Данъци

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Angie78

Данъци

Мнение от Angie78 »

Здравейте!
Ако някой има опит с издръжка на съпруг/а не пребиваващ/а в Канада:
приятелят ми е с канадско гражданство. Опитвам се да разбера дали е удачно да ме впише в данъчната си декларация за да ползва облекчение предвид това, че сме common law partners (досега под такова нещо сме се подписали когато кандидатствах за temporary residence виза), и че аз нямам приходи, а съм студентка. Намерих документи, в които пише, че ако аз не съм резидент, случая се разглежда индивидуално въз основа на това къде живея, какви са ми разходите и какъв е стандарта на живот. Ако обаче съм резидент, нещата са по-различни. След като имам temporary residence виза, това мести ли ме автоматично в категория резиндент?
Имам и други въпроси, но стига за сега. Благодаря предварително!
Аватар
Koko

Re: Данъци

Мнение от Koko »

Angie78 написа:Здравейте!
Ако някой има опит с издръжка на съпруг/а не пребиваващ/а в Канада:
приятелят ми е с канадско гражданство. Опитвам се да разбера дали е удачно да ме впише в данъчната си декларация за да ползва облекчение предвид това, че сме common law partners (досега под такова нещо сме се подписали когато кандидатствах за temporary residence виза), и че аз нямам приходи, а съм студентка. Намерих документи, в които пише, че ако аз не съм резидент, случая се разглежда индивидуално въз основа на това къде живея, какви са ми разходите и какъв е стандарта на живот. Ако обаче съм резидент, нещата са по-различни. След като имам temporary residence виза, това мести ли ме автоматично в категория резиндент? Имам и други въпроси, но стига за сега. Благодаря предварително!
Не, самото наименование на визата подсказва че визата е само за определено време, а не си получила статут на постояото пребиваващ в Канада.
По отношение на данъците - най-добре е да потърсите консултация със специалист.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
pumpy

Мнение от pumpy »

ТОй реално има две възможностти:

1. Плащ ана специалист 80-100 кинта и разбира истината. Ако би спестил повече от 100 кинта от данъци, инвестицията си струва.
2. Не му се плащат за консултация, тогава си попълва декларацията, като те ползва за "разход". Освен това подава и максимално рано. Така CRAпреценява дали е попълнил правилно или не и ако трябва доплаща каквото те му поискат. Ако му го поискат преди 15-04 няма проблем. Ако му го поискат спед 15-04, тогава плаща и лихва считано от 15-05 на това, което им дължи в повече. Ако лихвата би била по-малко от 80-100 кинта, това е по-евтиния, но определено не по разумен вариант, поне не за мен. Аз предпочитам да знам, а не да гадая.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Дефиницията на "resident" в Income Tax Act няма нищо общо със различните значения на термина в имиграционните закони.

Коко е прав за консултацията със специалист.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Да. Временните резиденти също плащат данък върху заработеното.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

optics написа:Да. Временните резиденти също плащат данък върху заработеното.
Оптикс, с такава виза може ли да се работи легално? Ако правилно разбирам става дума за посетителска виза, а не за работна.
Да уточня също че моят отговор горе се отнаса за визата, не за данъците.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Е не, туристът си е турист не е работник. Моя отговор пък беше стриктно за данъците, не за всяка временна виза. Имах предвид виза "Foreign worker", която се издава за времето на договора предложен от работодателя.
Исках да кажа, че това че някой не е постоянен резидент, не го спасява от данъци.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Angie78

Мнение от Angie78 »

Благодаря ви за отговорите. Свързах се с консултант, тъй като имам и други въпроси. Добре че вече ми е ясно, че като посетител, който няма издадено разрешително за работа, се водя просто посетител, тъй че нито имам как да ми издадат SIN, нито да плащам данъци. Тогава се отива на варианта да ме декларира като не резидент и тогава се разглежда всеки индивидуален случай, мисля, че консултанта ще може да посъветва. Благодаря за насоките!
Публикувай отговор