Засега обаче спогодбата няма да важи за гурбетчиите в провинция Квебек ....
Признават за пенсия стажа в Канада
Re: Признават за пенсия стажа в Канада
Нека първо да видим какво толкова по-специално ще измъдрят......... Специално с нея България подготвя отделна спогодба.
- Bistra
- Напуснал форума
Брех, колко интересно ни наричат "гурбетчии". В моят паспорт пише канадски гражданин.

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Говорят за тези които смятат докато могат да работят да са го правили извън България и за пенсия ще се приберат обратно. Гурбетчии си е точната дума в случая.
Бистра смята ли да се прибира в Софето и да си пие кафето на Витошка или смята да снася пенцията в пенсионерски дом в Канада ? 

„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
-
- Обратна връзка:
Българските и канадските пенсионери – вече с равни права
Спогодбата за социална сигурност не важи за територията на Квебек
http://www.blitz.bg/news/article/252971"
Спогодбата за социална сигурност не важи за територията на Квебек
http://www.blitz.bg/news/article/252971"
- Bistra
- Напуснал форума
В Софето със сигурност не смятам да се прибирам.myhata II написа:Бистра смята ли да се прибира в Софето и да си пие кафето на Витошка или смята да снася пенцията в пенсионерски дом в Канада ?
До старчески дом имам много време, ама може би ще предпочета такъв в южната ни съседка, към където се ориентира и друг по-възрастен член на моята фамилия...Заради климата.

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Ами давай да се уговаряме от сега да сме на едно място, че да бистрим (идва от "Бистра") клюките заедно като се пенсионирам!Bistra написа:...може би ще предпочета такъв в южната ни съседка...Заради климата.

"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич
"
powered by Optics

powered by Optics
- Bistra
- Напуснал форума
А мен не ме бива по клюкарстването. Предпочитам да се придържам към чистите факти. Ама вероятно Флорида. Там се пенсионират повечето кебекуа. 

Разбирам ги за Флорида- топло местенце, топли хора (особено ако си в по-малко градче), чисти пясъци ... Малко кофти ако има някой ураган, но и аз бих се върнала там след като се пенсионирам (ако доживея пенсийка деBistra написа:А мен не ме бива по клюкарстването. Предпочитам да се придържам към чистите факти. Ама вероятно Флорида. Там се пенсионират повечето кебекуа.

====
"Les faibles ont des problèmes. Les forts ont des solutions". Louis Pauwels
analgin написа:Признават за пенсия стажа в Канада
Засега обаче спогодбата няма да важи за гурбетчиите в провинция Квебек ....

Ово йе СтЪндарт

Горките ние гурбетчии в Кебек. Не ни стига, че данъците високи, заплатите ниски, ами сега и пенсия в България нема. Епа нема!

Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
- Bistra
- Напуснал форума
Ураганите са лятото, а лятото е много приятно в Кебек.Feel_free написа:Разбирам ги за Флорида- топло местенце, топли хора (особено ако си в по-малко градче), чисти пясъци ... Малко кофти ако има някой ураган, но и аз бих се върнала там след като се пенсионирам (ако доживея пенсийка де)
Говорим само за зимно пенсиониране. На 2-3 часа е със самолет. Оцелява се. Животът в Канада е доста спокoен и уреден. Пък и да не си луд да се лишаваш от предимствата, които ти носи канадския паспорт. За старците и операциите, и болничното лечение са без пари

Аз друго си помислихBistra написа:Ураганите са лятото, а лятото е много приятно в Кебек.Feel_free написа:Разбирам ги за Флорида- топло местенце, топли хора (особено ако си в по-малко градче), чисти пясъци ... Малко кофти ако има някой ураган, но и аз бих се върнала там след като се пенсионирам (ако доживея пенсийка де)
Говорим само за зимно пенсиониране. На 2-3 часа е със самолет. Оцелява се. Животът в Канада е доста спокoен и уреден. Пък и да не си луд да се лишаваш от предимствата, които ти носи канадския паспорт. За старците и операциите, и болничното лечение са без пари

====
Това има значение за тези ,които са работили по дълго време в България и са дошли по късно в Канада, ама ако си дошъл в Канада с 3-4 години трудов стаж от България не виждам как би ти повлияло.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Тези, които са дошли по-късно от България и се надяват на канадска пенсия и живот с нея в Канада са си живи за оплакване. Размерът на пенсията им ще е плачевно малък за тукашните стандарти, ако изобщо придобият правото да я получават. Независимо дали става въпрос за CPP или OAS.
Споразумението е в интерес най-вече на такива като "батето", които са се върнали в България след няколко или повече години работа в Канада. Без него, те бяха обречени да получат единствено социална пенсия за старост, поради невъзможността да съберат необходимия брой точки (по предишните изисквания на КСО) или изискващите се днес минимален брой години трудов стаж за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Която все пак е малко по-голяма по размер от социалната пенсия за старост.
Споразумението е в интерес най-вече на такива като "батето", които са се върнали в България след няколко или повече години работа в Канада. Без него, те бяха обречени да получат единствено социална пенсия за старост, поради невъзможността да съберат необходимия брой точки (по предишните изисквания на КСО) или изискващите се днес минимален брой години трудов стаж за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Която все пак е малко по-голяма по размер от социалната пенсия за старост.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)