Първо - няма абсолютен спец по таблети. Ще чуеш всеки от неговата камбанария (понякога ниска

).
Ние из къщи имаме 4 Samsung таблета, всичките различни модели. Играл съм си с ipad, играл съм със Surface и съм играл с някакъв HP (най-малко).
Личното ми мнение:
За пътуване е върха - компактен, батерията държи дълго, има джипиес - може да ти казва пътя, а може и просто да ти записва пътя - и двете функции изключително полезни.
За дълго писане - мъка. Освен ако нямаш външна клавиатура, но и тогава не съм много сигурен защото е дребна. Носенето на клавиатурата пък компрометира идеята за лекота и компактност.
При последното пътуване имахме и таблети и лаптоп с що годе приличен размер клавиатура, та разликата в удобството при по-дълго писане е колкото от земята до небето. Под дълго писане разбирам колкото съм написал дотук в това мнение.
Даже и въпроса за какво ще се ползва, който е изключително на място при компютри и лаптопи, при таблетите е леко неуместен, тъй като общо взето е ясно априори за какво може да се ползва един таблет: браузване, кратки лафове в социалните мрежи, писане, говор и видео в месинджъри - skype, hangouts, viber, etc. Четене на емайли (и кратки отговори), речник, игри, навигация, правене на що-годе добри снимки и качването им в нета веднага или много по-лесно отколкото ако бяха щракнати с фотоапарат.
За обработка на снимки действително има много хубави приложения, но аз все още не ги вземам на сериозно и не ги имам за достатъчни.
С цялата тая раздувка не претендирам че съм казал нещо ново за питащия, но може да е полезно и за други хора. За конкретен модел не се наемам да препоръчвам само ще повторя - не се влюбвайте в една марка че тя е всьо и вся и не я препоръчвайте повсеместно. Времената се менят бързо а с тях и най-доброто.