Вярно ли е, че парите от курсове се връщат?
Вярно ли е, че парите от курсове се връщат?
Казаха ми, че след емиграция в Квебек, Министерството по емиграцията връщало парите, платени за езикови курсове, с фактурата, издадена от организацията, която провежда курсовете. На мен ми се струва съмнително. Така ли е наистина? Освен това знам, че после се дават пари на емигрантите да учат френски. Тогава къде е логиката?
Веднъж плащат за курса, после ти плащат да учиш? Може да греша, но вие знаете по-добре.
Веднъж плащат за курса, после ти плащат да учиш? Може да греша, но вие знаете по-добре.
- sudju4e
- Обратна връзка:
Re: Вярно ли е, че парите от курсове се връщат?
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... sation.pdf"
На страница 2-ра отгоре от този документ са описани условията, на които трябва да отгаваряш, за да ти ги върнат. Иначе да има курсове, за които ти дават пари докато учиш, но те са начални нива, които ако минеш интервюто се предполага, че вече си ги овладял и няма смисъл особен пак да започваш от нулата и да си губиш времето (освен ако не смяташ това + социала да ти е основен доход). По-добре е да се запишеш на платен интензивен курс там и надграждаш над нивото, което вече си постигнал, за да можеш по-бързо да се интегрираш и намериш по-добра работа
На страница 2-ра отгоре от този документ са описани условията, на които трябва да отгаваряш, за да ти ги върнат. Иначе да има курсове, за които ти дават пари докато учиш, но те са начални нива, които ако минеш интервюто се предполага, че вече си ги овладял и няма смисъл особен пак да започваш от нулата и да си губиш времето (освен ако не смяташ това + социала да ти е основен доход). По-добре е да се запишеш на платен интензивен курс там и надграждаш над нивото, което вече си постигнал, за да можеш по-бързо да се интегрираш и намериш по-добра работа

DSC - 30.04.2010
Entervue - 08.03.2011 - успешно
DRP - Букурещ -23.03.2011
Медицински - 22.08.2011 (направени - 23.08.2011)
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
Entervue - 08.03.2011 - успешно
DRP - Букурещ -23.03.2011
Медицински - 22.08.2011 (направени - 23.08.2011)
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
Да, вярно е, но при определени условия:
1. Курсовете да са карани към Френския институт или неговите поделения - Алианс Франсе
2. За да ти ги върнат там трябва да представиш не фактура, а формуляр, попълнен от организацията, където си карал курса. Формуляра го има на официалната страница. В него се описва какви нива си минал, колко часа си учил, от кога до кога и колко пари си платил.
3. Сумата, която подлежи на възстановяване е до 1 500 долара на човек.
4. Не ти се полагат безплатни курсове там във връзка с францизацията.
Идеята е, че като ти върнат парите, ще им излезе по-евтино, отколкото да те пратят на безплатен курс (да плащат на преподаватели) и отгоре на всичко и да ти плащат на теб. А с 1500 долара се предполага, че ще си минал 3 или 4 нива в съответната държава (т.е. достигнал нива В1/В2 или 6/7/8 по канадската рамка). Така нареченото КОФИ доколкото знам покрива ниво В1.2.
1. Курсовете да са карани към Френския институт или неговите поделения - Алианс Франсе
2. За да ти ги върнат там трябва да представиш не фактура, а формуляр, попълнен от организацията, където си карал курса. Формуляра го има на официалната страница. В него се описва какви нива си минал, колко часа си учил, от кога до кога и колко пари си платил.
3. Сумата, която подлежи на възстановяване е до 1 500 долара на човек.
Идеята е, че като ти върнат парите, ще им излезе по-евтино, отколкото да те пратят на безплатен курс (да плащат на преподаватели) и отгоре на всичко и да ти плащат на теб. А с 1500 долара се предполага, че ще си минал 3 или 4 нива в съответната държава (т.е. достигнал нива В1/В2 или 6/7/8 по канадската рамка). Така нареченото КОФИ доколкото знам покрива ниво В1.2.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Освен това, доколкото ни информираха от АФ, за да ти възстановят пари трябва курсовете да са карани след получаване на акюзе.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Полет - 16.06.2014 г.
май от АФ са в грешка. Цитирам:karelia79 написа:Освен това, доколкото ни информираха от АФ, за да ти възстановят пари трябва курсовете да са карани след получаване на акюзе.
Remboursement des coûts des cours de français de stades débutant et intermédiaire suivis à l’étranger chez un partenaire du Ministère.
Conditions :
Avoir 16 ans ou plus
Détenir un Certificat de sélection du Québec (CSQ) - т.е. да притежаваш сертификат, не акюзе!!!
Avoir suivi les cours de niveaux A et B du Cadre européen commun de référence pour les langues chez l’un despartenaires du Ministère à l’étranger complétés après le 22 octobre 2008
Последно промяна от dwars на Пет Сеп 09, 2011 8:37 am, променено общо 1 път.
Още по-кофти в такъв случай... 

Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Полет - 16.06.2014 г.
- angelheart
Здравей Емили,
Как си през последните месеци, надявам се - добре
Мернах тия дни във форума темата за курсовете по френски, карани в България, и ме заинтригува този момент:

Поздрави и хубав ден
Как си през последните месеци, надявам се - добре

Можеш ли да ми дадеш линк да се осведомя? Имам познати, стартиращи процедурата и събирам за тях важни моменти, които ще са им от полза, а ти толкова си усъвършенствала познанията си, че се реших направо към тебе да се обърна. Стига да не те притеснявам, разбира сеemili_vn написа:Да, вярно е, но при определени условия:
...
....

Поздрави и хубав ден

Здравей, angelheart!
През последните месеци целенасочено следях румънци и молдовци и чаках да дойде време за обработка на кандидатурата ми, с цел да не се психирам излишно и да изпадам в мисли, че всичко е хаотично и нелогично в този живот
. Та по тази схема доживях пристигането на медицинските и минаването на преглед без да изпадам в стрес, шок и потрес (за разлика от доста други съфорумци)
. Сега сме на последната права - чакаме си ок-я и поканите
. живот и здраве март месец ще се приземим на канадска земя - точно 2 години след подаване на докса.
Но, уверявам те - не ме притесняваш изобщо. А относно познанията ми - усъвършенствам се с всеки изминал ден все повече и повече, но не във връзка с процедурата (нея нали вече я знам
), а във връзка с това, което ме очаква там. Но за съжаление не е много ясно какво точно знам- не и докато не изпитам знанията си на практика и на място
. Нагодина по това време може и да съм си направила тази самооценка.
Иначе за повече инфо по въпроса:http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... index.html
Списък на признатите центрове: http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ances.html"
Условия:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... frais.html"
dwars е прав за условията:
Цитирам:
*Conditions d’admission au remboursement
Pour être admissible au remboursement, vous devez :
Détenir un certificat de sélection du Québec (CSQ) avant de débuter le cours de français;
Avoir suivi votre cours chez un partenaire du Ministère;
Avoir complété le cours après le 22 octobre 2008;
Être âgé d’au moins 16 ans au début du cours.
* Toutes ces conditions sont obligatoires.
Поздрави от Варна!
Емили
През последните месеци целенасочено следях румънци и молдовци и чаках да дойде време за обработка на кандидатурата ми, с цел да не се психирам излишно и да изпадам в мисли, че всичко е хаотично и нелогично в този живот

Но, уверявам те - не ме притесняваш изобщо. А относно познанията ми - усъвършенствам се с всеки изминал ден все повече и повече, но не във връзка с процедурата (нея нали вече я знам

