Само в парите ли е причината?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
DaniH

Само в парите ли е причината?

Мнение от DaniH »

Скъпи съфорумци, от няколко време ме терзае :?: , който, убедена съм, и вие сте си задавали, а именно - каква е цената един българин да не имигрира, а да си остане в родината?! И дали само в парите е причината или има и други неща като например мръсотия, простотия, скука, досадни роднини, лиса на професионални възможности... Не знам, вие как мислите? А там, за където сме се запътили - дали и там няма да се сблъскаме с подобни неща? Или просто ще бъдем мобилизирани и ще сме готови на повече компромиси?! За каква цена не бихте имигрирали!? Сигурно ви приличам на объркан човек - и си е така - след 4 год. чакане, на финала на процедурата - аз съм объркана... Лятото се видях с моя братовчедка, която от 4 год. живее в Квебек, тя просто не е същата, детето й (12г.) казва, че е квебекарче, говори с майка си на френски, изобщо... Вие загубихте ли патриотизма си, като имигрирахте, защото тези хора са го загубили на 100%?
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

Скъпа Дани,
Последното нещо, заради което искам да отида в Са, сигурно са парите... :evil:
Наистина вече ми дойде до гуша от простотиите в БГ. Щом успя да унищожи в моето семейство и последната капка луд /разбирай безкраен до заслепяване/ патриотизъм, който ни тресеше много години наред...
Обичам си държавата, не се срамувам да кажа че сме българи, но собствената ми държава иска бавно и сигурно да ни унищожи като започне от това: доколко ще сме българи /%/ и доколко ще е здрава атмосферата в семействата ни. :evil:
Искам си съботите и неделите с децата някъде на разходка, искам си забравените летни, че дори и зимни почивки някъде, искам си изгубеното спокойствие, искам си унищоженото време в много труд без покритие, ... искам да си върна радостта от живота - живуркането не ме задоволява.
Щом една държава е в състояние да ти осигури някакво спокойствие, за да преживяваш, значи си заслужава поне да опиташ, пък може и да се получи... :roll:
Така че при мен не става дума основно за парите...а за изгубения живот...
p.s. Но ще е глупаво, ако имам шанс да подобря финансовия си статус и да не се възползвам, не мислиш ли???!!! :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

DaniH, от изброените от теб причини май само за "мръсотията и простотията" мога да се хвана, останалите не важат за нашето семейство. Само дето ако си мислиш, че ще избягаш от тях си в грешка. Всеки ден като водя щерката на училище (15 мин. пеша) минавам покрай бунище, разположено покрай пътя на децата. Е, от година и половина го наблюдавам това място - боклука се множи, но никой не си прави труда да почисти. Често се изкушавам да направя няколко снимки и да ги пратя на Стоян (да ги качи на сайта) за да ви покажа и други страни от живота тук.
DaniH, за българщината - специално аз се чувствам много повече българка откакто съм тук, всичко българско ми е 100 пъти по-свидно, гледам да купувам българска храна (сирене, кашкавал, лютеница и т.н.), готвя български манджи, нося български дрехи (от тук не купувам почти нищо), гледам български филми и постоянно слушам българска музика, а като чуя как дъщеря ми пее "Мила Родино"... :cry:
За езика - всичко си е до хората и до възпитанието. Моята дъщеря си говори с нас на български (от почти 3 години сме тук, тя е на 6 години). Понякога вмъква по някоя английска дума, но в тези случаи аз не й обръщам внимание (не й отговарям). Тя знае, че в къщи се говори на български - това е ЗАКОН и ако иска да ми каже нещо, ще го казва на български. Иначе самата тя иска да чете и пише на български и го прави ежедневно (сега рисува и надписва коледни картички за бабите и дядовците си).

tornado, казваш "искам да си върна радостта от живота - живуркането не ме задоволява" като напуснеш България. Е, за мен важи обратното - аз изгубих радостта от живота и живуркам откакто съм тук. От както съм тук постоянно ми се налага да търся хубавите неща, целенасочено да си създавам хубави емоции, нещо което преди ми се случваше от самосебе си.

Недейте от сега да се настройвате, че тук е раят, защото не е. Няма идеално място, няма идеални хора. Подреждаш си приоритетите и гледаш да се съобразяваш с тях, доколкото можеш.
С написаното по-горе не целя да ви разколебавам или всявам несигурност. Трябва да знаете какво искате, да сте сигурни, че си струва компромисите и да действате. Аз за себе си съм направила своя избор - тук съм и правя всичко възможно семейството ми да е добре, покрай него и аз. Вие сте на ход...
Изображение
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Re: Само в парите ли е причината?

