Пристигнахме в Монтреал в началото на декември (т.е. вече сме направили два месеца).
Първия месец мина в избиране на квартира и след като се установихме дойде ред да запишем малчугана на училище.
Отиваме след нова година в най-близкото училище. Там ни информират че при тях вече няма приемен клас. Казват: "Ще трябва да ви пренасочим към едно друго училище което е сравнително далеч от тук, но не се бойте, ще го вземат и ще го връщат с училищен бус. Ще ви се обадят оттам до няколко дни".
Обадиха ни се и ни поканиха с да отидем с ученика да ни обяснят за какво иде реч. Отиваме в училището в уговорения час (то е на километър и половина от нас) и там ни заявяват: "Вземаме го обаче няма да има автобус за него, ще си го водите и вземате вие, ха честито!" Питам защо така. Според техния правилник трябвало да сме на 1600 + метра за има осигурен транспорт, а ние сме само на 1500 м. Не ми хареса нещо и се замислих. На връщане минах през другото училище и ги питам дали няма и други възможности. Жената от секретариата ми казва: "А, как така! Ей сега ще се обадя и ще оправим нещата!"
Обади се, говориха 10 минути и ми казва: "Ами за съжаление се оказва че те нямат абтобус, само два микробуса и за кой по-напред. Сори, няма начин! Те са единственото квартално училище с клас д'акьой. Оправяйте се някакси."
Понеже сме без кола, реших да изчакам да се позатопли времето и тогава да го водим на училище. Обаче ми се обадиха вчера от училището и ме питат: "Какво става с нашия ученик? Защо не го водите?"
Зачудих се как така е техен като не е прекарал и един уччебен час там. Обяснявам че нямаме кола и след като не осигуряват транспорт за нас става трудно да го влачим три километра в студа. Питам не може ли да бъде прехвърлен към училище в съседен квартал и да го вземат с автобус. Можело да изберем друго училище, но тогава се губело правото да се ползва училищен транспорт. (Сякаш сега го имаме това право

Казах им че ще помисля и ще им се обадя. Ама не можело повече да се бавим, трябвало незабавно да тръгне на училище. И ми говорят с някакъв наставнически тон.
Въпросът ми е, до колко време може да се отлага записването на ученик на новопристигнали емигранти? Рових из сайта на съответния комисион сколер, никъде не видях подобна информация. Затова се обръщам към тези които са се сблъсквали с подобна ситуация.
Не че ми харесва да го бавя, знам че е добре за него да започне по-скоро, но не искам да рискувам здравето му. Тази зима нистина е сравнително мека, сутрин в 7 е доста студено все пак. Другата възможност е да го водя с градски транспорт който за съжаление не спира точно пред училището а и струва пари. В крайна и това ще направя, но нека първо чуя вашите мнения.
Благодаря предварително на отзовалите се!