Търся място, където да отседна

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
avalerianov

Търся място, където да отседна

Мнение от avalerianov »

Здравейте на всички. Съвсем нов съм във форума, така че моля да ме извините ако пиша на неправилното място. Имам лендед карта, преди 4 години живях за малко в Ниагара фолс, но се наложи да се върна в България и от тогава все си търся начини как да замина. Имам 2 основни проблема и първият е, че не познавам никой в Торонто и околностите и няма къде да отседна макар и за няколко дни или месец. Търся някой, който си търси съквартирант, или ако може да ми препоръчате, как да си търся квартира от тук, но тук идва и втория проблем. Нямам никаква подсигурена работа, така че без бележка от работодател, едва ли някой ще се съгласи да ме вземе под наем. Приемам всякакви съвети и препоръки, защото през месец май ми изтича картата и нямам много време за мотаене.

P.S. збравих да спомена, съвсем сам съм нямам семейство или някой с който да замина, така че ста въпрос за един човек.
Аватар
Marto

Re: Търся място, където да отседна

Мнение от Marto »

Съжалявам, но има опастност вече да си загубил статута си. От това, което чета изглежда си бил извън Канада повече от 3 години. Това че "лендед картата" ти е валидна до май месец не ти помага - за да запазиш "лендед" статута си, трябва да си бил в Канада (има изключения, но не знам дали се отнасят за тебе) минимум 2 години през последните 5, а ти изглежда имаш максимум някакви месеци.
avalerianov

Мнение от avalerianov »

А как мога да проверя от тук дали съм загубил статуса си или не съм? Преди 4 години нямаше такива условия, явно е от скоро или просто аз не съм разбрал правилно.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

avalerianov написа:А как мога да проверя от тук дали съм загубил статуса си или не съм? Преди 4 години нямаше такива условия, явно е от скоро или просто аз не съм разбрал правилно.
За съжаление изглежда не си разбрал правилно. Това условие го е имало от доста по-рано.

За съжаление няма как да провериш дали си загубил статута или не. Няма някакъв регистър или място, където това да се провери. Но ако си бил извън Канада повече от 3 години (пак казвам с някои изключения), това най-вероятно означава, че си го загубил. Знам, че е малко объркващо, защото никой не ти го е "взел", но самият факт че не си изпълнил т.н. "residence requirement" - 2 от 5 години физическo присъствие в Канада - означава, че си загубил статута си. При кацане в Канада, на самата граница офицерът, разбирайки че не си бил в Канада повече от 4 години, пуска в действие процеса на формалното отнемане на статута ти. Част от този процес включва и правото ти да обжалваш.
YOUPPI

Мнение от YOUPPI »

Идваш тук, взимат ти документите на летището и ти дават срок да напуснеш страната. Намираш адвокат и започваш да обжалваш процедурата. Какъв ти е шансът?????? Нямам идея :?:
не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк
umeiko

Мнение от umeiko »

Шанса всъщност ти е голям, стига да решиш да се бориш. Но трябва да се подготвиш още от България с някоя добре обмислена и основателна причина да останеш в БГ, подкована с документи в най добрият случай. Примерно некой починал, или е бил много болен, или жената тежко преживяла слънчевото затъмнение....
zarazara401

Мнение от zarazara401 »

http://www.dklegalpractice.ca" обади се на този скаип в канадско часово време и виз какво мозе да се помогне. мозеш и саобщение да напишеш преди да те приеме. но да знаеш ,че е адвокадска кантора и имат тарифа. ако ти има надезда-това е човека. успех! и кази как напредваш:)
avalerianov

Мнение от avalerianov »

