Магистратура в Канада

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
y.stoyanova

Магистратура в Канада

Мнение от y.stoyanova »

Добър ден,
пиша Ви защото пред мен има няколко въпроса свързани с магистратурата в Канада. Аз съм I курс в Софийския университет. Бих искала да изкарам магистратура в Канада ( Торонто ) , хубавото е , че от СУ чрез неговата международна дейност може да ме изпратят в чужбина - студентска мобилна дейност, или чрез програма Еразъм.
Но аз искам да Ви попитам следните неща, който ме притесняват :
- таксите в университетите в Торонто са високи, но пък има възможност за стипендии. Хубавото е , че може и в общежитие или в квартира. Другото е , че се и колебая и за някоя от страните в Европа ( където образованието е безплатно ) , но там тъй като е безплатно образованието ще има повече разноски за живот.
Бих искала да ми кажете и Вашето мнение относно въпроса. В University of Toronto има точна тази специлност за магистратура , близка до моята която аз уча. Притесняват ме тези следните неща, който Ви споменах, защото все пак е и съврзано и с финансова гледна точка. Да , естествено е , че ще започна работа , но както казах това е едно от следните неща , който ме спират.
Благодаря предварително за отзивите.
Приятен ден!
Аватар
optics
Модератор

Re: Магистратура в Канада

Мнение от optics »

Според мен твърде много наблягаш на нещата "които ме спират". Дай по-добре да се фокусираме над нещата които те привличат. Да речем, че твоята специалност я има по доста университети в Европа, в Канада, в Щатите и т.н. Направи списък - защо искаш да отидеш в този или онзи град. Помисли кое е съществена причина и кое не е. Да речем "видях на един филм че е много красиво" според мен не е съществена причина, докато "оттам са излезли най-силните специалисти в областта" и "там преподават най-силните професори в областта" са съществени причини.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
borismorev

Мнение от borismorev »

1. По Еразъм не могат да те изпратят в Торонто, защото Еразъм е Европейска програма финансирана от Европейския съюз. Работи само с Европейски университети.
2. Трябва да решиш след кои курс искаш да се преместиш, ако си по програма за обмен (Еразъм или двустранна СУ-Toronto University) ще си в Торонто само за малко 3-6-12 месеца и най-вероятно Няма да имаш диплома от Toronto University, а само от СУ.
3. Ако искаш да караш магистратурата си в Канада ти е малко рано още, защото трябва да завършиш бакалавър, който в БГ е 4 години (ако не повтаряш/влачиш). Не съм учил в Канада и не знам дали тук признават дипломи от СУ, преди да правиш каквото и да е трябва да провериш.
pumpy

Мнение от pumpy »

y.stoyanova написа: хубавото е , че от СУ чрез неговата международна дейност може да ме изпратят в чужбина - студентска мобилна дейност, или чрез програма Еразъм.

Но аз искам да Ви попитам следните неща, който ме притесняват :
- таксите в университетите в Торонто са високи, но пък има възможност за стипендии. Хубавото е , че може и в общежитие или в квартира. !
- За съжаление, никой никъде не може да те изпрати. Ти можеш ако искаш да отиде някъде, но това е съвсем различно от това да "те изпратят"
- Стипендия за международен студент в Канада - къде си го прочела това, че ми е интересно ?
y.stoyanova

Мнение от y.stoyanova »

