Пояснения за статута, процедурата и семейното положение

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Публикувай отговор
Star Dust

Пояснения за статута, процедурата и семейното положение

Мнение от Star Dust »

Здравейте, благодаря ви за форума първо.
Сега искам да помоля всички, които сте наясно за мнение, но моля само по темата, в смисъл, личните коментариза ситуацията, нека са на лични.
Казус:
Аз имам зелена карта от 2006 г., но след 13 месечен престой в САЩ, се прибрах в БГ и оттогава не съм се връщала обратно. Наясно съм, че ако си стегна багажа за САЩ, на летището ще ме върнат. За редовно кандидатсване за виза за връщане не ми се мисли, отказват ги на 99%. Третият вариант е да се мине през Канада, но е рисковано.
Понеже се омъжих повторно, след като се разведох с бившият ми съпруг, с който бяхме заедно в САЩ, то аз искам да кандидатствам по Федералната програма за "Скиллед уоркърс", тъй като съм "Къмюнити сошъл уоркър" от повече от 10 години. Имам и възможност да покрия ИЕЛТС, не е проблем.
Ако замина за САЩ и мина през границата, трябва да аплайвам за присъединяване на член от семейството и да чакам около 3-4 години, което е тъпо. Ако пък не ме пуснат, горя, тъй като отивам на съд за зелена карта. Тя е валидна, но престоят ми е дълъг извън САЩ.
Та, да не бъда многословна:
Реших, че е по-добър вариант, за да не треперя по границите и да мога да ида с мъжа си заедно, д акандидаствам за Канада, а после път към САЩ, винаги ще имам по един или друг начин.
НО... натъквам се на следният казус, за който вероятно вие имате информация:
1. Аз имам зелена карта.... вероятно на интервюто ще ме питат защо съм си зарязала статута на "перманент резидент", а това може да попречи на решението им (притежавам 1 тон документи, доказващи, че съм мала проблеми в БГ);
2. Моят мъж е малко по-див от нормалното, а е и доста по-млад от мен, та не си е изкарал училището на време и сега си доучва във вечерна гимназия. За жалост, ще завърши чак през 2014 г.
Аз съм с магистратура по социални дейности от СУ, имам опит, много квалификации и дипломи, ще държа ИЕЛТС.
Но това, че той няма средно, много ли ще ни попречи? И има ли вариант за доучване на пълнолетен там?
Просто това ме интерисува за сега - дали имам проблем, че съм със зелена карта и, че мъжът ми е без средно все още, но учи. Видях, че в апликейшън формите има опция да ме придружи по-късно, ако изтъкна причината - завършване на образование, дали ще му дадат документ, за да дойде. Щото вижте колко е бавно и трудно в САЩ. Да ида там, съвсем сама, без семейството си, не че не ми стига смелост, но незнам при опцията за Канада дали си струва.
Просто трябва да взема окончателно решение...
Дано имате времи и нерви да ми дадете светлина по въпроса.
Поздрави!
Аватар
Koko

Re: Пояснения за статута, процедурата и семейното положение

Мнение от Koko »