Иначе за повече инфо по въпроса:http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... index.html
Списък на признатите центрове: http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ances.html"
Условия:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... frais.html"
dwars е прав за условията:
Цитирам:
*Conditions d’admission au remboursement
Pour être admissible au remboursement, vous devez :
Détenir un certificat de sélection du Québec (CSQ) avant de débuter le cours de français;
Avoir suivi votre cours chez un partenaire du Ministère;
Avoir complété le cours après le 22 octobre 2008;
Être âgé d’au moins 16 ans au début du cours.
* Toutes ces conditions sont obligatoires.
Поздрави от Варна!
Емили
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Внимавайте когато ви попълват документа от Френския център. На нас ни бяха писали нивата както са според ФЦ и тук се оказа 4е не признават тези нива. Казаха ни да се свържем с центъра, от там да ни изпратят нов формуляр с точните нива. Казаха ни 4е там са добре запознати с нвата които се признават в Квебек...но явно не всички са запознати:-)
Относно курсовете по френски тук имам познати които започнаха от първо ниво и са много доволни. Имам и познати които преминаха интервюто като водещи и сега са в трето ниво:-) Казват че платените от държавата курсове са полезни не само за научаване на езика а и за по-добра интеграция...учат се местните диалекти, обясняват им как действат различните институции... Инфото ми е от разкази а не от личен опит:-)
Относно курсовете по френски тук имам познати които започнаха от първо ниво и са много доволни. Имам и познати които преминаха интервюто като водещи и сега са в трето ниво:-) Казват че платените от държавата курсове са полезни не само за научаване на езика а и за по-добра интеграция...учат се местните диалекти, обясняват им как действат различните институции... Инфото ми е от разкази а не от личен опит:-)
DCS Vienne - 09.11.2009
Visas - 19.01.2011
Arrivee au Quebec - 22.03.2011
Visas - 19.01.2011
Arrivee au Quebec - 22.03.2011
- angelheart
Благодаря, Емили!
Поздравявам те от името на всички, получили отговор от теб, задето така добросъвестно отговаряш на всякакви въпроси
Запази си до края на процедурата бодрия дух, и ти пожелавам да посрещнеш пролетта в Канада, където и да кацне самолета 
Поздравявам те от името на всички, получили отговор от теб, задето така добросъвестно отговаряш на всякакви въпроси

Най-големите разочарования в живота са победите. От тях няма полза.
sudju4e написа:http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... sation.pdf

Емили всъщност сте на стартовата праваemili_vn написа:... Сега сме на последната права ...

Късмет и усмивки ви пожелавам!
Абсолютно съм съгласна с теб, balbi
Имах в предвид, че сме на последната права от процедурата. А тя е само крачка - наясно съм, че голямото "вървене" и борба тепърва предстои. Не очаквам цветя и рози като стъпя там.
По отношение на френския и безплатните курсове там, моето мнение е, че това ще е загуба на време или поне за мен. И аз като Суджучето смятам да изръся една хилядарка за интензивен курс в университета по френски - по-добре за месец и половина да надградя качествено знанията си, отколкото да ходя няколко месеца на безплатен курс.

Имах в предвид, че сме на последната права от процедурата. А тя е само крачка - наясно съм, че голямото "вървене" и борба тепърва предстои. Не очаквам цветя и рози като стъпя там.
По отношение на френския и безплатните курсове там, моето мнение е, че това ще е загуба на време или поне за мен. И аз като Суджучето смятам да изръся една хилядарка за интензивен курс в университета по френски - по-добре за месец и половина да надградя качествено знанията си, отколкото да ходя няколко месеца на безплатен курс.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
- jasmin_veni
А задължително ли се ходи на тези курсове? Има ли вариант да откажеш или те задължават?
Иначе и аз мисля, че по-добре месец и половина интензивен курс тук, отколкото няколко месеца влачене на безплатен курс там.
Иначе и аз мисля, че по-добре месец и половина интензивен курс тук, отколкото няколко месеца влачене на безплатен курс там.
DSC Виена - 03.06.2011г.
Интервю - 09.09.2013г.,Успешно
Изпратени/получени в Сидни - 09.10.2013/15.10.2013
Полет - 26.05.2014г.
Интервю - 09.09.2013г.,Успешно

Изпратени/получени в Сидни - 09.10.2013/15.10.2013
Полет - 26.05.2014г.