Подновяване на Permanent resident карта - възможно ли е
Подновяване на Permanent resident карта - възможно ли е
Здравейте имам "чуденка" - дали мога да си подновя PR картата без да съм събрал необходимия престой в Канада. Мисълта ми е че съм пребивавал на Канадска земя само 4 месеца.Наложи се да се върна в БГ и останах доста дълго. Сега картата ми е все още валидна - мога да пътувам, но нямам шанс да събера нужните две години престой в Канада за да си я подновя - както е нормално. Остава ми още една година валидност на самата PR карта. Не знам как да постъпя - не ми се иска да я загубя но не знам дали имам и други опции. И ако замина сега няма ли да се окажа нелегален в един момент там. Сега се сещам че ако ми изтече PR картата - може би трябва да я върна на CIC. Не знам някои имал ли е подобен проблем. Благодария предварително на тези които се включат с разумни съвети.
Re: Подновяване на Permanent resident карта - възможно ли е
Ако не си бил в Канада 2 от последните 5 години си изгубил статута на постоянно пребиваващ. До кога е валидна картата няма значение.
Няма такъв филм - на теб просто не ти е пукало за Канада. Дори и да имаше някаква възможност да не си изгубиш статута съм сигурен, че пак би се повъртял в Канада за няколко дни и после обратно към страхотната територия България.
Както цитирах на едно друго място американски имигрански офицер " На теб не ти трябва ПР статут, на теб ти трябва туристическа виза."
Сори, ако съм "харш", обаче си помисли как биха погледнали на теб и такива като теб, проиграли така лекомислено шанса който се дава едвали не един път в живота, хилядите хора лелеещи за ПР.
Когато навремето (1994?) Бг беше вкарана в списъка за Зелена карта, в САЩ всички започнаха да пускат за сестри , родители, баби... нали беше безплатно.
По закона на великата гадост, все печелеха най-задръстените селяни. На една дива кокошка спечелиха и сестра И, и родителите И. Сестрата изобщо дори не си направи труда до дойде до САЩ. Родителте идваха за по месец-два, взимаха купони за храна и като си заминаваха за БГ, пълнеха куфарите с боб и ориз. НЕ СЕ МАЙТАПЯ!!!
tangel написа:Наложи се да се върна в БГ и останах доста дълго
Няма такъв филм - на теб просто не ти е пукало за Канада. Дори и да имаше някаква възможност да не си изгубиш статута съм сигурен, че пак би се повъртял в Канада за няколко дни и после обратно към страхотната територия България.
Както цитирах на едно друго място американски имигрански офицер " На теб не ти трябва ПР статут, на теб ти трябва туристическа виза."
Сори, ако съм "харш", обаче си помисли как биха погледнали на теб и такива като теб, проиграли така лекомислено шанса който се дава едвали не един път в живота, хилядите хора лелеещи за ПР.
Когато навремето (1994?) Бг беше вкарана в списъка за Зелена карта, в САЩ всички започнаха да пускат за сестри , родители, баби... нали беше безплатно.
По закона на великата гадост, все печелеха най-задръстените селяни. На една дива кокошка спечелиха и сестра И, и родителите И. Сестрата изобщо дори не си направи труда до дойде до САЩ. Родителте идваха за по месец-два, взимаха купони за храна и като си заминаваха за БГ, пълнеха куфарите с боб и ориз. НЕ СЕ МАЙТАПЯ!!!
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
- hadministratora
- Хабсурден
Това е точно така. Друг е въпроса, че загубиш ли статута няма как да ти подновят картата. Опасявам се че си изпуснал влаковете.....Павел написа:Ако не си бил в Канада 2 от последните 5 години си изгубил статута на постоянно пребиваващ. До кога е валидна картата няма значение.
Всъщност май не си..... Според мен има шанс, но ще трябва да се напънеш.
Представи си следния сценарий:
- Заминаваш за Канада и влизаш в страната преди да ти е изтекла картата
- Оправяш си всички възможни документи докато картата ти е още валидна
- Стоиш плътно 2 (две) години и се надяваш на никой да не му направи впечатление, че си отсъствал дълго
- Докато си в Канада PR картата няма да ти трябва и дори да изтече не е проблем, защото PR карта и PR статут не са едно и също
- След като минат двете години си подновяваш PR картата
Според мен има шанст този сценарий да проработи, освен ако нямат система, която автоматично да напомня за отсъстващи имигранти (аз лично не знам дали има подобно нещо).
