Как да си пренесем произведенията на изкуството?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
Maria

Как да си пренесем произведенията на изкуството?

Мнение от Maria »

Хай!
Някой може ли да ми даде ориентир по въпроса с преноса на предмети на изкуството през океана...
Все пак има неща, с които май не можем да се разделим току-така.
Пък тенджери, чинии и гювечета все ще се намерят отнякъде...надявам се :wink:
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Predmetite na izkustwoto - ako e za FREE - w bagaja. I ne se deklarirat.

Tendjerite i tiganite - tuk ima wsi4ko, no cenite sa golemi na tezi ka4estwenite ne6ta.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
Sven
Обратна връзка:

Мнение от Sven »

...privet! kaji po-dobre kakvo to4no ima6 predvid pod "predmeti na izkustvoto"...tova s bagaja i da ne gi deklarira6 e dobra ideia samo pri polojenie 4e ne gi otkriat.
...ako gi nameriat oba4e, ima mnogo da obiasniava6 a i nai-veroiatno 6te triabva da se razdeli6 s tiah + globata!
Аватар
Maria

Мнение от Maria »

Predmetite na izkustwoto - ako e za FREE - w bagaja.
:D Ще внесеш ли яснота и подробност, стп.

Свен - Ами примерно някоя и друга картина, разни дървении, икони.....
Аватар
Sven
Обратна връзка:

Мнение от Sven »

...kakvo da ti kaja za vsiako ne6to e razli4no! 6tom ima6 predvid kartini i ikoni, vajno e na kakva vuzrast sa i koi gi e rabotil. zavisi i kakvo koli4estvo vuznameriava6 da nosi6...taka 4e pulni kufara s ikoni, osobeno ako ne moje6 da dokaje6 proizhoda!
...predi vreme ima6e slu4ai s edno momi4e, bulgarka studentka v germania, koeto be6e do6lo da po4iva na Sv Konstantin i usporedno s tova da risuva. Posle za da si iznese sobstvenite platna v germania populva deklaracia 4e tia e avtora a su6to i triabva6e i stanovi6te ot sauza na hudojnicite 4e vuprosnite platna ne predstavliavat..."nacionalno bogatstvo"...izob6to vsi4ko e spored slu4aia, no e keko kazano luda rabota
Аватар
Maria

Мнение от Maria »

Съгражданино Sven, не става дума за кашони с картини и икони :D , а за 2-3-4-5 неща, с които наистина не ми се иска да се разделям.
:beer: наздраве от варненския фронт
ZouZou

Мнение от ZouZou »

Здравей Мария.
Проблема много лесно се решава, ако ти слажат печат, че може да изнесеш картината извън граница. Това разрешение и печат го поставя една комисия , която се казваше - Комисея за оценка на произв. на изкуствата - или поне нещо подобно. Освен самия печат, там могат да ти направят оценка на стойността на предмета. Комисията се намира в сградата на бившия дворец, и приемната им работи май всеки ден , но самата комисия се събира само 2 пъти в седмицата , ако не се лъжа в понеделник и четвъртък... ако се интересуваш ще отида специално да проверя.
Това нищо е добре да се направи за картини и икони , особенно за икони, а ако са състарени направо си и задължително , митничарите за това са доста стриктни. Таксата която се плаща е символична(поне преди беше така) но ако искаш да си спестиш дънданиите около това, трябва да провериш дали автора има собствен щемпел, който се слага още при грундирането и който е регистриран в полицията и митниците , но за съжаление това се прави по-масово едва напоследък....но нищо не пречи да се провери.
Пиши ако с нещо мога да помагна :o :lol:
Alina

Помощ

Мнение от Alina »

Здравейте приятели

Тъй като аз съм точно в бизнеса с произведения на изкуството, ще ви там точна информация.

Да, това за печата на автора е хубава идея, но никой не ти го признава. Аз съм от Пловдив. Тук всички сме данъчно регистрирани и съответно си имаме данъчни номера и печати, булстати и всичките му други такъми. Освен това си имаме и местно Дружество на Свободните Български художници. Регистрирано в съда. Имаме и сертификати, подпечатани със печата на дружеството, адреси, телефони и т.н.т. Но нищо от всичко изброено до тук не важи, като минавате митницата. Клиенти са ни казвали, че такива въртели са им правили, че направо са намразвали произведението на изкуството. Единственото спасение е - отивате в местната Национална Художествена Галерия и питате, дали могат да ви издадат документ, че картината не представлява национална ст-ст, плащате си по 5лв на картина/икона, удря ви се печат отзад и ви се издава документ с печат, и всичко е ОК. Не навсякъде обаче може даго направите. До преди 2-3 години и в Пловдив го нямаше, защото когато ходихме на изложба в Хърватска през 2000г ходихме със все картини, цяла кола натварени, до София, защото само там слагаха такива печати. За Варна нямам представа как е, но е голям град и би трябвало да са измислили нещо. При това не работят всеки ден. В Пловдив мисля е само вторник и четвъртък, но не съм много сигурна за вторника. Пълна простотия...

Това е, спасение друго няма...

Алина
Alina
Joy

Мнение от Joy »

----
Последно промяна от Joy на Сря Яну 12, 2005 11:00 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Maria

Мнение от Maria »

Мерси за отзивите и съветите!
ZouZou, искаш да кажеш, че трябва да си взема 2те картинки под мишница и да се представя с тях пред комисия ли? :D
Като гледам колко сложно е положението.....не знам как ще е най-добре да се постъпи.Дали г-н Абрашев няма да се е произнесъл компетентно по въпроса....
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Точно така Мария, взимаш всичко, което смяташ да вземеш насам и го носиш пред комисията. Тук също нямаш проблем да го внесеш, все пак ти си емигрант и имаш право да си донесеш цялата собственост от България. Освен това си впиши картините в списъка с багажа, никой нищо няма да ти каже за тях. Като те питат още на каква стойност неща ще внасяш през следващата една година - можеш да впишеш още картини.
ZouZou

Мнение от ZouZou »

Maria написа: ZouZou, искаш да кажеш, че трябва да си взема 2те картинки под мишница и да се представя с тях пред комисия ли? :D
Ами за съжаление така е .....Може да го неправиш когато идвате за медицинските....аз ще проверя точно за дните в които се събира комисията....ще ги питам дали тази процедура се прави и във Варна.
А за щемпела на овтора не са ме разбрали точно...не става въпрос за фирмени печати и документация....а за щемпел който се проектира и ти го дава самата полиция.
Аватар
Maria

Мнение от Maria »

ZouZou, мерси много за инфото и за помощта ти!
nEiLL

Мнение от nEiLL »

Maria написа:Съгражданино Sven, не става дума за ...
:beer: наздраве от варненския фронт
още едно наздраве за варненския фронт от настоящ емигрант, чакащ вече виза :P
в крайна сметка да вземем и във варна да си направим една :beer: среща ?? :wink:
Alina

Мнение от Alina »

Не се притеснявай, става за секунди. и не е някаква кой знае каква комисия. Само ти поглеждат картините и ди издават необходимите документи. В Пловдив дори няма комисия, а там където в Нац. Художествена Галерия продават билети на посетителите, там ти издават тези документи. Става бързо, но ако са повече неща - не е евтино. И аз ще нося доста картини, някоя и друга икони, и мен ме чака това. Тъпото е, че дори да са твои, а не купени, пак плащаш тези такси.

Алина
Alina
Заключено