Здравейте всички!
Имам следния въпрос за докумените до Виена.
Кандидатите, младо семейство, в момента изучават френски, но не са защитили изпит за TCFQ, и нямат никакъв документ за владеена на езика. Същото се отнася и за английския.
Може ли да се изпратят документите до Виена, без да се прилага какъвто и да е сертификат за френски, а само да се посочи някакво ниво, например 5-6?
Какво ще последва, ако кандидатите събират минималния праг за преслекция - евентуално ще им поискат да защитят TCFQ? Или няма да зачетат точките за френския въобще?
Задължително ли е да се прилага документ за езика? Знам, че е най-добре да се приложи, но след като нямат такъв?
Моля за Вашите мнения и опит....
Благодаря на всички предварително!
Сертификат TCFQ - задължителен за Виена?
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Re: Сертификат TCFQ - задължителен за Виена?
Споменатият тест TCFQ, както и другият цитиран в сайта на имиграционното министерство - TEFAQ, все още не са задължителни за процедурата. И оценката за владеене на езика се прави от кандидата т.е. той си прави самооценка по 12-степенна скала на база изискванията на Квебек - Description de niveaux de compétence langagière en français, langue seconde.
А дали в последствие ще му бъдат поискани на някого резултати от държан езиков тест, това няма как да се знае предварително. Известна ориентация може да даде общият сбор на събираните точки по другите фактори за селекция. Ако се окаже, че точките не достигат или са около минималният праг и само нивото на владеене на езикът е решаващият фактор за селекцията, то почти е сигурно, че ще бъде поискан документ за езика.
Или пък ако са заявени много високи нива, а от цялата документация няма факти, които да го предполагат това.
С други думи много са факторите, определящи едно такова решение да се иска сертификат за езика. И те се крият в конкретните показатели на дадената кандидатура. На сляпо не може да се гадае кое и как ще бъде.
А дали в последствие ще му бъдат поискани на някого резултати от държан езиков тест, това няма как да се знае предварително. Известна ориентация може да даде общият сбор на събираните точки по другите фактори за селекция. Ако се окаже, че точките не достигат или са около минималният праг и само нивото на владеене на езикът е решаващият фактор за селекцията, то почти е сигурно, че ще бъде поискан документ за езика.
Или пък ако са заявени много високи нива, а от цялата документация няма факти, които да го предполагат това.
С други думи много са факторите, определящи едно такова решение да се иска сертификат за езика. И те се крият в конкретните показатели на дадената кандидатура. На сляпо не може да се гадае кое и как ще бъде.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Благодаря, Линко, за изчерпателния отговор!
В такъв случай, ако кандидатите са започнали да учат езика от нула (в продължение на 2-3 месеца вече), и продължават да го учат, какво ниво е добре да се посочи в молбата за селекция?
Благодаря!
В такъв случай, ако кандидатите са започнали да учат езика от нула (в продължение на 2-3 месеца вече), и продължават да го учат, какво ниво е добре да се посочи в молбата за селекция?
Благодаря!
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
На този въпрос би трябвало самите кандидати най-добре да могат да отговорят като се запознаят с това - Description de niveaux de compétence langagière en français, langue seconde
Ако не могат сами, сега или на по-късен етап, значи не е на добре работата.
И тогава обикновено се пише нивото, които има трябва или нивото, което не ги плаши. Обикновено се посочва някое от средните нива - 5-то или 6-то.
Тъй като първите 4 нива на всички им се струват много ниски, а пък от 8-мо и особено 9-то нагоре - притеснително високи.
Та така.
Ако не могат сами, сега или на по-късен етап, значи не е на добре работата.
И тогава обикновено се пише нивото, които има трябва или нивото, което не ги плаши. Обикновено се посочва някое от средните нива - 5-то или 6-то.
Тъй като първите 4 нива на всички им се струват много ниски, а пък от 8-мо и особено 9-то нагоре - притеснително високи.
Та така.

Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Мерси, Линко, за уточнението!
Май ще е най-добре за въпросните кандидати първо да понапреднат с езика, да защитят някакво ниво за TCFQ, пък след това да подават документите до Виена.
Не съм сигурен обаче колко точки ще съберат по отношение на образованието и стажа.
Нещо не ми става ясно от обясненията в статиите на Уикипедия...
Данните съм публикувал в тази тема:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... =1&t=40657
Мога ли да те помоля хвърлиш малко светлина по въпроса?
Май ще е най-добре за въпросните кандидати първо да понапреднат с езика, да защитят някакво ниво за TCFQ, пък след това да подават документите до Виена.

Не съм сигурен обаче колко точки ще съберат по отношение на образованието и стажа.
Нещо не ми става ясно от обясненията в статиите на Уикипедия...
Данните съм публикувал в тази тема:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... =1&t=40657
Мога ли да те помоля хвърлиш малко светлина по въпроса?