Разговарях с българското посолство в Отава и там хората ми казаха че никъде не се води регистър кога съм напуснал Канада, води се само кога съм влизал в страната и дори и да не съм изпълнил условието те няма как да знаят, че последните 4 години не съм бил там освен ако аз не им кажа и според тях картата ми е валидна и имам пража на permanent resident. За по-сигурно ми казаха да питам и посолството в Букурещ, написал съм им мейл, защото не ми вдигат и ще почакам и техния отговор. Това е за сега, аз така или иначе ще замина февруари, стига да си намеря къде да отседна пък дали ще се явявам на дело или ще ми ужават правата, това е друг въпрос.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

O, те в българското посолство в Отава са страшно информирани!(както всяка българска работа, междувпрочем) :lol:
Нали като излезеш ти сканират паспорта, освен ако не пътуваш без паспорт?
По повод на визата, която баща ми вади наскоро за приятелката си-българка (визата беше за USA) ми каза, че само с едно чукване по клавиатурата на американците им излиза в компютъра информация кога е влязла в Канада, кога я е напуснала, кога се е върнала наново...за Щатите-подобно. А тя дори няма резидентска карта.
Ти опитай да лъжеш имиграционните, позовавайки се на информация от нашето посолство и тогава: Господ да ти е на помощ за статута!
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
pumpy

Мнение от pumpy »

avalerianov написа:Разговарях с българското посолство в Отава и там хората ми казаха че никъде не се води регистър кога съм напуснал Канада, води се само кога съм влизал в страната и дори и да не съм изпълнил условието те няма как да знаят, че последните 4 години не съм бил там освен ако аз не им кажа и според тях картата ми е валидна и имам пража на permanent resident. За по-сигурно ми казаха да питам и посолството в Букурещ, написал съм им мейл, защото не ми вдигат и ще почакам и техния отговор. Това е за сега, аз така или иначе ще замина февруари, стига да си намеря къде да отседна пък дали ще се явявам на дело или ще ми ужават правата, това е друг въпрос.
Намерил си къде да питаш :rofl: :rofl: :rofl:
Когато влизаш в Канада, попълваш и ПОДПИСВАШ една декларацийка, съвсем небрежна на вид, където сам си пишеш кога си излязъл от Канада. Сигурно можеш да излъжеш, но това си е твоя избор......

Виж секция С

А това за правата ти съвсем не го разбрах?
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Това, че нямат рекърд кога си излязъл от Канада е абсолютно вярно и само едно чукване в компютъра няма да им покаже нищо. Също така обаче е вярно, че винаги задават контролни въпроси - колко време беше извън Канада, в кои д-ви беше и какво прави там? Къде живееш в Канада и какво работиш? Дори и да минеш през имигрейшъна успешно, същите въпроси могат да ти зададат и по-късно, когато си чакаш багажа на каросела. Хората са много добре обучени да четат лица и поведение и при най-малката проява на нервност, те отбиват.

С риск да обидя питащия ще кажа, че не е от най-умните, след като вчера за пръв път чу за изискванията за запазване на постоянен статут. В тази врзка искам да го попитам, и-мейл със истинското си име ли изпрати до Букурещ и ако да - все още ли мислиш да се пробваш да ги лъжеш тук на място?
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
davidT

Мнение от davidT »

Както ти казаха ПР картата и permanent residence статуса ти са две различни неща и по важното е да имаш валиден статус отколкото карта ;)
За излизането и аз така знам че и от УСА и от Канада като излизаш не се водят записи а само на влизане.
Даже и да влезеш в КА на някъв етап за нещо ще ти потрябва и те ще ти искат ТИ да докажеш че имаш валиден статус а не те да си проверяват и като не може да докажеш депоратация и делегация :D
А от Отава ако си ти казали това нямам думи :n:
А пък да плащаш на емиграционен адвокат тук в Канада да ти оправя загубения статус ще ти каже няма никви проблеми и меко казано ще ти одере кожичката и накрая ще си пак без статус
и може ли да не ги знаеш тея работи как си дошъл в Канада преди
на образовай се малко http://www.cic.gc.ca/english/newcomers/about-pr.asp
"Mатематически гарантирано е,че Биткоин e обречен"