За Вуду и Наредбата за защита на националните ценности

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Chomsky

За Вуду и Наредбата за защита на националните ценности

Мнение от Chomsky »

Сега малко клюка...
На работа имаме една френска канадка, която въпреки царещото мнение на възмута и опозиция срещу "хартата за защита на националните ценности" в нашата институция, гласно заявява емоционалната си привързаност и одобрение към подобна наредба. Да поясня, вярва, че никой не бива да иам право на работата ни да си носи кръста извън блузата или забрадката на главата.
И ето един ден същата тази жена идва и самоуверено забучва с две карфици над входната врата на офиса един немалък вуду фетиш - "за късмет". Бил мъжът и във Луизиана и от там го донесъл.
Ха сега де, едни религиозни символи не може и на врата да си ги носиш, ама други става да забучиш над вратата.
Изчаках няколко дни и след като сама не го свали, днес я помолих да си го вземе в къщи защото нарушава религиозната неутралност на административната сграда. Такива ми ти работи.
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
Аватар
yahoo

Re: За Вуду и Наредбата за защита на националните ценности

Мнение от yahoo »

Добре че не ми се налага да работя на такива места че другия месец ще се чудя да си нося ли мартеницата или не.
Аватар
Chomsky

Мнение от Chomsky »

По-скоро трябва да мечташ да дойдеш при нас (освен ако не си си собствен работодател), защото само тази жена е единствената, която е против носенето на религизни символи (от поне 200 човека само в нашата сграда), докато всички други са против религиозни преследвания, а институцията е една от тези, които прави висчко възможно да се отлъчни макар и временно от хартата (ако мине). (А и мартеницата не е символ на религия, която някой практикува доколкото знам :) ). На други места където сътоношението меджу френски канадци и имигранти+англоговорящи канадци е повече от 1:200 нещата са по-лоши чувам :)
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Проблем може да има само при държавна работа и едва ли мечтата на един добър специалист би било такава работа. Верно е, че мартеницата е езически обичай и не е свързан с религия, но пък щеше да се налага да го обяснявам на всеки превъртял на тази тема ако работех на такова място.
seeker

Мнение от seeker »

Всъщност мартеницата представлява връзката на човека с Бога. Останала е от времето, когато българите са имали контакти с персите. Така поне съм чел :).
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

seeker написа:Всъщност мартеницата представлява връзката на човека с Бога. Останала е от времето, когато българите са имали контакти с персите. Така поне съм чел :).
Никаква връзка с Бога не е. Мартеницата е символ за живот, любов и здраве.
Ето ти чети:
Легендата за мартеницата
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

yahoo написа:Проблем може да има само при държавна работа и едва ли мечтата на един добър специалист би било такава работа.
Абсолютно точно казано! :y:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
seeker

Мнение от seeker »

Бистре,
Същите символи - бял и червен конец ги има и в Иран. Пък ти ми давай колкото си искаш линкове към разказите на жената от спирката :) .
seeker

Мнение от seeker »

Бистре, не можах да ти намеря статията където се говори за връзката с Бога, но ти пращам една подобна, където има сходна информация. За съжаление в нея не е поместена цялата история според иранските предания. Ако намеря статията накой ден ще ти я пратя :)

http://profesionalist.blog.bg/izkustvo/ ... ata.913124

И само не разбрах написаното в българските легенди как отрича, че може да символизира връзката с Бога? Даже ако поровиш в гугъл ще видиш, че тъй като бялото е цветът на Христос, може да се намери и такава връзка.

http://www.babamartabg.com/index.php?op ... 2&Itemid=3

Разбира се мартеницата е по-стара от християнството :) .

ПП. Аз също мога да поместя линкове с легенди, а легендите са много. Горе ти давам нещо по-близо до науката.
seeker

Мнение от seeker »

Ето ти статията:
http://bgvox.info/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0 ... 0%B8%D1%8F
В първия пост съм цитирал по памет и не е много точно. Всъщност мартеницата явно е била символ на божественост.

Не твърдя, че всичко в тази статия е доказано и вярно, но е нещо повече от приказка за „хан“ Аспарух, достигнала неизвестно как до нас.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

seeker написа:Бистре, не можах да ти намеря статията където се говори за връзката с Бога, но ти пращам една подобна, където има сходна информация. За съжаление в нея не е поместена цялата история според иранските предания. Ако намеря статията накой ден ще ти я пратя :)
Ще падна от смях :rofl: :rofl: :rofl:
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Мен тия с бурките ме плашат, ама забрадките не ме вълнуват, да си ги носят като искат, подобни забрани винаги имат обратен ефект.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

seeker написа:Бистре, не можах да ти намеря статията където се говори за връзката с Бога, но ти пращам една подобна, където има сходна информация. За съжаление в нея не е поместена цялата история според иранските предания. Ако намеря статията накой ден ще ти я пратя :)

И само не разбрах написаното в българските легенди как отрича, че може да символизира връзката с Бога? Даже ако поровиш в гугъл ще видиш, че тъй като бялото е цветът на Христос, може да се намери и такава връзка.

http://www.babamartabg.com/index.php?op ... 2&Itemid=3

Разбира се мартеницата е по-стара от християнството :) .

ПП. Аз също мога да поместя линкове с легенди, а легендите са много. Горе ти давам нещо по-близо до науката.
Бялото е цвета на невинноста, не на Христос. Затова и булките го носят. :)
И да, мартеницата е по-стара от християнството, както правилно отбелязваш, а това с иранските бла-бла са пълни глупости. Поредният екскомунистически псевдоучен от БАН, решил да си заслужи по-голяма пенсия или при по-добро стечение на обстоятелствата да го направят министър. :D
seeker

Мнение от seeker »

Bistra написа: Бялото е цвета на невинноста, не на Христос. Затова и булките го носят. :)
И да, мартеницата е по-стара от християнството, както правилно отбелязваш, а това с иранските бла-бла са пълни глупости. Поредният екскомунистически псевдоучен от БАН, решил да си заслужи по-голяма пенсия или при по-добро стечение на обстоятелствата да го направят министър. :D
Както казах, не твърдя, че всичко в статиите е вярно, но не мога и да го отрека така лесно като теб.

Виждам, че съм попаднал на професорка по етнология и ще трябва да се откажа от спора. :) Набързо определи кое е глупост, кой е превдоучен. Друго са си учЕните от БАН, които не стават от бюрата си, освен когато трябва да участват в гощавка или да си вземат заплатите в допълнение към пенсиите. По една случайност съм запознат отвътре за какво става въпрос.
Бистре в твоя живот може всичко да е черно и бяло или червено и бяло, или само червено, защото е цвета на любовта :), но за повечето други хора нещата са шарени ;) .
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

seeker написа:Бистре в твоя живот може всичко да е черно и бяло или червено и бяло, или само червено, защото е цвета на любовта :), но за повечето други хора нещата са шарени ;) .
Добре. :) :f:
Публикувай отговор