14 февруари - Задушница, Свети Валентин и Зарезан
Re: 14 февруари - Задушница, Свети Валентин и Зарезан
Понеже жената е католичка и по правило празнува "Свети Валентин" мисля да отскоча до Адонис за китка магданоз, понеже зная, че го обича. Пък после ще си изтърпя последствията.
Аз съм ортодоксален, който смята да почете останалият от езичеството празник на виното Трифон Зарезан.
Аз съм ортодоксален, който смята да почете останалият от езичеството празник на виното Трифон Зарезан.

Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
ивалине, защо си изплагиатствал подписа си? Ето от тук си го взел. Защо заблуждаваш драгите читатели, че може да съставиш дълго изречение сам? За авторско право не си ли чувал, о, ти велики историко и патриотино?
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Виж какво драги, принуждаваш ме отново да наруша принципа на подписа си. Не разбрах за какво пак се цепиш неподготвен, но явно имаш много голям проблем, пиян ли си или страдаш от някава фобия, защото явно ти се мъчиш и имаш проблем със изриченията...?! Знаех, че от шопите по-просто нещо нема на света, но ти безапелационно и безкомпромисно закова това твърдение. Сентенцията в подписа ми ицяло покрива вижданията ми по проблема и за това след известни корекции от мен съм го сложил за подпис. Ти очевадно изцяло се откриваш и разпознаваш в него и явно това много те дразни, а от това естествено страда и моята личност.grozdan написа:ивалине, защо си изплагиатствал подписа си? Ето от тук си го взел. Защо заблуждаваш драгите читатели, че може да съставиш дълго изречение сам? За авторско право не си ли чувал, о, ти велики историко и патриотино?

ивалине, великодушно ще подмина отчайващата ти неграмотност. Вярвам, че е допусната нарочно.ivalin написа: Виж какво драги, принуждаваш ме отново да наруша принципа на подписа си. Не разбрах за какво пак се цепиш неподготвен, но явно имаш много голям проблем, пиян ли си или страдаш от някава фобия, защото явно ти се мъчиш и имаш проблем със изриченията...?! Знаех, че от шопите по-просто нещо нема на света, но ти безапелационно и безкомпромисно закова това твърдение. Сентенцията в подписа ми ицяло покрива вижданията ми по проблема и за това след известни корекции от мен съм го сложил за подпис. Ти очевадно изцяло се откриваш и разпознаваш в него и явно това много те дразни, а от това естествено страда и моята личност.
Много ли ти се смяха в София, когато прескача трамвайните релси за да не те "хване ток"? Сочеха ли те с пръст? Как се почувства?
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Да, прескачал съм ги, със сигурност са ми се смели, макар и да не са ме сочели с пръст. Чувствал съм се такъв, какъвто съм си и бил - селянин в София.grozdan написа:Много ли ти се смяха в София, когато прескача трамвайните релси за да не те "хване ток"? Сочеха ли те с пръст? Как се почувства?
Е, и?
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аз пък във София винаги съм се чувствал прекрасно, като най-големия гражданин и ми е било много трагикомично сред селяните с дисагите забучени на прословутата шопска тояга, която е основното им оръдие на труд и са метнати през рамо. Картинката е отчайваща...agent Ozo написа:Да, прескачал съм ги, със сигурност са ми се смели, макар и да не са ме сочели с пръст. Чувствал съм се такъв, какъвто съм си и бил - селянин в София.grozdan написа:Много ли ти се смяха в София, когато прескача трамвайните релси за да не те "хване ток"? Сочеха ли те с пръст? Как се почувства?
Е, и?

ивалине, като беше в София посети ли "ен-ди-като на културата"? Възкликна ли "Въй!"?
Я да те питам сериозно - тоз научен труд, дето го изтри от предния си пост, дали ще можеш да го преведеш на някакъв друг език? Английски, френски, дори немски или испански?
Я да те питам сериозно - тоз научен труд, дето го изтри от предния си пост, дали ще можеш да го преведеш на някакъв друг език? Английски, френски, дори немски или испански?
- optics
- Модератор
Последно, това цитат отнякъде ли е ? Твое твърдение ? Или алегория ?ivalin написа:Той се празнува в чест на лозята и винопроизводството, тъй като Св. Трифон се смята за патрон на лозята. Въпреки превратностите на времето, политическите и църковни борби, датата 14 февруари остава неизменена до ден днешен.
Щото например на 2-ри февруари българските медии писаха за катастрофа с хора които се връщали от празнуване на Трифон Зарезан (на 1-ви).
С други думи - няма как хем хора да празнуват на 1-ви, хем датата 14-ти да "остава неизменна до ден днешен".
Според уикипедия, православната църква го била празнувала на 1-ви.
Моето лично мнение е, че трябва веднъж завинаги да се реши за всеки празник - дали ще се празнува "по старо" или "по ново". Нямам нищо против ако мнозинството претендира в някои случаи (или дори всички) да е "по старо" но да се реши и да има яснота.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
E, какво лошо има да си го празнува кой когато иска, че който иска и може и по два пъти?optics написа:
Моето лично мнение е, че трябва веднъж завинаги да се реши за всеки празник - дали ще се празнува "по старо" или "по ново". Нямам нищо против ако мнозинството претендира в някои случаи (или дори всички) да е "по старо" но да се реши и да има яснота.

Стига да не катострофират де.
Специално Зарезан си му по-подхожда на 14-ти, когато си се и празнува. Първи е още рано да се реже лозе.

Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
А на 14-и му е време ли?Ivan1007 написа:
Специално Зарезан си му по-подхожда на 14-ти, когато си се и празнува. Първи е още рано да се реже лозе.
- OILERS
Ти си човек от село.Трябва да знаеш!fighter написа:А на 14-и му е време ли?Ivan1007 написа:
Благодаря, че ми напомни колко ти е акълаOILERS написа:Ти си човек от село.Трябва да знаеш!fighter написа:А на 14-и му е време ли?Ivan1007 написа:

Тези от вас които са католици е разбираемо и нормално на 14 февруари да празнуват "Св. Валентин" , но за другите да прецакат най-почитаният езически празник останал и съществуващ от преди Христовото броене в българските земи и традиции според мен е недопустимо. Това е признак на лош вкус и поклонничество пред чуждата религия. Според българската Православна Църква на 1 февруари "Трифонов ден" се прави генерална тренировка за Големият празник който е присвоен и от БПЦ -"Трифон зарезан" който няма нищо общо с "Трифонов ден"