Защо толкова много българи напускат Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
pantata
Мнения: 547
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 10:33 pm
Местоположение: Oakville, Canada

Мнение от pantata »

filipne написа:
Marto написа: Не мога да ви кажа колко от колегите ми издивяват в момента от тревоги дали ще могат да намерят добра (или каквато и да е) работа след завършването. Хора девето коляно тука, със всякакви връзки.
Ами щом и с връзки е трудно да се намери работа, положението не е цъфтящо. А какво остава за тези без връзките ?
Ами тези без връзки се стягат и си намират работа сами.
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
canat
Мнения: 1346
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 8:12 pm
Местоположение: B-more

Мнение от canat »

simply vzemi procheti za culture shock :wink: (toi kasae vsichki) i shte si obiasnish loshoto nastroenie :lol:

Ami che vie Emigranti, ne znaete li, che otivaiki da zhiveete i rabotite drugade, shte triabva nanovo da dokazvate sebe si? Kolko struvate?
I to s dvoino poveche trud i usilia otkolkoto mestnite zhiteli? Tova ne vi li beshe iasno? Che za da te zabelezhat ili predpochetat triabva da si dva pati po-dobar ot mestnite? (po-umen, po-rabotliv, po-talantliv)
Vseki balgarin, koito e zhivial izvan BG (koito e griznal ot emigr. zhivot) go e izpital na garba si. I niama znachenie kade se emigrira, dali v Italia, Franzia, Anglia, Us ili CA.
(Tuk ne govoria za onezi, koito sa "prateni" da rabotiat v druga strana, "komandirovani" v drug filial na firmata im, namerili i ugovorili predvaritelno rabota i t.n. Te sa predvaritelno ozeneni.)
Аватар
simplyaven
Мнения: 1257
Регистриран на: Вто Яну 06, 2004 10:31 am
Местоположение: Regina, SK
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

тук не става въпрос за настроение, а за неща, които си написал и които според мен не са верни - цитирала съм ги по-горе. това си е мое мнение, разбира се. дали ще имаш работа или не, не би трябвало да те предпазва от културния шок - той затова се казва културен, а не професионален. той по-скоро касае живота в друга държава като цяло, а не само отделни аспекти от него. аз защо пратени и командировани са в кавички също не ми стана ясно :shock:
Помогнете ни да им помогнем!
http://www.youtube.com/watch?v=1PDJV3z12CA
canat
Мнения: 1346
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 8:12 pm
Местоположение: B-more

Мнение от canat »

simplyaven написа:тдали ще имаш работа или не, не би трябвало да те предпазва от културния шок - той затова се казва културен, а не професионален.

ne te predpazva, no ti go olekotiava, zashtoto pone edna strana ot zhivota ti e uredena (rabotata) i vodi po- barzo i bezbolezneno do urezhdaneto na ostanalite.
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

canat, какво им обясняваш, нали и в БГ-то като си смениш работата пак трябва да се доказваш, (освен ако не си отишъл на новата работа, защото чичо ти бил начални нещо)
Проблема на повечето Българи е, че не си дават сметка че вишето им образование не струва пукната пара, защото в БГ-то се учи масово по зле преведени от руски учебници от миналият век... идват тук без образование, без опит, а искат да станат директори още от летището...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
canat
Мнения: 1346
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 8:12 pm
Местоположение: B-more

Мнение от canat »

a slozhih kavichko na prateni i komandirovani, tai kato ne gi izpolzvah v bukvalniat im smisal (komandirovan e za kratko, a ima hora raboteshti po godina v zhuzhbina) Niama podigravatelna notka, ako tova te pritesniava. Ta tova ne e emigrazia, a vremenna smiana na mestorabotata.
canat
Мнения: 1346
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 8:12 pm
Местоположение: B-more

Мнение от canat »

prav si Lub0, spiram i bez tova izhabih dosta zenno vreme v stremezha si da pomogna na niakogo (edin da e , pak dobre!)
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Kan_Tangra написа:
Marginal39 написа:
Kan_Tangra написа:Абе може и аз да бъркам нещо, ама според мен феминизма би трябвало да е за това жените сами да си печелят кинтите, щото има равноправие и са сербез и ербап наравно с мъжете.

А това че някаква к-ва иска да цоца от готовите кинти на мъжете, щото женското и Д няма тяга да произведе самостоятелно кинти, в това не виждам нищо феминистко, а даже напротив.
Явно жената (сервитьорката) добре си знае мястото, и се движи спрямо това си схващане.

:beer:
А, не знам, кво ше кажеш ако се окаже че бащата е най-скъсания от сички е*ачи?
Кво ше цица тогава?
:beer: :beer: :beer:
Мисля, че момичето не е будала и знае с чии зарове да си играе. (дето хвърлят само шес')
А, не знам как го реши тва ма квото и да знае момичето, е ясно че не знае кой от тия които са я разпорили и е оставил семето.
А си представи че е кварталния просяк когото е разпорила в момент на сексуална криза?
Тогава сички тия 10 си отиват в къщи без ново дете -:)
:beer: :beer: :beer:
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Al Bundy написа:Факта който най-ме стряска ако остана на тоя континент е че неминуемо ако не детето ми, то поколението след него ще се слее с местната "култура". Промиване на мозъци е част от играта наречена политика. Има един в БГ дето прилагаше такава тактика по едно време, един тъмен с морави джуки. Промиха ни така същo мозъка че Илия Павлов бил мъртъв, Ха-Ха, смях. Обаче тука братка нямат равни. Най-голямото промиване на мозъци беше 9/11. Колелото обаче се върти и все що е изписано и направено не от правителството е "конспирация". Ако това е най-голямата демокрация...не съм сигурен че искам да я дам на децата си. www.911weknow.com
Напълно подържам мнението на Ал ...
Много са яки за промиване ...
:beer: :beer: :beer:
Аватар
simplyaven
Мнения: 1257
Регистриран на: Вто Яну 06, 2004 10:31 am
Местоположение: Regina, SK
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

