За Вуду и Наредбата за защита на националните ценности
За Вуду и Наредбата за защита на националните ценности
Сега малко клюка...
На работа имаме една френска канадка, която въпреки царещото мнение на възмута и опозиция срещу "хартата за защита на националните ценности" в нашата институция, гласно заявява емоционалната си привързаност и одобрение към подобна наредба. Да поясня, вярва, че никой не бива да иам право на работата ни да си носи кръста извън блузата или забрадката на главата.
И ето един ден същата тази жена идва и самоуверено забучва с две карфици над входната врата на офиса един немалък вуду фетиш - "за късмет". Бил мъжът и във Луизиана и от там го донесъл.
Ха сега де, едни религиозни символи не може и на врата да си ги носиш, ама други става да забучиш над вратата.
Изчаках няколко дни и след като сама не го свали, днес я помолих да си го вземе в къщи защото нарушава религиозната неутралност на административната сграда. Такива ми ти работи.
На работа имаме една френска канадка, която въпреки царещото мнение на възмута и опозиция срещу "хартата за защита на националните ценности" в нашата институция, гласно заявява емоционалната си привързаност и одобрение към подобна наредба. Да поясня, вярва, че никой не бива да иам право на работата ни да си носи кръста извън блузата или забрадката на главата.
И ето един ден същата тази жена идва и самоуверено забучва с две карфици над входната врата на офиса един немалък вуду фетиш - "за късмет". Бил мъжът и във Луизиана и от там го донесъл.
Ха сега де, едни религиозни символи не може и на врата да си ги носиш, ама други става да забучиш над вратата.
Изчаках няколко дни и след като сама не го свали, днес я помолих да си го вземе в къщи защото нарушава религиозната неутралност на административната сграда. Такива ми ти работи.
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
Re: За Вуду и Наредбата за защита на националните ценности
Добре че не ми се налага да работя на такива места че другия месец ще се чудя да си нося ли мартеницата или не.
По-скоро трябва да мечташ да дойдеш при нас (освен ако не си си собствен работодател), защото само тази жена е единствената, която е против носенето на религизни символи (от поне 200 човека само в нашата сграда), докато всички други са против религиозни преследвания, а институцията е една от тези, които прави висчко възможно да се отлъчни макар и временно от хартата (ако мине). (А и мартеницата не е символ на религия, която някой практикува доколкото знам
). На други места където сътоношението меджу френски канадци и имигранти+англоговорящи канадци е повече от 1:200 нещата са по-лоши чувам 

леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
Проблем може да има само при държавна работа и едва ли мечтата на един добър специалист би било такава работа. Верно е, че мартеницата е езически обичай и не е свързан с религия, но пък щеше да се налага да го обяснявам на всеки превъртял на тази тема ако работех на такова място.
Всъщност мартеницата представлява връзката на човека с Бога. Останала е от времето, когато българите са имали контакти с персите. Така поне съм чел
.

- Bistra
- Напуснал форума
Никаква връзка с Бога не е. Мартеницата е символ за живот, любов и здраве.seeker написа:Всъщност мартеницата представлява връзката на човека с Бога. Останала е от времето, когато българите са имали контакти с персите. Така поне съм чел.
Ето ти чети:
Легендата за мартеницата
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

- Bistra
- Напуснал форума
Абсолютно точно казано!yahoo написа:Проблем може да има само при държавна работа и едва ли мечтата на един добър специалист би било такава работа.

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Бистре,
Същите символи - бял и червен конец ги има и в Иран. Пък ти ми давай колкото си искаш линкове към разказите на жената от спирката
.
Същите символи - бял и червен конец ги има и в Иран. Пък ти ми давай колкото си искаш линкове към разказите на жената от спирката

Бистре, не можах да ти намеря статията където се говори за връзката с Бога, но ти пращам една подобна, където има сходна информация. За съжаление в нея не е поместена цялата история според иранските предания. Ако намеря статията накой ден ще ти я пратя 
http://profesionalist.blog.bg/izkustvo/ ... ata.913124
И само не разбрах написаното в българските легенди как отрича, че може да символизира връзката с Бога? Даже ако поровиш в гугъл ще видиш, че тъй като бялото е цветът на Христос, може да се намери и такава връзка.
http://www.babamartabg.com/index.php?op ... 2&Itemid=3
Разбира се мартеницата е по-стара от християнството
.
ПП. Аз също мога да поместя линкове с легенди, а легендите са много. Горе ти давам нещо по-близо до науката.

И само не разбрах написаното в българските легенди как отрича, че може да символизира връзката с Бога? Даже ако поровиш в гугъл ще видиш, че тъй като бялото е цветът на Христос, може да се намери и такава връзка.
Разбира се мартеницата е по-стара от християнството

ПП. Аз също мога да поместя линкове с легенди, а легендите са много. Горе ти давам нещо по-близо до науката.
Ето ти статията:
http://bgvox.info/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0 ... 0%B8%D1%8F
В първия пост съм цитирал по памет и не е много точно. Всъщност мартеницата явно е била символ на божественост.
Не твърдя, че всичко в тази статия е доказано и вярно, но е нещо повече от приказка за „хан“ Аспарух, достигнала неизвестно как до нас.
http://bgvox.info/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0 ... 0%B8%D1%8F
В първия пост съм цитирал по памет и не е много точно. Всъщност мартеницата явно е била символ на божественост.
Не твърдя, че всичко в тази статия е доказано и вярно, но е нещо повече от приказка за „хан“ Аспарух, достигнала неизвестно как до нас.
- optics
- Модератор
Ще падна от смяхseeker написа:Бистре, не можах да ти намеря статията където се говори за връзката с Бога, но ти пращам една подобна, където има сходна информация. За съжаление в нея не е поместена цялата история според иранските предания. Ако намеря статията накой ден ще ти я пратя

Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Мен тия с бурките ме плашат, ама забрадките не ме вълнуват, да си ги носят като искат, подобни забрани винаги имат обратен ефект.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
- Bistra
- Напуснал форума
Бялото е цвета на невинноста, не на Христос. Затова и булките го носят.seeker написа:Бистре, не можах да ти намеря статията където се говори за връзката с Бога, но ти пращам една подобна, където има сходна информация. За съжаление в нея не е поместена цялата история според иранските предания. Ако намеря статията накой ден ще ти я пратя
Разбира се мартеницата е по-стара от християнството.

И да, мартеницата е по-стара от християнството, както правилно отбелязваш, а това с иранските бла-бла са пълни глупости. Поредният екскомунистически псевдоучен от БАН, решил да си заслужи по-голяма пенсия или при по-добро стечение на обстоятелствата да го направят министър.

Както казах, не твърдя, че всичко в статиите е вярно, но не мога и да го отрека така лесно като теб.Bistra написа: Бялото е цвета на невинноста, не на Христос. Затова и булките го носят.![]()
И да, мартеницата е по-стара от християнството, както правилно отбелязваш, а това с иранските бла-бла са пълни глупости. Поредният екскомунистически псевдоучен от БАН, решил да си заслужи по-голяма пенсия или при по-добро стечение на обстоятелствата да го направят министър.
Виждам, че съм попаднал на професорка по етнология и ще трябва да се откажа от спора.

Бистре в твоя живот може всичко да е черно и бяло или червено и бяло, или само червено, защото е цвета на любовта

- Bistra
- Напуснал форума
Добре.seeker написа:Бистре в твоя живот може всичко да е черно и бяло или червено и бяло, или само червено, защото е цвета на любовта, но за повечето други хора нещата са шарени
.