В сп. Образование и специализация в чужбина, пише, че зависи от университета. Аз бях писала на отговорника по специалността - Наука за Земята в University of Toronto , но още не са ми отговорили. Самата Канада ме привлече със своята икономика, образованието което е на високо ниво, качествено, и се излиза професионалист. Ще огледам и за други университети не само в Торонто, но .... все пак всички знаем , че Канада е доста добре скроена държава и има висок жизнен стандарт.Ще поровим и в някои Европейски университети.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

y.stoyanova написа:В сп. Образование и специализация в чужбина, пише, че зависи от университета. Аз бях писала на отговорника по специалността - Наука за Земята в University of Toronto , но още не са ми отговорили. Самата Канада ме привлече със своята икономика, образованието което е на високо ниво, качествено, и се излиза професионалист. Ще огледам и за други университети не само в Торонто, но .... все пак всички знаем , че Канада е доста добре скроена държава и има висок жизнен стандарт.Ще поровим и в някои Европейски университети.
Да, точно така - най-добрата стратегия е да провериш какви са изискванията директно в университета в Канада, оттам най-добре биха могли да ти дадът вярната информация. Според мене обаче, докато не си завършиш бакалавърската степен обаче, едва ли те биха те допуснали до магистърска програма.
По отношение финансирането нещата стоят така - ако дойдеш да учиш като чуждестранен студент без да имаш имиграционен статут в Канада, то таксите ще са чуствително по-високи, не знам от къде си чула че има стипендии.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

Несвързани и безсмислени въпроси в смисъл рибата в морето ... би трябвало да получават адекватни отговори.
Защо младо момиче, (при евнтуална диплома от СУ) не запишеш магистратура в РЕНОМИРАНИЯТ "Пернишки Университет по Телекомуникации, Компютри и Архитектура (*****)"?
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

y.stoyanova написа:. Самата Канада ме привлече със своята икономика, образованието което е на високо ниво, качествено, и се излиза професионалист. Ще огледам и за други университети не само в Торонто, но .... все пак всички знаем , че Канада е доста добре скроена държава и има висок жизнен стандарт..
Шегуваш се ,нали ]:) :lol: ]:) :lol:
tanyatais

Мнение от tanyatais »

Много объркан пост и с фрапиращи правописни грешки .
Всички неща написани са неверни като информация. Другото важно е че Магистратурата се учи след успешно завършена ,преведена и акредитирана Бакалавърска степен ,а дотогава има много време и неизвестни.
Обмен на студенти от България с Канада няма . Със страни от ЕС има.
Формулирай конкретен въпрос и ще посоча източници за информация.
"Защо пък не? – В мечтите няма цензура,
мечтите греят с синкава прозрачност.
А по-добре е да подгониш вятъра,
отколкото да седнеш и да плачеш."

Никола Вапцаров
borismorev

Мнение от borismorev »

Всъщност, не е супер рано да почва да се оглежда, защото за кандидатстването трябва да се подготви 1 година преди да почне магистратурата. А за някои по-скъпи университети може да трябва да се подготвя и 1-2 лета предварително финансово.
Но, моят личен съвет е, първо да прочетеш това-онова в Интернет (най-вече сайтове на университетите), а после да задаваш конкретни въпроси за конкретни специалности в конкретни университети.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

y.stoyanova написа:Добър ден,
пиша Ви защото пред мен има няколко въпроса свързани с магистратурата в Канада. Аз съм I курс в Софийския университет. Бих искала да изкарам магистратура в Канада ( Торонто ) , хубавото е , че от СУ чрез неговата международна дейност може да ме изпратят в чужбина - студентска мобилна дейност, или чрез програма Еразъм.
Програмата Еразъм е само за ЕС. Университетските програми между ЕС и Канада са само между отделни университети на базата на двустранни спогодби и не съм чувал СУ да има подобно двустранно споразумение с канадски университети. Ако се надяваш за магистратура в Канада, ще трябва да извадиш необходимата сериозна сума за международен студент, за съжаление не съм чувал за възможности, които да заобикалят тази реалност. По отношение на стипендиите (говоря за канадски граждани), университетите са доста "стиснати" и в повечето случаи са еднократни суми, които покриват една малка част от средствата. За да получиш наистина сериозна стипендия, трябва да си "топ ъф дъ лист" буквално и да те харесат някои от големите играчи в раздаването на стипендии, като TD Bank примерно. Разбира се тук говорим само и единствено за канадци (или PR), завъришили средното си образование в Канада. Не съм чул изобщо някоя от тези програми да е достъпна за чужденци. Съжалявам, но информацията ти е доста далече от действителността и е по-добре от самото начало да не храниш такива илюзии.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