Значи това което си написала смесва няколко неща които може би е по-добре да бъдат разделени.
На първо място – кандидатстване за Канада по федералната процедура (federal skilled worker).
Ако правилно разбирам професията която имаш попада в листа с търсените професии под категирия 4152 Social Workers т.е. тази професия имаш реалният шанс да минеш, но тук следва въпроса – сигурна ли си че събираш необходимите 67 точки? Като се има предвид че нямаш издържан ИЕЛЦ т.е. няма как да си оцениш езика, а 67-те точки не се събират лесно. Освен това, имай предвид че по принцип вече няма интервюта и ще бъдете оценявани на база представените документи.
По отношение на образованието на мъжа ти – ако той има завършен университет, тогава неговото образование би донесло допълнителни (ако не се лъжа) 5 точки към твоята апликация. След като няма образование, то тогава просто няма да имате тези допълнителни точки. Варианта да кандидастваш сама, а той да идва евентуално след тебе означава да си усложните допълнително живота, така че моят съвет ако кандидаствате по тази процедура – да кандидатствате заедно, като ти си водещият кандидат. Варианти той да си доучва в Канада има, макар че ако става дума за средно образование на стари години - незнам какви са точно вариантите. Всъщност къде видя в апликейшън формите вариант той да те придружи по-късно? Получите ли имиграционни визи за Канада, трябва да влезнете в Канада в рамките на срока на визите, иначе те изгарят.
По отношение престоя ти в САЩ
Това че си имала Зелена карта и си живяла известно време в САЩ, не е проблем от гледна точка кандидатстване за Канада, имай предвид че ще трябва да си извадиш документ от ФБР за това че нямаш криминално досие в САЩ, както и разбира се не е желателно по никакъв начин да показваш на канадските власти че търсиш варианти за връщане в САЩ. Не съм в час за американската зелена карта, но предполагам че след като не си живееш там вече няколко години, статута ти в САЩ най-вероятно е загубен и едва ли има начин да бъде възстановен. Всъщност ако правилно разбирам, ако има начин да се върнеш в САЩ, то Канада едва ли би представлявала интерес въобще.
По отношение варианта от Канада към САЩ
Това предполага първо да минете успешно процедурата за Канада, да пристигнете в Канада и да получите статут на Перманент резиденти, след 3 години престой в Канада да кандидатствате за канадско гражданство и след като получите такова да търсите варианти за работа в САЩ. Както виждаш пътя е доста дълъг и би отнел поне едно 5-6 години. Като перманент резиденти в Канада вариант да се местите към САЩ трайно ще бъде доста труден, такъв статут в Канада няма да помогне много за установяване в Щатите. Отделно че ако нямате канадско гражданство и отсъствате от Канада повече от 3 години, ще си загубите статута и в Канада.

Да обобщя още веднъж нещата – няма проблем да кандидатствате за Канада, загубеният ти статут в САЩ не играе съществена роля в това отношение, по-важен е въпроса дали покривате изискванията за Канада и дали ще можете да минете канадската процедура успешно. Това че мъжа ти е без образование означава че няма да получиш точки за него, но наистина е по-добре да кандидатствате заедно. Също така получаването на статут в Канада не означава че ще бъде толкова лесно да се преместите трайно към Щатите, варианта в това отношение е да получите канадско гражданство и след това да си търсите работа в САЩ.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
tonich

Мнение от tonich »

Както разбирам, ти искаш да кандидатстваш за Канада, за да можеш да живееш и работиш един ден в САЩ.
Моето мнение с две думи: Не се занимавай! :)
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Отново картко, ясно и неразбрано - за какво присъединяване на член от семейството говориш е загадка за Мосю Поаро. Зелената ти карта става невалидна след повече от година престой извън САЩ.
Докато чакаш по-младия хубостник да завърши, списъка на професиите ще се смени 10 пъти. След като политиците проумяха, че канадската имиграционна политика претърпява провал, квотатат за имиграция прогресивно ще намалява.
Да обобщя - нямате шанс нито за Канада, нито за САЩ!!! Ти за САЩ шанс и не заслужаваш - проиграла си си зелената карта безотговорно. 100% си я получила чрез лотарията. Поговорката "Изгуби питомното за да гониш дивото" е точно за хора като теб.
Моето мнение е отрицателно, но е от сърце. По-добре чуй неприятната истина за да си спестиш средства и разбити надежди.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Star Dust

Мнение от Star Dust »

