Ne moga da ne sum poveche suglasna s Canuck! Way to go man! Napravo si go kaza kakto si e! Az sum mnogo dovolna ot Canada! Do sega ne sum imala problemi, nito cialoto ni semeistvo, koito da ne sme uspiali da razreshim blagodarenie na uchtivite hora, na nachina na jivot v Canada. Dokato v BG postoianno se vaikahme za neshto, vupreki che ne sme jiviali zli. vsichki hora te gledat na kruv, nikoi ne iska da ti pomogne, dori slujitelite na koito rabotata im e da pomaga na horata, te gledat vse edno che si im izial zakuskata. Tuka horata te posreshtat navsiakude (estestveno nali si plashtash), a v bg SUSHTO si plashtash i pak te gledat na kruv. Priatelite mi koito sega s v niakoi universitet v bg, samo se oplakvat, uchat po dve specialnosti i se iadsvat che dori i 5 da uchat, posle niama da ima kakvo da praviat s tiah. Profesorite hodeli piani na uchilishte i gledali v tavana 10 minuti predi da kajat niakoia duma, koiato i bez tova ne e svarzana s uroka. Obshtejitiata v studentski grad sa celite izpadnali sus skarcashti legla, i izpochupeni prozorci. Edin priatel triabvashe da plati suma pari otgore da si popravi staiata. Drug puk uchi v TU Sofia i niama komputer na koito da ide da si napishe projecta. adrugi priateli napravo spirat da uchat, zashtoto vijdat che e bezmisleno. Tezi s mnogo hus (i niakoi s pari) otivat v chujbina da uchat - USA< Germany, France, no se pritesniavat che kato svarshat, she triabva da sae vurnat obratno v bulgaria i ne znaiat kakvo shte praviat tam. Tezi koito sa emigrirali piat suvsem druga pesen... Az kato gi slusham i jal mi stava... oshte s ot universitetata horata se razocharovat ot taia darjava i se chudiat na kude da biagat... Tuk, za razlika ot tam, v uchilishte profesorite si predavat urok... postvat notes online, imat office hours, ima tutors s office hours, ima mnogo labs koito rabotiat 24/7, v koito ima hora gotovi da ti pomognat. Obshtejitiata (za koito si plashtash estestveno, no v bg sushto si plashtash) sa chisti s buro, hubavo leglo, kuhnia s hladilnik i s pechka... Ne smardiat i chovek moje da sedne i da uchi vsushnost. Sravinavam samo universitetite zashtoto prosto az sum sega studentka i vsichkite mi priateli ot bg sushto sa.. prosto ne znam kakvo da napravia za da im pomogna. Veche 4 moi priateli me pitaha za kanada i iskat da napraviat neshto po vaprosa da se mahnat ot tazi darjava.. te dori oshte ne sa rabotili na zaplata da vidiat kakvo e... Kakto i da e... na mene tuka MNOGO mi haresva! Ne sme procaftiali, no roditelite mi imat sviasna rabota, imame dve koli (makar i ne novi no dostatuchno hubavi), az i brat mi hodim v Universitet i se spraviame dobre. Ne se pritesniavame, zashtoto znaem che shte ima polza ot diplomite ni (mnogo poveche ot tezi ot bg) i znaem che VSEKI TRUD V TAIA DARJAVA SE VAZNAGRAJDAVA! Dori i edno volunteering ima polza! Vsiako neshto koeto pravi chovek e oceneno sled tova ot kogoto triabva! Chuvstvam se svobodna, i kogato sled niakolko meseca veche imam canadski passport she se chuvstvam oshte po - svobovna osobeno kogato patuvam. Zashtoto min. godina kogato hodih do germania, kato mi vidiaha bg passporta tuka, me izlgedaha mnogo podozritelno i dori jenata na letishteto otide niakude s passporta mi i pita niakakuv chovek "Bulgaria??? Is she allowed in?"... da se pritesniavam i da se iadosvam... Az sum si Bulgarka, ovajavam darjavata, priatelite i rodninite mi, no ne i nachina na jivot tam! Ovajavam istoriata, obichaite, i tradiciite, no si gi ovajavam ot tuk, a ne ot bulgaria, kudeto te veche dori niamat znachenie! Na koi mu e do tradicii, kato niama pari za hliab???? Kanada ne e rai, Bulgaria ne e ad, ne mogat da se sravniat direktno, no na mene tuka mi haresva poveche, nazavisimo kakvo bi kazal niakoi drug. kakvo kazva Canuck, vseki si reshava za sebe si! vseki ima svoite prejiviavania i izvodite zavisiat ot tova kakuv e choveka!
Canada ne my native land kakto se pee v himna, no Canada is my new HOME! Home e miastoto kudeto si welcome vinagi!
Cheers!