2012 Джейсън Кени решава да се бори срещу имиграционните измами. Издават секретен бюлетин номер 407, обаче без да искат дават нередактирано копие при един access to information request.
Та тогава става ясно, че са били измислили един списък с критерии при които да изискват кошмарния (Румбата знае) Residency Questionnaire. Някои от критериите са кретенски, като например дали са ти издавали нова шофьорска книжка през 6-те месеца преди да кандидатстваш за гражданство. В първите месеци близо половината от кандидатите са flag-вани като потенциални измамници и средните processing times стават от 1 година на 2, а ако са те нарочили за съмнителен, 3 до 5. Същевременно CBSA бива претоварен от travel history requests*, които се изискват от "измамниците" и става пълна каша. Майтапа е, че в системата на CBSA някои от влизанията и повечето и излизанията не са били регистрирани и ти като си декларираш всичките пътувания както се полага те изкарват лъжец. Куриозното е, че много immigration officers/citizenship judges не знаят или не ги интересува проблема със системата на CBSA.
По онова време поне на теория има два начина да ти дадат гражданство. Единия е да докажеш, че си бил в Канада нужния брой дни, другия че си "централизиран" тука и ако е чат пат ясно, че си се установил в Канада като хората, минаваш без да броят дни. Само че пак около 2012 правителството започва много агресивно да оспорва във федералния съд положителните решения на citizenship judges по втория критерий. Същевременно много от тези "judges" (повечето не са юристи, камо ли съдии) са заместени с хора на консерваторите, които колят и бесят и въобще не искат и да чуят за прилагането на критерия за централизация на живота ти в Канада. Де факто единственият критерий става броя на дните физическо присъствие в Канада. Година-две след това променят и самия закон изрично да изисква това.
Аз лично чаках, точно тогава, 2 години за покана за тест. На интервюто след теста ме разпитваха за пътуванията ми до САЩ (там хептен не можеше да докажеш кога си пресичал граница) и служителката реши, че нещо я лъжа. Поне след началното фиаско с тези Residency Questionnaires, на мене дадоха "Lite" версията, но пак трябваше да събирам куп документи. И пак зачаках, близо година, и пак нищо.
Тогава реших да ги съдя. 3 дни след това ми се обажда колегата от Justice Canada да ми се извини и да ми предложи да ме поканят на следващата церемония за гражданство ако оттегля иска. Толкова им се бях набрал, че когато се регистрирах в залата преди церемонията и един младеж ми каза, че съм бил длъжен да остана до самия край на церемонията вдигнах малък скандал. Всъщност в началото му казах учтиво, че имам доста работа и съответно нямам намерение да си губя времето. Тогава той ме заплаши, че нямало да ми дадат гражданство, при което го попитах не толкова учтиво по коя алинея на закона ще го направи. Дойде една лелка, която знаеше кой съм (аз бях crash-нал няколко церемонии като "гост" в предишните месеци и се запознах с доста от имиграционните в едмънтънския офис) и оня млъкна. Бях третия да си вземе сертификата и директно си излязох от залата.
Та оттогава трябва да им доказваш всичко, България, Боливия, Белгия...
_________
* Кпетров - по същото време влизат и много молби от пенсионери да доказват присъствие, защото явно и тях ги подгонили. Може би една от причините батката да пише от странни ИП адреси напоследък