В средата на юни пристигнах в Калгари и от повече от месец насам си търся първата (survival) работа. Пускам си резюмето по всички обяви, които мога да намеря в Интернет и за които преценя, че е работа, с която мога да се справя, било то „по специалността“ или нискоквалифицирана, но успеваемостта ми е нулева.
Имам чувството, че правя нещо не както трябва. Опитът ми от България е 8 години IT (technical writer и quality assurance), но нямам IT сертификати, университетското ми образование е филология. Усещането ми е, че попадам в някаква „сива зона“, където от една страна не мога да се вредя за квалифицирана работа поради липсата на канадски опит или недостатъчно компетентност спрямо местните стандарти, а от друга страна никой не ми обръща внимание за нискоквалифицирана работа, тъй като може би ме имат за квалифициран професионалист.
Нямам претенции за каквато и да било работа, физически съм здрав и съм готов да се хвана с каквото и да било, още повече че от кинтите, с които дойдох, останаха само трохи. Молбата ми е ако някой е бил в подобна ситуация, да сподели как е намерил изход от нея. В една от статиите на wiki-то прочетох, че една от най-успешните стратегии е установяване на лични контакти, но аз все още не познавам никой тук, освен приятелите при които съм отседнал. По активността в темите на форума съдя, че в Калгари живеят немалко българи. Ще бъда признателен на всеки, който се отзове със съвет или препоръка. Съзнавам, че звуча като че ли моля някой да ми намери работа, без даже да ме познава, но бързам да поясня, че не търся това -- по-скоро съм объркан и имам нужда някой да ме упъти.
Благодаря!