Не си уточнил колко точно време си бил извън Канада - ако е повече от 3 години, то най-вероятно си си загубил статута и срока на самата карта е без значение.tangel написа:Здравейте имам "чуденка" - дали мога да си подновя PR картата без да съм събрал необходимия престой в Канада. Мисълта ми е че съм пребивавал на Канадска земя само 4 месеца.Наложи се да се върна в БГ и останах доста дълго. Сега картата ми е все още валидна - мога да пътувам, но нямам шанс да събера нужните две години престой в Канада за да си я подновя - както е нормално. Остава ми още една година валидност на самата PR карта. Не знам как да постъпя - не ми се иска да я загубя но не знам дали имам и други опции. И ако замина сега няма ли да се окажа нелегален в един момент там. Сега се сещам че ако ми изтече PR картата - може би трябва да я върна на CIC. Не знам някои имал ли е подобен проблем. Благодария предварително на тези които се включат с разумни съвети.
Имах позната която си загуби статута на ПР в Канада по други причини и й бяха дали срок в който трябва да напусне страната, така че предполагам същото ще е и в твоя случай - дори и картата ти да е все още валидна и съответно да влезнеш в Канада, наистина най-вероятно е да ти кажат че вече нямаш статут и в какъв срок трябва да напуснеш.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Като влезеш в Канада първия въпрос който те питатат е откъде идваш и колко време си бил там. Ако tangel каже истината, просто ще го информират, че си е изгубил статута и изобщо няма да го пуснат да влезе. Ако излъже и го хванат, по всяка вероятност ще го обяват за персона нон грата до живот. А ще го хванат много лесно, дори и компа да го е пропуснал. Често питат къде и какво работиш, къде живееш и т.н. Много е лесно да се оплетеш, а офицерите са добри психолози (обучават ги да обръщат особено внимание на body language) и усещат много когато някой лъже.
За сведение, когато последния път влязох в Канада ме попитаха дори кога съм си купил билетите и поискаха да ги видят барабар с itenary-то.
tangel ще дойде или с еднопосочен билет, при положение че този път наистина мисли да седи в Канада повечко, нещо в което дълбоко се съмнявам, или с двупосочен билет, ама с посоки Бг-Канада-Бг, което е no brainer.
За сведение, когато последния път влязох в Канада ме попитаха дори кога съм си купил билетите и поискаха да ги видят барабар с itenary-то.
tangel ще дойде или с еднопосочен билет, при положение че този път наистина мисли да седи в Канада повечко, нещо в което дълбоко се съмнявам, или с двупосочен билет, ама с посоки Бг-Канада-Бг, което е no brainer.
Tangel, защо не прочетете какво казва официалния сайт по въпроса "www.cic.gc.ca"!? Там всичко е обяснено подробно, а и допитване може да се пусне. Доколкото си спомням, има опция "подновяване на резиденс". С интернет се пътува бързо....и е по-евтино от идване до Канада. Личното ми мнение е, че подновяването не е чак толкова сложен процес. Успех от мен!
Само дезинформация пълзи наоколо!
Само дезинформация пълзи наоколо!
- hadministratora
- Хабсурден
Да наистина пълзи доста дезинформация!entombed написа:...Само дезинформация пълзи наоколо!
Какво трябва да значи "подновяване на резиденс"? Статута не се подновява, защото не изтича (вероятно за това го наричат "permanent"). Но за сметка на това можеш да го загубиш.
Подновяването на картата наистина не е сложен процес, но както се писа в друга тема, може да отнеме до към 9 месеца. И все пак да припомним, че се подновява картата, а не статута.
Ето я част от дезинформацията:
Loss of permanent resident status can be a very serious matter.
Generally speaking, permanent residence status can only be maintained if the permanent resident is physically present in Canada for 730 days (two years) in the most recent five year period. If a permanent resident has not met this requirement they risk losing their status.
There are a number of ways that this can come to the attention of Canadian immigration authorities.
A permanent resident does not need a PR card to travel to Canada if they are in a private vehicle. Of course, travel by private vehicle is pretty much limited to car travel across the US border. Permanent residents who present themselves to Canada Border Services (as they are now called) at a land border may or may not be asked questions about their residence history. If they are asked questions the officer may determine that the person is no longer a permanent resident if the officer believes that the necessary requirements are not met.