Благодаря ти Коко за дългият и изчерпателен отговор.
Останах много приятно изненадана от професионалното ти мнение и спокоен тон, с който пишеш, благодаря, за което.
Нека обаче сега внеса и малко пояснение: Що се отнася до желанието ми да се върна в САЩ, то не е на всяка цена, нито пък ми е фикс идея. Не се върнах в САЩ за 4 години, защото преживях тежки моменти в живота си и както по-надолу бях наречена "безотговорна" , дай Боже на никой не се случва да се разделя с близки, да се развежда, за да гледа болни родители и да погребе родител по лекарска грешка... Това го пояснявам, не защото имам нужда, а защото смятам, че първо трябва да се попита един човек преди да се съди. Това мнение няма да взема предвид.
Пак да се върна на Коко, така, аз просто искам да емигрирам. САЩ ми е последната надежда, а не Канада. Просто ми е познат животът там и вече веднъж минах от там. Както и да е.
Днес присъствах на среща на форумци в Бургас, които са подали докумнети за заминаване в Квебек. Доколкото чета, процедурите там са по-опростени, изисква се само владеене на френски език.

Освен това, форумците споделиха, че възможността за одобрение е по-голяма през Квебек, а и е по-евтино.
Не се притеснявам за парите, но бих искала преди да се потопя в морето от нова информация, да ми дадете своето компетентно мнение, относно 2-те възможности за кандидатстване. Коя процедура е по-облекчена и са по-големи шансовете да те изберат. Колко трае, в какви срокове се кандидатства и т.н. Няма проблем да ми посочите и линкове, аз ще чета каквото е необходимо.
Искам още веднъж да благодаря на Администратор!

Благодарение на форум заминах за Америка, сега може би и вие ще помогнете да замина за Канада, с информация разбира се. И да ви кажа, незнам кой от вас е минал през всички процедури по зелената карта, но май е доста по-лесно в Канада...
Star Dust

Мнение от Star Dust »

Koko написа:Това че си имала Зелена карта и си живяла известно време в САЩ, не е проблем от гледна точка кандидатстване за Канада, имай предвид че ще трябва да си извадиш документ от ФБР за това че нямаш криминално досие в САЩ.
Ето това сега как ще го уредя, не знам, ще звъня на ФБР утре значи :-)
А знаете ли дали се прави криминал чек и на двамата - н атитуляра и на съпруга, който е придружаващ и от кой се прави. Ние ли си вадим свидетелства?
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Критериите за оценка по двете процедури са горе-долу сходни - възраст, образование, трудов стаж, език, някакви начални средство, но наистина по процедурата за Квебек изискванията не са толкова високи, колкото по федералната процедура, така че ако имаш желанието да учиш френски, или вече имаш някакво ниво, то и според мене е по-добре да опиташ през квебексата процедура, а след това можеш да се установиш в коята част на Канада ти се иска.

По отношение на линкове за четене - най-добре започни от викито на форума, в него ще намериш и препратки към официалните сайтове и за двете процедури. На въпроса колко време би отнела всяка от процедурите, не бих могъл да отговоря.

http://wiki.bgcanada.com/index.php?titl ... 0%B7%D0%B8"

Като лично мнение, ако трябва да избирам между Канада и САЩ в момента, предвид сегашното състояние на двете държави, мисля че в момента Канада е по-добрият вариант. Ако в САЩ ти е харесало, мисля че Канада няма да те разочарова, но все пак отчитай че между двете държави има и някои разлики.
Star Dust написа:Ето това сега как ще го уредя, не знам, ще звъня на ФБР утре значи :-)
А знаете ли дали се прави криминал чек и на двамата - н атитуляра и на съпруга, който е придружаващ и от кой се прави. Ние ли си вадим свидетелства?
За това как се прави проверка във ФБР е ставало дума и преди, пробвай с търсачката на форума да намериш старите теми по въпроса. За мъжа ти - ако правилно разбирам той не е живял в САЩ - така че за него ще е нужно свидетелство за съдимост от България.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Star Dust

Мнение от Star Dust »

Благодаря ти!
Mr.D
Баннат за 7 дни

Мнение от Mr.D »

по мойто скромно мнение. защо не забравиш че си била в Америка,пред канадските имиграционни.
Star Dust

Мнение от Star Dust »

