ssttoo написа:Част 1
Много ми се щеше да напиша един пътепис за ходенето до БГ след 2 години канадстване, ама пусто няма изтрезняване, пък и впечатленията взеха да избледняват.
Малко обобщение - беше супер в БГ-то!
Не ми се тръгваше нанатам, много ми се ходеше нанатам, не ми се връщаше нанасам, нямах търпение да се върна, сега пък не бих отишъл пак, пък веднага бих заминал обратно. Кое е тук, кое е там, къде е "вкъщи" - вече аз не знам (малии и рима се получи). Тая емигрантско-имигрантската е тъжна работа. А същевременно бях щастлив в БГ, бях щастлив и в КА, и сега съм пак така - щастливо-нещастен, нещастно-щастлив. (Нещастната нотка идва от това, че булката и детето останаха за още 3 седмици в БГ и сега ми е много мъчно.)
Къде е "прибирам се" и къде е "отивам" - един гявол знае...
========
Най-странното нещо е, че очаквах прословутия "опреснителен курс", в смисъл на "забравихте вие от къде сте тръгнали", ама нямаше такова нещо.
Очаквах и синдромите "приятелите не са същите", "няма какво да си кажеш", "всеки с различни проблеми". Нямаше такова нещо. Хората са си пак същите, приятелите са си приятели (по всичко изглежда - завинаги), пък и кой си говори за проблеми
=========
След тия мътни заключения, очквайте част втора - улично движение

И аз след 4 години си отидох за 2ри път (предния пак след 4 години) и потвърждавам казаното от Стоян - СУУУУУУУУПЕР Е!!
Имах кошмари, че са ми съкратили времето за престой в БГ, а сега блаженно си лягам, защото понякога сънувам, че съм още в БГ.
Направихме здрава обиколка по БГ и сме впечетлени. София си е вече класна европейска столица, Варна е Супер. Пловдив направо е станал върхЪ (винаги си е бил

).
Златните са нещо прекрасно, а Слънчевия се е застроил и има хотели достойни за Las Vegas.
Много рядко видяхме запустяла земя (за разлика от преди 4 години).
Изобщо впечетлени сме!
Станало е окрупняване и малкия човек е притиснат, но който иска и се труди здраво се оправя!
За справка:
Волф, Диц и Чистота в София търсят шофиори за камионите и им се плаща ~500
На морето се търсят камериерки в хотелите за 350 + стая
и много други подобни, които се започва веднага.
Много ми е чудно как хората пишещи тук от БГ са готови да платят над $5000 за да дойдат в Канада и са готови да работят за пари които по стандарт са много по-малко от тези в БГ и то работи които едва ли се различават по престижност от тези в БГ.
Там чистиш хотели, тук къщи. Там караш буклуци, тук носиш буклиджива храна (пица деливерче).
Не казвам че всеки го чака това! Но доста хора казват готови сме на всичко само да е в Канада.
Хората като дойдат тук са готови на всичко защото няма друг начин, а в БГ винаги има някакъв трик и може да бозаеш от родителите и някакъв друг паразитлък.
Та с две думи - наистина е станало окрупняване на капитала и няма много свободни ниши за малкия човек, но по-добре е да има строителство и сериозна икономика, и обработена земя, отколкото 5 милиона хленчещи за всичко.
Проучих почвата и сигурно ще се инвестира там. Препоръчвам го на всеки!