Здравейте
Имам нужда от помощ за документ, който да ми позволи да замина с дъщеря си за Канада (на етап покани за визи сме). Не мога да взема разрешение от бащата тъй като той не е български гражданин и преди 10 години напусна БГ ( не поддържаме никакви отношения). Имам присъдени родителски права ,но от Букурещ ми казват , че това решение на съда не е достатъчно ( в него пише ,че бащата има право на посещения). Ако има някой със сходен проблем или знаете адвокат (семейно,имиграционно,гражданско право) който да ми препоръчате ще съм много благодарна
Правилно си се насочила към ползване услугите на адвокат, защото без съдебен иск и съответно дело за лишаване от родителски права на бащата няма как да се мине. Основанието за иска го имаш: "Когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка."(чл.132, ал.(1), т.2 СК).
Ще бъде малко по-сложно при теб, тъй като бащата е в чужбина а законовата процедура изисква той да бъде излушан от съда, но затова е адвоката - да решава проблемите. И за съжаление всичко това ще удължи процедурата за имиграция.
Успех!
Аз имам съдебно решение за отнемане на родителски права ( "Лишава от родителски права... спрямо малолетното му дете...") от 2003г. , но там пише че бащата има право на посещение ( " Определя мерки на осъществяване на лични отношения на бащата... с детето...") и поради тази причина от Букурещ искат позволение от бащата за напускане на БГ. И това е проблема. Дъщеря ми е пътувала в чужбина без проблем ( даже е излизала в чужбина без мен ,само с мое позволение роднина да е придружава) ,но ето сега се оказа , че решението на съда не е достатъчно и аз се главоблъскам какъв точно документ да измъкна .
Наистина ви трябва адвокат. Явно в Букурещ ги смущава правото на посещение и с това косвено приемат, че бащата не е напълно лишен от родителски права. Може би в краен случай ново съдебно дело за отмяна и на посещението, поради определени причини, регламентирани в СК. Успех.
Споделям напълно мнението на Димана. Имиграционните чиновници в Букурещ са прави в основанието си за искане на съгласие от бащата, тъй като преместването на детето в Канада би могло да бъде пречка за тези лични срещи.
Може би трябва да се помисли дали може да се докаже по някакъв начин, че заминаването ще улесни личните срещи, а няма да ги възпрепятства. Примерно базирайки се на разстонията, на времето за полет и редовността на полетите, цените на транспортните услуги и др. подобни детайли.
Другият вариант е наистина ново дело за лишаване и от правото на срещи.
Здравейте, Мария!
Хубаво е, че различни хора се опитват да ви помогнат като разсъждават по темата, но тъй като сте отправили молба за правен съвет- ще направя някои уточнения:
1. При постановяване на решения за отнемане на родителски права, българският съд ВИНАГИ се произнася по режима на личен контакт и неизменно определя такъв режим, т.е. лишеният от родителски права родител запазва право на личен контакт при всички случаи. В тази връзка можете да бъдете сигурна, че никога не ще може да постигнете съдебно решение, с което да елминирате елемента право на личен контакт, още повече, че това се разглежда от правната доктрина като право на детето, а не само на родителя... В изключителни случаи, личният контакт може да се замени с право на кореспонденция, телефонни обаждания и пр., но не това притеснява администрацията в Букурещ.
2. Предполагам, че това което смущава канадските служби е именно липсата на изрично признато право на родителя, натоварен с родителските права да извежда детето от страната без съгласието на другия родител (макар и лишен от родителски права). Индиция за това е именно правото му на личен контакт, но според мен това е само повод да се усъмнят в абсолютното ви право да извеждате детето. Отново повтарям, че освен ако бащата не е правил например опит да убие детето, български съд няма да постанови решение, в което да лиши от право на контакт другия родител, па макар и той да е лишен от родителски права.
3. Ситуацията никак не е приятна, защото ако заведете дело, с което поискате лишеният от родителски права да бъде лишен от личен контакт, искът ви ще бъде отхвърлен като неоснователен. Ако заведете дело за заместващо съгласие да извеждате детето без ограничения в чужбина, искът ви ще бъде отхвърлен поради липса на правен интерес- за бг властите вие имате пълното право да извеждате детето в чужбина по свое усмотрение, тъй като другият родител е лишен от родителски права. Ако заведете дело за изменение на режима на личен контакт (например поискате по- продължителни срещи веднъж годишно, на разноски ту на едната, ту на другата страна или нещо подобно), искът ви ще бъде отхвърлен поради липса на правен интерес, тъй като едва след промяната във фактическото местоживеене, би се породила необходимостта от изменение на режима на личен контакт, т.е. съдът би отказал да се произнася по хипотетични фактически положения и ще отхвърли искането.
4. Детето ви е пътувало в чужбина спокойно, дори без придружител, тъй като за нашите гранични власти, това положение на нещата е известно и те са наясно с правните последици от решението за лишаване от родителски права, по- конкретно с факта, че като единствено упражняващ родителските права родител, вие имате пълното право да извеждате детето от страната без съгласието на неговия лишен от права родител.
5. Същото това обстоятелство не е известно на канадските власти, още повече, че те са напълно дезориентирани от съдържащото се в решението право на личен контакт. Както казах, те правят разбира се необоснован извод, че родителят не е съвсем лишен от родителски права и тъй като не са специалисти по бг право, искат още доказателства за това, че обладавате в пълнота правото да извеждате детето зад граница без съгласието на другия родител.
Накрая ще ви посъветвам да поискате тълкуване на решението на районния съд на основание чл. 251 от ГПК, като изложите обстоятелствата около затрудненията, които вие и детето ви изпитвате в процедура по получаване на виза от държава с визов режим. В молбата следва да изтъкнете, че се нуждаете от ясно доказателство за това, дава ли ви право съдебното решение за лишаване от родителски права да извеждате детето от страната без съгласие на лишения от права родител.