О, аз съвсем не парадирам с това, но във формите се иска инфо за жителство в чужда държава за последните 10 години и не ми се иска да укривам инфо. В крайна сметка, аз просто искам да живея в англо-говоряща държава, в която има ред и законност, а не пълна анархия и където мога да се развия над тавана на възможностите си тук в БГ. Изобщо не смятам, че САЩ е единствената дестинация, даже сега като чета за Канада, смятам, че никак не е за пренебрегване.
Обаче получавам ужасно противоречива информация, и като начинаещ в ровенето, трудно се ориентирам кое да отсея като правилно... От други българи разбирам, че да се кандидатства за Квебек е:
1. По-евтино;
2. По-бързо;
3. По-лесно;
4. Не се изисква официален документ за владеене на език;
5. Няма ограничена квота;
6. Кандидатства се през цялата година;
7. По-занижени са критериите при точко образуването;

От това,което четох на страницата за имиграция в Квебек обаче, забелязох някои разминавания:
1. По-евтино е, това е така, почти на половина;
2. Срок не е ясен съвсем;
3. Документите са доста повече от другите;
4. Напротив, иска се документ за френски, а и за англисйки ако имаш;
6. За това не разбрах;
7. Не разбрах какви са сроковете за кандидатстване по федералната програма;
8. Според мен и точките са еднакви, или греша?

Та така, съвсем се обърках. Френски бих учила, но за документ, едва ли ще се справя.
Квотата е 500 за година по Федералната програма, както виждам, аз съм с магистратура по социални дейности и 8 години опит в сферата. Но мъжът ми сега учи във вечерна гимназия, а дори и да вземе диплома по-бързо, то няма да е преди да се кандидатства, а след това, а незнам правят ли се след това промени и добавки. После ме интерисува свидетелство за съдимост за съпруга ми на кой етап ще е необходимо?
И най-накрая - къде и как да си проверя точките? Аз попълвах някакъв тест, който само установява дали съм илигабъл, но не и с точки.
Благодаря на всички за търпението най-вече. Ще се радвам, ако ме насочите, по коя програма да кандидатствам, дали е по-лесно през Квебек и т.н. Пишете каквото ви хрумне, но ако много ме гълчите, моля на лични :-) Аз по принцип съм много любопитна, но също така и добронамерена във форумите и се стремя да стоя далеч от скандали и интриги, това, за да се представя.
Хубав и спокоен ден на всички!
Leda78

Мнение от Leda78 »

1. Малко по-евтина е Квебекарската. Искат да декларираш и по-малко пари на влизане в страната. Но трябва да се справяш с френския, не знам на какво ниво и дали искат документ . Май наистина няма квота и можеш да кандидатстваш по всяко време. Но най-добре питай в другия форум.
2. Сроковете можеш да видиш тук - http://www.cic.gc.ca/english/informatio ... erm-ec.asp" . Квебек се водеше по последни данни с 4 месеца по-бърза процедура.

Относно въпросите ти за Федералната:
1. Свидетелството за съдимост и твоето и на съпругът ти ти трябва още на първа фаза - изпращане на документи към Сидни - ето това е чеклиста, който пращаш първоначално - http://www.cic.gc.ca/english/informatio ... erm-ec.asp"
2. Тестът със точки е тук - http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/assess"
Ако събираш точките сега, без образованието на съпругът ти, няма значение дали той е завършил или не, така че направи си теста. За да се ориентираш как се събират точките - много добре е обяснено в гайда за федералната - http://www.cic.gc.ca/english/informatio ... EG7TOC.asp"

Но не съм сигурна дали и за Квебек и за Федералната няма да има проблем със Свидетелство за съдимост, което не е чисто... Имаше такива теми във форума някъде, ползвай търсачката.
Чети сайта - няма да сбъркаш. Успех!
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
Star Dust

Мнение от Star Dust »

Много ти благодаря Леда!
Star Dust

Мнение от Star Dust »