проблема на огромната част от българите е, че идват без самочувствие, с идеята, че нищо не струва образованието им и се оказва, че трябва да се състезават с европейци и канадци за работа, а последните два вида нямат комплекси. дано по-малко българи идват тук като първо излизане в чужбина и имат време да натрупат впечатления извън БГ и да видят, че и там е същото стадо - има си и мърша. и дано не се зачитат много в писанията тук, че ще дойдат завършени песимисти и мъченици (след месец пребиваване)! не разбирам защо е това примиренческо мислене и постоянен стремеж да се натяква на хората, които ще идват как трябва да пристигнат с ясното съзнание, че нищо не знаят и нищо не притежават (като ценз)??? :shock: ми тогава не културен, а вселенски шок ги очаква, да! човек излъчва това, което мисли за себе си и другите го усещат! аз мисля, че българина е доста по-добре образован от средния северноамериканец и с нищо не му отстъпва - подкрепям едно мнение отпреди, че българина е добър имигрант! а това робско мислене явно няма да изчезне скоро - преди беше големия червен брат дето беше велик, сега стана чичо Сам и вуйчо му от Квебек :? единственото, което трябва да направят преди да дойдат е да залегнат на езика, за да могат спокойно да се състезават с всички останали!
Помогнете ни да им помогнем!
http://www.youtube.com/watch?v=1PDJV3z12CA
Angie
Мнения: 211
Регистриран на: Нед Авг 24, 2003 5:02 am

Мнение от Angie »

[quote="canat"]prav si Lub0, spiram i bez tova izhabih dosta zenno vreme v stremezha si da pomogna na niakogo (edin da e , pak dobre!)[/quote]

Canat za men li4no mnenia kato tvoite sa cenni; vsiakva druga pliava ia preska4am :beer:
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

канат.
Тука има яко връзки, рушвети и не знам още кво беше другото което го каза.
А за майка и татко, ако ги има има ако не не можеш да ги нарисуваш.
:beer: :beer: :beer:
Angie
Мнения: 211
Регистриран на: Нед Авг 24, 2003 5:02 am

Мнение от Angie »

simplyaven za pliavata niamah predvid teb i tvoite mnenia vinagi sa bili mnogo smisleni i sam sigurna 4e mnogo hora v BG se kefiat da te 4etat :beer:
canat
Мнения: 1346
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 8:12 pm
Местоположение: B-more

Мнение от canat »

ako kazvaiki na niakogo, che go ochakva skok - go pravish machenik i pesimist...to togava tozi niakoi ne e gotov za skoka.
Ako kazvaiki mu go, toi se ambizira, podgotvi, trenira (edvam se sdarzhah da ne slozha kavichki :lol: ) - kato skochi shte zadmine vsichki i shte specheli!
Ako si varvi shtastlivo i padne v dupkata... povlichaiki i semeistvoto si ...tvoia shte e vinata, simply! :D
(che ne si mu kazala, che ima dupka, oshte poveche, che rabotish po "popravkata na patishtata", dobre de....po imigrazionnite programi)
----
P.S. Chudno mi e, che sporia s teb simply, mai sme na sashtata strana, a ne go zabeliazvame. Mir?
Аватар
simplyaven
Мнения: 1257
Регистриран на: Вто Яну 06, 2004 10:31 am
Местоположение: Regina, SK
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

първо да благодаря на Angie :D
сега да ти кажа на теб, canat (приятелю) : :D :D значи според мен между казване и натякване разликата е огромна! едно е да пишеш какво правиш, как го правиш, как си го постигнал и какво ти е струвало - това е реален пример от реален човек и с него показваш както лесните, така и трудните моменти. а съвсем друго е да разказваш някакви драми и трагедии за неоценени хора, тотално непризнати дипломи и сизифовски мъки по устройването на живота! а тук преобладава точно това - много е смешно обаче, че на фона на всичките тея разкази за непризнати дипломи и работа на черно, все излиза, че във форума пишат хора с прилична работа и нестрадащи дълбоко - странно, не мислиш ли? :shock: или лъжат масово, или вменяват лъжи на още непристигналите, така излиза :roll: и кому е нужно да създаваме комплексари не ми е ясно??? ти като живееш в Щатите нали се сблъска с тази така толерирана култура на възпитаване на американци със самочувствие? а спомняш ли си как в БГ се възпитаваше колектив, а не личности? моето усещане е, че не успяват хората да се отърват от това и сънародниците им продължават да им го натякват! а излиза, че и услуга им правят! за мен ще има шок ако не си се подготвил, само че за мен подготовка означава на първо място език и пак език! учиш, учиш и много учиш, за да отидеш където и да е и да си РАВЕН в общуването с другите! и отиваш с високо вдигната глава - не да се надуваш, а да знаеш какво можеш и какво искаш да постигнеш! много пъти не става веднага, много пъти работиш и други неща, но ако можеш да си създаваш контакти и среда, общувайки свободно и не се предаваш, рано или късно нещата се нареждат. това за мен значи подготвен имигрант. а не някакво смазано човече, което се е качило на самолета "подготвено", че нищо не може, нищо не знае и ще мие чинии! защото дори да се наложи да мием чинии по един начин ще стоят нещата ако вярваме в себе си и собствените си възможности, а по съвсем друг ако дойдем с нагласата, че това е тавана и най-добре да свикваме още от БГ! таван няма, само мечтите са таван :D
Помогнете ни да им помогнем!
http://www.youtube.com/watch?v=1PDJV3z12CA
Заключено