Мнение от St.Anger »

DaniH написа:Скъпи съфорумци, от няколко време ме терзае :?: , който, убедена съм, и вие сте си задавали, а именно - каква е цената един българин да не имигрира, а да си остане в родината?! И дали само в парите е причината или има и други неща като например мръсотия, простотия, скука, досадни роднини, лиса на професионални възможности... Не знам, вие как мислите? А там, за където сме се запътили - дали и там няма да се сблъскаме с подобни неща? Или просто ще бъдем мобилизирани и ще сме готови на повече компромиси?! За каква цена не бихте имигрирали!? Сигурно ви приличам на объркан човек - и си е така - след 4 год. чакане, на финала на процедурата - аз съм объркана... Лятото се видях с моя братовчедка, която от 4 год. живее в Квебек, тя просто не е същата, детето й (12г.) казва, че е квебекарче, говори с майка си на френски, изобщо... Вие загубихте ли патриотизма си, като имигрирахте, защото тези хора са го загубили на 100%?
Виж, ако се разровиш из форума доста неща ще намериш на тази тема...Но, бих ти казал, че на този въпрос можеш ДА СИ ОТГОВОРИШ САМО ТИ! Ако поровиш няколко дни из форума ще прочетеш какви ли не мнения, някой дори напълно противоположни...А иначе можеш да бъдеш сигурна, че и тук ще се сблъскаш с много от нещата, които си изброила, те и тук живеят хора. Че след няколко години няма да си същата и в това съм сигурен! За професионална реализация тук...много зависи каква ти е професията, езици, стаж и т.н., но в по-големия процент...мисля се сещаш :) За патриотизма - нормално е човек да иска да живее в държавата, където се е родил, където е минало детството му, където са роднините и приятелите му. Но не трябва да се бърка патриотизма с носталгията, често явление тук :wink: ! Ако не можеш да си отговориш на въпроса си сама сега, ще трябва да си отговориш тук като дойдеш, а това си е доста рисковано...но доста хора сме го правили :lol: , така че...!
To Live Is To Die
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

Sneji написа: tornado, казваш "искам да си върна радостта от живота - живуркането не ме задоволява" като напуснеш България. Е, за мен важи обратното - аз изгубих радостта от живота и живуркам откакто съм тук. От както съм тук постоянно ми се налага да търся хубавите неща, целенасочено да си създавам хубави емоции, нещо което преди ми се случваше от самосебе си.
...
Дължа обяснение. Може би не бяше точен израза ми.
Под живуркане нямах предвид липсата на емоции, по-скоро наличието на отрицателни такива
"нещо, което сега ми се случва от самосебе си постоянно" .
И определено не вярвам, че ще върна радостта от живота си "като напусна България".
И в този дори момент не съм убеден в правилността на решението ни...
Но както казах, поне ще опитаме...
Изображение
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

ami probvaite ama ne si otriazvaite shansa za vrashtane. Niakoi doidoha i sa dovolni, drugi doidoha i se varnaha i sa dovolni tam. Tuk opredeleno ne e kakvoto beshe.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

KolioBalkanski написа:ami probvaite ama ne si otriazvaite shansa za vrashtane. Niakoi doidoha i sa dovolni, drugi doidoha i se varnaha i sa dovolni tam. Tuk opredeleno ne e kakvoto beshe.
Точно за това става дума.
Не само, че няма да си отрежа конците, ами около Нова Година живот и здраве, смятам да направя една инвестицийка в парцел малко под Пампорово...пък кой знае... :lol:
p.s. Да не се изхвърлям, че може и да не стане!!!
Във всеки случай, си мечтая да събера след десетина години всичките си приятели там и да им подаря незабравима ваканция...
Изображение
bateto

Мнение от bateto »

Hubav vapros,ami zaradi parite razbira se i perespektivata ,che moge da se napravyat po veche,inache samo zaradi ;hubaviyat klimat; tuk ne bih si razvalil spokoystvieto da imigriram.Mrasotiyata i prostotiyata mnogo ne sa me smushtavali,nito rodninite,to koyto kakto si go napravi,kakto mu kazvame nie tuk po kanadski;otvorete si i vie v Bg. ochite i sarcata za hubavoto i loshoto moge i da ne go zabelyazvate ili da vi se struva po malko losho.Hayde sas zdrave i pomnete ,che ne doydete li tuk nikoga nyama da go proumeete,samo zaradi tova si zaslugava chovek da napravi edna imigraciya .
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

DaniH написа: други неща като например мръсотия, простотия, скука, , лиса на професионални възможности... Не знам, вие как мислите?
аха това е... а и всичко знаещи и разбиращи идиоти!

няма перфектно място на тая планета! човек си избира едно и си намира мястото там а след това може да го смени за ново (в моя случай нямам изобщо предвид бг, просто обичам разнообразието)

човек си решава и преценява! но тези, на които навсякъде им се вижда абсурдно и гадно и все там, където не са е по-добре, никога няма да си намерят място дето да им хареса - и в рая да отидат - пак няма! това не е въпрос на търсене на по-доброто и критика, а на неоценяване на релаността и доброто и вечен негативизъм (черта доста българска)!