Аз този тест го направих, но той не изчислява точки, по-скоро ти дава представа дали се квалифицираш въобще. За сега го минавам, но без да си знам резултата от ИЕТС, няма как да знам колко точки ще взема за него, тъй като още не съм била на изпит, най-рано трябва декември да се явя. Та така общо взето.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Съжалявам за това което ти се е случило, но да не се поинтересуваш кога ще си загубиш зелената карта си е безотговорно. И ти като повечето питащи тук, започвате от най-лесното - да ви се отговори на тепсия, вместо да прочетете официалната страница на CIC. Ти там щеше да намериш отговор на всички въпроси които първоначално зададе, освен един - дали ще имаш проблем заради "загубената" зелена карта. Много съм любопитен с кого от ФБР се свърза? Аз съм отговорил много подробно как се вади свидетелство от ФБР - поразрови се и го намери. Най-глупавото нещо ще направиш, ако скриеш за пребиваването си в САЩ - както то каза Коко, това изобщо няма да ти попрчи.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Малко коментар и от мене по точките които си написала

Цена на процедурата - По която и от двете процедури да тръгнете - няма да е евтино. Отчитай че раздходите включват доста неща, като например таксите които се плащат за обработка на документите, след това ако всичко е наред такси за медицински и визи, пощенски и куриерски разходи, подготовка и превод на документите, езикова подготовка и евентуално явяване на тестове по език. Не бих се наел да правя съпоставка, но дори и да има някаква разлика в разходите, не мисля че ще е чак толкова съществена, още повече че идеята е да кандидатствате по процедура по която имате шансове, иначе парите ще бъдат дадени съвсем навятъра.

Срокове и квоти - В момента сроковете са наистина трудни за предвиждане, в официалните сайтове има някаква статистика, но като че ли в последно време по квебекската процедура има забавяне по принцип, а по федералната с намаляване на квотите има смисъл да се пращат документи само докато квотите не са запълнени. Иначе по принцип и по двете процедури документи могат да се изпращат целогодишно, въпроса е наистина ако кандидатстваш по федералната да не ти върнат докумените с обяснението че квотата вече е запълнена. От друга страна твоята специалност като че ли не е от най-популярните и е възможно да нямаш проблем по отношение запълването на квотата, въпроса е обаче дали можеш да събереш точките.

Коя процедура е по-лесна? Вече стана дума за това – и отговора е квебекската, с уговорката обаче че трябва да се научи поне някакво приемвливо ниво френски. Матрицата за оценяване по федералната е такава че дори човек да има близки до максималните точки по критериите за образование, трудов стаж, възраст и език, не може да събере 67 точки и трябва да имаш от някъде допълнителни точки за адаптивност – които се свеждат до това да намериш оферта за работа от канадски работодател или пък да имаш близък роднина в Канада.

В допълнение на горното – недей подценявай критериите по квебекската процедура, това че по нея точките се събират по-лесно отколкото по федералната не значи автоматично че си прескочила летвата и съвета ми е да не подценяваш изискванията по нея ако наистина решиш да пробваш по този път. Разрови се по-подробно в под-форума за имиграция в Квебек и ще забележиш че там кандидатите са значително повече, като доказателство че процедурата е все пак по-лесна, но също така ще видиш че за съжаление и там има върнати хора и далеч не всеки успява да прескочи летвата.

Ако наистина идеята е да чакате мъжа ти първо да завърши и след това да търсите варианти за имиграция т.е. след още 2-3 години, то може би е по-добре да се ориентирате към имиграция някъде в Западна Европа. Стана дума и в една от другите теми че след 2013-та година ще отпаднат ограниченията за работа на българи в останалите членки на ЕС и основният проблем би бил да си намериш работа по специалността, но поне няма да има нужда да се занивамате с имиграционни процедури. Какви ще са възможностите за намиране на работа в твоята област, предполагам би трябвало сама да знаеш най-добре.

Публикувай отговор