Днес се срещнах с позната, която също като мен работи отскоро като учител в Монреал и обсъждайки битието на новоизпечения даскал (в местни условия), стигнахме до извода, че една такава тема би могла да помогне много на тези, на които тепърва им предстои да се впуснат в местната образователна система. Опитът на всички е различен, едни работят към комисион сколер, други са към английския скулборд,а трети дерзаят в частния сектор. Проблемите обаче далеч не завършват с получаването на така лелеяното перми, даже бих казала, че за някои тепърва започват. Особено за тези, които не са учили тук и не са стъпвали в местно училище преди да започнат да ходят по замествания. Много от тези, които имат вече достатъчно опит и дори са на постоянни позиции може и да не откликнат, и аз напълно ги разбирам, форумите за съжаление не са това, което бяха... Но въпреки всичко вярвам, че бихме могли да си бъдем полезни, защото проблемите с които се сблъкваме понякога могат да бъдат твърде демотивиращи. Лично аз съм получавала съвет от напълно непознати хора чрез лични съобщения, които ми помогнаха да се събера след първоначалния стрес (Екимка, благодаря).
Учителската професия е една от бих казала сравнително леко достъпните и добре платени, за тези които имат подходящо образование от Бг, но в същото време е свързана с изключително много стрес и редица неизвестни. С времето нещата се изясняват, но това обикновено става с цената на много нерви и донякъде смачкано самочувствие или както местните казват identity crisis. Има много хора, които са с подходяща квалификация и биха могли да получат нужната информация овреме, която да им помогне да вземат правилните решения. Лично аз съм готова да дам съвет що се касае до моята специалност - дефектология. Малко е демоде, но това ми пише в дипломата

Може би и други ще се включат със своя опит и съвет. Силно се надявам, че тази тема би могла да помогне на тези, които тепърва ще щурмуват квебекските училища. Подводните камъни са много и ако можем да си бъдем полезни, какво по-добро от това.
Или може би просто ми липсва обсъждането на текущите служебни проблеми над чаша бира с колеги след работно време, знае ли човек...