Надявам се да съм бил полезен с тази информация.РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ “ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ”
София 1202, бул."Княгиня Мария Луиза"№ 46, тел.: 982 50 00, факс: 988 58 67
e-mail:nsgp@mvr.bg
Рег. № 27033, Екз. № ........
07.06.2012 г.
ДО
Г-Н ДИМИТРОВ
To: ...........@gmail.com
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,
Във връзка с Ваше писмо, постъпило на 31.2012г. в Главна дирекция “Гранична полиция” Ви уведомявам за следното:
При напускане на Република България на малолетни и непълнолетни български граждани, които пътуват непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква нотариално заверено писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител.
От изложеното в писмото не става ясно с какви документи за задгранично пътуване разполага детето.
В случай, че дъщеря Ви ще пътува до Република България и ще напусне само с български или канадски паспорт, при напускане на страната на граничния контролно-пропускателен пункт е необходимо да се представи заверено писмено съгласие от отсъстващия/те родител/и – български гражданин, даващо право на детето да напуска Р България. Писменото съгласие следва да бъде заверено в българско дипломатическо или консулско представителство.
Съгласно действащия Закон за българските лични документи, българските граждани, притежаващи и документи за самоличност, издадени от органите на друга държава, в отношенията си с българските държавни институции са задължени да удостоверяват самоличността си с български документи за самоличност. Изискването следва да се изпълнява и при влизане и напускане на Република България.
Предвид горното и при условие, че детето не разполага с български документ за самоличност Ви препоръчваме да установите контакт със служители в българско посолство или консулско представителство и да заявите издаване на български паспорт на детето.
Друга възможност би била да се упълномощи (от двамата родители) трето лице, което да заяви издаване и да получи български документ за самоличност на детето за времето на престоя му в Република България. Пълномощното е необходимо да бъде заверено в българско официално представителство в Канада.
При условие, че детето бъде снабдено с български паспорт за граничната проверка при отпътуване от Република България следва да представи българския и канадския паспорт. Паспорта, издаден в Канада ще удостовери обстоятелството, че детето живее дългосрочно в чужбина и няма да се изисква писмено съгласие за напускане на страната от отсъстващия/те родител/и - български гражданин.
ЗА ДИРЕКТОР:
(М. Диков)
(Съгласно заповед рег. № 2035/01.06.2012г.)
Ат. Ат./Ат. Ат.
05.06.2012г.
Придружаване на дете!
- ndimitrov73
Придружаване на дете!
Зададох въпрос на МВР "Гранична полиция". Необходимо ли е заверено писмено съгласие от отсъстващия/те родител/и – с двоино гражданство постоянно прибиваващи в чужбина, даващо право на детето да напуска Р България? И ето какъв отговор получих:
"Всички знаят, че нещо е невъзможно, един не знае и го прави"
A. Айнщайн
A. Айнщайн
- nikolovata
Re: Придружаване на дете!
Много полезна информация 

Mненията са като задниците, всички ги иmаmе, но не винаги е удачно да ги показваmе!
И на нас ни казаха на бълг. граница, че ако детето притежава български паспорт и живее постоянно в чужбина, не е необходимо да се вади пълномощно от отсъстващия родител. Без български паспорт, независимо че детето има бълг. гражданство, се изизсква пълномощно.
Детето ни е излизало два пъти от Бг с канадски паспорт и само с единия родител и в двата случая никакво пълномощно не са ни искали. Интересното е, че и на излизане от Канада и влизане в Европейския съюз пак никой пълномощно не е искал. Струва ми се, че наредбата е направена, за да принуждават/заблуждават родителите на всяка цена да вадят бг паспорт на децата - хем се увеличава нацията
, хем кинти правят.

ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Павка, детето ти бг гражданин ли е?
И аз си мислех, че е разпоредба "мижи куче да те лъжем", но на наша приятелка й се наложи да се среща с някакъв шеф на митницата, за да обяснява защо няма пълномощно от бащата на излизане от Б-я. Детето е бълг. гражданин, но няма издаден бълг. паспорт. Не са искали да ги пуснат и нещата са били много на кантар. И на нас досега не са ни искали пълномощно при излизане от Канада. Винаги сме носили.
И аз си мислех, че е разпоредба "мижи куче да те лъжем", но на наша приятелка й се наложи да се среща с някакъв шеф на митницата, за да обяснява защо няма пълномощно от бащата на излизане от Б-я. Детето е бълг. гражданин, но няма издаден бълг. паспорт. Не са искали да ги пуснат и нещата са били много на кантар. И на нас досега не са ни искали пълномощно при излизане от Канада. Винаги сме носили.
При излизане от Канада не съм чул на някой да са му искали пълномощно за извеждане на дете от единия родител което за мен е парадокс. Обаче на нас ни се е случвало на влизане в Канада да го поискат което е другия парадокс. Не са гледали че някой е "отвлякъл" дете на излизане, а го търсят дали е редовен чак когато вече се връща! Третия парадокс е когато служителката на гишето от паспортния контрол е обяснила че не било нужно дори декларацията да е нотариално заверена, а можело и свободен текст с подписа на другия родител!mice написа:Павка, детето ти бг гражданин ли е?