y.stoyanova, къде си?
Аз навремето понеже ме мързеше да работя записах "PhD" програма чак в Корея (Южна). Бяха хубави времена, но всичко си има край ... Та останах за малко и като асистент там, но един евреин ми отвори очите. Каза ми, че пари се правят само ,ако така организираш нещата, че другите да работят за теб, а ти да прибираш плодовете ... Оказа се прав и моята научна кариера приключи много бързо. Така, че помисли дали трябва да си губиш времето.
y.stoyanova

Мнение от y.stoyanova »

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/ ... razumeniya" СУ поддържа даже доста връзки с други унивреситети. Говоря за друго - за обмен или студентска молибност за 3-6 или 12месеца. Естествено знам, че в Канада е скъпо , затова имам и алтернативен вариянт. Но просто наши доценти са ни изнасаля презентация и са ни казали , че самата д-ва Канада ( Може да прозвучи странно , но обръща внимание върху природните науки) . Ето защо и аз като разгледах университета University of Toronto има специалности свързани със Земята.
За стипендии в списанието което си купувам : Образование и специализация в чужбина - пише, че зависи от самият университет. Аз точно това Ви казах, че съм писала на отдела в университета в Торонто , но нямам отговор. Разбрах, че също така може и при канадски семейства да се отседне.
Моят конкретен въпрос към магистратурата в Канада е, обучението в специалност Наука на Земята ( като почнем с различните под групи : климат, хидроресурси, проучване на климата , и т.н. ) като завърша тази програма ( + моята бакалавърска степен : география с профил : педагагогическа правоспособност ) дали мога да започна като изследовател или преподавател в даден колеж, университет или инстутиция свързана с моята специалност. Може и да е странен въпроса ми, но и главно педагогическата ми правоспособност дали ще ми я признаят ? ( с тези наши Европейски кредите където получаваме ) . Благодаря предварително.
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

y.stoyanova написа:https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/ ... razumeniya СУ поддържа даже доста връзки с други унивреситети. Говоря за друго - за обмен или студентска молибност за 3-6 или 12месеца. Естествено знам, че в Канада е скъпо , затова имам и алтернативен вариянт. Но просто наши доценти са ни изнасаля презентация и са ни казали , че самата д-ва Канада ( Може да прозвучи странно , но обръща внимание върху природните науки) . Ето защо и аз като разгледах университета University of Toronto има специалности свързани със Земята.
За стипендии в списанието което си купувам : Образование и специализация в чужбина - пише, че зависи от самият университет. Аз точно това Ви казах, че съм писала на отдела в университета в Торонто , но нямам отговор. Разбрах, че също така може и при канадски семейства да се отседне.
Моят конкретен въпрос към магистратурата в Канада е, обучението в специалност Наука на Земята ( като почнем с различните под групи : климат, хидроресурси, проучване на климата , и т.н. ) като завърша тази програма ( + моята бакалавърска степен : география с профил : педагагогическа правоспособност ) дали мога да започна като изследовател или преподавател в даден колеж, университет или инстутиция свързана с моята специалност. Може и да е странен въпроса ми, но и главно педагогическата ми правоспособност дали ще ми я признаят ? ( с тези наши Европейски кредите където получаваме ) . Благодаря предварително.
Извинявайте,ама ако може някой да ми го преведе това на български.Не мога да повярвам докъде е паднало нивото на образованието в България.
speedy

Мнение от speedy »

Може би си писала на някакъв общ email, и писмото ти седи в купа с още много други. Зашо не им звъннеш един телефон и да питаш с кого конкретно можеш да говориш по тези въпроси?

Department of Earth Sciences
Earth Sciences Centre
416-978-3022
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Публикувай отговор