хайде със здраве
Clarissa

Мнение от Clarissa »

Tornado,

Na men sa mi davali slednite syveti, koito sym ustanovila che sa absolutno verni za men: ako mnogo go jealesh - ne gubi vreme i deistvai, ako imash kolebania obache - stoi si tam po-dobre

kato doidesh tuk i kato ti (ako ti) domychnee za BG - Idi si za malko i shte ti mine

Ne, ne si otriazvaite kontsite. I zavinagi da ostanesh tuk, super shte byde da imash imoti i tam. Nali sme grajdani na sveta, da ne sme lukovi glavi???
Аватар
DrJack
Обратна връзка:

Мнение от DrJack »

DaniH написа:Скъпи съфорумци, от няколко време ме терзае :?: , който, убедена съм, и вие сте си задавали, а именно - каква е цената един българин да не имигрира, а да си остане в родината?! И дали само в парите е причината или има и други неща като например мръсотия, простотия, скука, досадни роднини, лиса на професионални възможности... Не знам, вие как мислите? А там, за където сме се запътили - дали и там няма да се сблъскаме с подобни неща? Или просто ще бъдем мобилизирани и ще сме готови на повече компромиси?! За каква цена не бихте имигрирали!? Сигурно ви приличам на объркан човек - и си е така - след 4 год. чакане, на финала на процедурата - аз съм объркана... Лятото се видях с моя братовчедка, която от 4 год. живее в Квебек, тя просто не е същата, детето й (12г.) казва, че е квебекарче, говори с майка си на френски, изобщо... Вие загубихте ли патриотизма си, като имигрирахте, защото тези хора са го загубили на 100%?
Ne e losho 4ovek da imigrira dori i samo zaradi fakta 4e pytyva v 4ujbina, vijda nai-razli4ni neshta i hora i nai-vajnoto ima izbor kude da jivee.Tova 4e si imigriral ne ozna4ava 4e trqbva da se zabodesh zavinagi v durjavata.

Parite sa faktor estestveno ama ne sa tolkova mnogo osobeno puk v CA.
Mrusotiq, prostotiq i skuka - ha ha - tova sa si sinonimi za Canada - ima gi kolkoto iskash.Profesionalni vuzmojnosti - te sa reservirani za drygi hora - za imigranti - ne.Kompromisite sa kato v BG ako ne i pove4e.

Hubavoto e 4e nqma mytri i organiziranata prestypnost ne e tolkova qvna.
I am whoever I say I am, If I wasn't then why would I say I am....
Clarissa

Мнение от Clarissa »

Dr Jack,
Много съм съгласна, с това което казваш - едно от най-ценните неща на имиграцията (е не в Афганистан, де, то е ясно) е чувството, че имаш избор, после се обогатяваш от среща с други култури, а и никой не те връзва на едно място. Колкото и да е трудно, ставаш като че по-космополитен. Е, поне тези, които го желаят. Много драстично усещаш тези придобивки, когато се върнеш например в България. Усещането е неочаквано и невероятно.
Не казвам, че е така за всеки, но аз така го усещам.

Само една забележка - за липсата на професионална реализация... Ако си мнооого упорит и амбициозен, можеш да постигнеш повече, отколкото си мечтал, много повече от местните дори. Ама, вярно че такива имигранти първо поколение са по-скоро изключение... Но, и тук е въпрос на избор: -))
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Колкото повече пари имам в БГ-то толкова по-бързо ще имигрирам, сиреч определени никакви пари небиха ме задържали там, ако имам дотатъчно за да си харча за цял живот, не бих дошъл в канада, а бих се запилял някъде по островите или пък в лятото в монтреал или пътувания из европата и зимата по островите, може би за коледа и нова година до монтреал да се видя с приятели и да се порадвам на снега.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Stef

answer

Мнение от Stef »

Някой беше казал"Обичам родината си, мразя държавата" (БГ)
Go big or go home.
sando
Обратна връзка:

Мнение от sando »

nie doidohme predi 6 meseca i nie kato tebe se chudehme da doidem li da ne idvame li, istinata e che ako v Bg se chuvstvash dobre mozesh da doidesh da vidish i da se vurnesh, nie taka i ste napravim, tuka opredeleno ne ni e po surce, viarno po spokoino e , no kakvo ot tova kato niamash priateli da piinesh edna bira da si razpraviate stari sluchki i tnt, tuka ne mozesh da otidesh do bansko kogato si poiskash , i da otpochinesh tuka ima Banf, kadeto te skalpirat vednaga, a za obstanovkata ne mi se govori, abe ela i ste vidish. Opredeleno si zasluzava pone da saberesh opit, a tuka ima kakvo da se nauchi.
Заключено