В България не сме имали на два пъти проблеми при напускане без паспорт и един път без пълномощно с един родител, но на третия път по-стриктен служител си спази закона и жена ми с детето пропуснаха самолета, солена такса за презаверка на билета чак за след месец защото нямаше по-рано свободни места, главоболия по издаване на български паспорт на детето защото се иска пълномощно и от втория родител (който не е там) и безброй проблеми породени от това че не сме се запознали със закона, а сме разчитали че при същите обстоятелства предишни години сме нямали проблеми.
На мен също са ми искали при влизане в Канада.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
Първия път не беше, втория беше. Втория път влезе и излезе само с показване на канадския паспорт. Тук си задавам въпроса, без да имам отговор, когато дете родено в чужбина и имащо и бг гражданство влиза или излиза в/от Бг показвайки само канадския паспорт, на граничниа пункт знаят ли, че детето е и бг гражданин - т.е., гранична полиция може ли да разбере за гражданството/гражданствата на едно лице, само начуквайки му името в компа?mice написа:Павка, детето ти бг гражданин ли е?
А това каква глупост е, нямам думи: "Паспорта, издаден в Канада ще удостовери обстоятелството, че детето живее дългосрочно в чужбина и няма да се изисква писмено съгласие за напускане на страната от отсъстващия/те родител/и - български гражданин." С две думи, ако родителите са разведени или в развод, или в пресно лоши отношения и единия иска да се връща в Кнада с детето, а другия иска да си остане в Бг пак с детето, последното може да бъде изведено от страната само от единия родител, само на база наличие на канадски паспорт?!
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
- Bistra
- Напуснал форума
Пускам го тук само за информанция, защото не намерих по-подходящо място.
Вчера дъщеря ми 2 пъти за един ден мина канадско-американската граница (на отиване и връщане) в компанията на приятелско семейство и без нас, разбира се.
Придружителното писмо, което написахме и подписахме не беше заверено от оторизирано лице. На влизане в Щатите никой не го е поискал. На влизане в Канада, канадският граничар го е прегледал, но само защото майката на другото дете го подала заедно с паспорта. Не е имал забележки. Дъщеря ми е канадски гражданин, но е непълнолетна.
Това разбира се не е общовалидно правило. Ние нямахме просто избор, защото в неделя никой не работи, а поканата за разxодка дойде изненадващо. Споделям го само за информация, че номерът минава. Съветвам, обаче да снабдявате децата си с валидни придружителни писма, за да бъдат избегнати евентуални проблем с граничните власти.
Вчера дъщеря ми 2 пъти за един ден мина канадско-американската граница (на отиване и връщане) в компанията на приятелско семейство и без нас, разбира се.
Придружителното писмо, което написахме и подписахме не беше заверено от оторизирано лице. На влизане в Щатите никой не го е поискал. На влизане в Канада, канадският граничар го е прегледал, но само защото майката на другото дете го подала заедно с паспорта. Не е имал забележки. Дъщеря ми е канадски гражданин, но е непълнолетна.
Това разбира се не е общовалидно правило. Ние нямахме просто избор, защото в неделя никой не работи, а поканата за разxодка дойде изненадващо. Споделям го само за информация, че номерът минава. Съветвам, обаче да снабдявате децата си с валидни придружителни писма, за да бъдат избегнати евентуални проблем с граничните власти.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Той номера минава определено. На един колега племеницата я беше отвлекла майка й през щатите, въпреки забраната за пътуване на детето издадена по време на развода. После 4 години са я издирвали с инерпол и живо чудо, че са я бяха намерили, чрез феисбук. Според мен трябва да гледат по сериозно на тези неща.
Радой Ралин
Радой Ралин
Както писах по-горе декларацията не е нужно да бъде нотариално заверена по информация лично от канадски митнически служител. Винаги сме я заверявали, но този път решихме да не го правим. Преди няколко дена жена ми с детето заминаха с такава незаверена декларация и са и я искали 2 пъти на излизане на летището. Потвърди се че няма проблем само да е подписана от другия родител без никакви заверки, но съм изненадан че за първи път я искат на излизане, а не само понякога при влизане както ни се беше случвало досега.
- Bistra
- Напуснал форума
Ами аз в началото си мислех, че няма да я пуснат и направо я отрязах, че няма да ходи. Обаче майката на другото дете се обади специално по телефона да каже, че нямало нужда от нотариална заверка. Дъщеря и тренира фехтовка и често минава границата, заради турнири в Щатите, само с треньора си и такова придружително писмо. Никога не е имала проблем.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Аз съм маниачка и отношението на канадците към трафика на деца не ми харесва. Прекалено е лено да изведеш дете от Канада, къде ще го търсиш после хич не е ясно.
Радой Ралин
Радой Ралин
- roumensp
Винаги съм ползвал незаверени декларации (само подпис) и в 90% от случаите са ми я искали на излизане, не на влизане.yahoo написа:Както писах по-горе декларацията не е нужно да бъде нотариално заверена по информация лично от канадски митнически служител. Винаги сме я заверявали, но този път решихме да не го правим. Преди няколко дена жена ми с детето заминаха с такава незаверена декларация и са и я искали 2 пъти на излизане на летището. Потвърди се че няма проблем само да е подписана от другия родител без никакви заверки, но съм изненадан че за първи път я искат на излизане, а не само понякога при влизане както ни се беше случвало досега.
PS
IRA донякъде е права, няма никакъв проблем сам да си подпиша декларацията, никой няма и да разбере ...
На изтчния бряг ( за Квебек и Онтарио) искат на влизане, каква е логиката не знам.
Радой Ралин
Радой Ралин