия, отново отхвърлен... което пък повежда Крум в масираната кампания срещу Източната Римска империя (Несебър, Версиника - Адрианопол (именно так гърците го наричат "страшни", та до Константинопол).

За мен лично тези дати са специални дни. А след като са специални за мен, то те са специални и за тези около мен - канадските ми колеги ;).
И ако някой вземе да ви обяснява колко социална страна е Канада... спомнете си, че ПЪВИТЕ ДОСЕГА ОТКРИТИ ЗАКОНИ ДЕМОСТРИРАЩИ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА СА НАПИСАНИ ОТ КРУМ. В неговите писани закони се е предвиждало да се дава минимум средства на бедни и просяци за да не умират от глад. Така че поне що се отнася до откритите досега документи България по времето на Крум е първата държава демострираща социална политика.
Да не говорим, че авторитета на Крум в западна Европа векове наред е впечатлявал, до степен таква че по късно европейски ренесансови писатели ще говорят за Крум.
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
Flanker

Мнение от Flanker »

Hemi - shte ti napravya fan-club, taka da znaesh! :D
Samo ako mojeshe po-chesto da pishesh - strahotni sa ti postingite! Blagodarya ti! :beer:
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

Хемоглобин ,и аз съм ти голям фен.И като те чета мисля,че ше пием по бира накъде в Обединеното кралство.Какво ще кажеш за веригата кръчми J.D.Wweatherspoon-хем евтина,хем хубава бира :beer: :P :P
tochica

Мнение от tochica »

тъкмо и на мене ми беше доскучало , най-после интересна тема за четене ... и мислене .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
bateto

Мнение от bateto »

Радвам се ,че все пак има и мислещи,обикновенно като напише нещо агитката скача и става една .Спомням си за описанието му на типичната кебекуаз,което за мен не бе никак далеч от истината какви спорове породи и колко опоненти се изявиха да защитават каузта на кривия нос и тънките устни,ама айде да си трая и да не се навирам между шамарите на моралната полиция.
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

bateto написа:ама айде да си трая и да не се навирам между шамарите на моралната полиция....
.....от ''пруеспели'' интегранти....
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

eh, hubaw razkaz, de da gi ima6e takiwa woda4i i sega w uprawlenieto na darjawata ...

... malko mi stana ma4no kato naprawih srawnenie s delata na predcite ni i sega6nite ohliuwi w BG uprawlenieto i administraciata ...
bateto

Мнение от bateto »

И ти си затваряй устата ,че сега ще дойде успелия интегрант от нощна смяна и ще ти я затвори или Тутанкамон от Плейбой.
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

Flanker написа:Hemi - shte ti napravya fan-club, taka da znaesh!
Определено ще е сред най-посетените фен-клубове.Неслучайно е избран за любим форумец :wink: Поредната прекрасна статия Хемоглобин!А момента с принизяването на Никифор до чаша за вино е емблематичен(тук мнозина нежни душици биха казали,че това е диващина)!С интерес ще очаквам следващата ти статия за някои от великите моменти в дългата ни история,както и да опишеш по-подробно най-великите ни ханове и князе,като тези тук да речем:
http://www.omda.bg/BULG/hystory/asparuh.htm
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ

Мнение от THC »

всички тези исторически теми на Хемоглобин са много интересни.

обаче дали са повод за национална гордост чудя се.

все повече ми се струва, че 1 и 2 ро Бг царства нямат много общо със България от края на 19 век нататък.

те и италиянците имат славна военна история - е вярно отпреди 2000 години :roll:
Godis

Мнение от Godis »

THC написа:...
Ахъм, интересно е наистина, но и за мен не е извор на национална гордост. Само на съжаление за това какво сме били и какво сме сега като държава.
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

Една нация която въздиша по миналото си, вместо да работи за настоещето и бъдещето си е белег за слаба нация.
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

foxxbatter написа:Една нация която въздиша по миналото си, вместо да работи за настоещето и бъдещето си е белег за слаба нация.
Държава,която няма минало ,няма и бъдеше.
Аватар
shawn

Мнение от shawn »

Guinness написа:Държава,която няма минало ,няма и бъдеше.
Този цитат от къде е?
Money talks - bullshit walks!
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Guinness написа: Държава,която няма минало ,няма и бъдеше.
И понеже всяка държава започва с нулево минало, от това твърдение следва, че никоя държава няма бъдеще :nenam: ... :D :beer:!
Obey gravity ... It's the law!
Заключено