Loss of permanent residence status is not automatic. It requires a determination by an officer. If no officer makes a decision that PR status is lost, then the person is still a permanent resident. However, as you can see, people who remain outside of Canada for too long risk being exposed to uncomfortable questions, and losing their status as a result.
It does happen that people who were not able to meet the 730 day rule were still able to enter Canada -- maybe because they were not asked any questions when they crossed the US-Canada border in a private vehicle. If such a person leaves Canada again, or gets into trouble inside of Canada, or applies for a PR card, they risk being asked uncomfortable questions, at least until they can satisfy the authorities that they have met the 730 day rule. So they may be unable to travel for as long as two years before they can qualify for that PR card and then travel again.
The 730 day rule is not completely inflexible. The officer reviewing the case is allowed to consider humanitarian and compassionate factors, for example. But humanitarian and compassionate factors are not clearly defined, and so no one should simply assume that they will qualify for this kind of flexibility. Immigration officers have a different, stricter, definition of humanitarian and compassionate factors than do most people.
If an officer does determine that a person has lost their permanent residence status because of the 730 day rule, there is an opportunity to appeal that decision to the Immigration Appeal Division. The permanent resident can make this appeal if they are refused a temporary permit by a visa officer, or refused a PR card, or refused entry at a border crossing. If a person is determined by an officer not to be a permanent resident, and does not make an appeal, then the decision becomes final.
There are some exceptions to the requirement for 730 days of physical residence, but they do not apply to very many people. They tend to turn on work obligations outside of Canada. If a permanent resident has work opportunities outside of Canada that will prevent them from being physically present for the required 730 days, they should be very careful to make sure that this exception applies to them. In most cases, it will not, and it would be a shame if permanent residence status was lost because of a misunderstanding. There are no such exemptions for people who want to study outside of Canada.
http://www.cic.gc.ca/english/resources/ ... 23-eng.pdf"
Ако някой не си е направил труда да си запази ПР статута, е много съмнително да си прави труда да минава през иглени уши и да доказва хуманитариан и компашанет факторс. И все пак всеки има право да опита - нали губи собствено време и средста.
Loss of permanent resident status can be a very serious matter.
Generally speaking, permanent residence status can only be maintained if the permanent resident is physically present in Canada for 730 days (two years) in the most recent five year period. If a permanent resident has not met this requirement they risk losing their status.
There are a number of ways that this can come to the attention of Canadian immigration authorities.
A permanent resident does not need a PR card to travel to Canada if they are in a private vehicle. Of course, travel by private vehicle is pretty much limited to car travel across the US border. Permanent residents who present themselves to Canada Border Services (as they are now called) at a land border may or may not be asked questions about their residence history. If they are asked questions the officer may determine that the person is no longer a permanent resident if the officer believes that the necessary requirements are not met.
Loss of permanent residence status is not automatic. It requires a determination by an officer. If no officer makes a decision that PR status is lost, then the person is still a permanent resident. However, as you can see, people who remain outside of Canada for too long risk being exposed to uncomfortable questions, and losing their status as a result.
It does happen that people who were not able to meet the 730 day rule were still able to enter Canada -- maybe because they were not asked any questions when they crossed the US-Canada border in a private vehicle. If such a person leaves Canada again, or gets into trouble inside of Canada, or applies for a PR card, they risk being asked uncomfortable questions, at least until they can satisfy the authorities that they have met the 730 day rule. So they may be unable to travel for as long as two years before they can qualify for that PR card and then travel again.
The 730 day rule is not completely inflexible. The officer reviewing the case is allowed to consider humanitarian and compassionate factors, for example. But humanitarian and compassionate factors are not clearly defined, and so no one should simply assume that they will qualify for this kind of flexibility. Immigration officers have a different, stricter, definition of humanitarian and compassionate factors than do most people.
If an officer does determine that a person has lost their permanent residence status because of the 730 day rule, there is an opportunity to appeal that decision to the Immigration Appeal Division. The permanent resident can make this appeal if they are refused a temporary permit by a visa officer, or refused a PR card, or refused entry at a border crossing. If a person is determined by an officer not to be a permanent resident, and does not make an appeal, then the decision becomes final.
There are some exceptions to the requirement for 730 days of physical residence, but they do not apply to very many people. They tend to turn on work obligations outside of Canada. If a permanent resident has work opportunities outside of Canada that will prevent them from being physically present for the required 730 days, they should be very careful to make sure that this exception applies to them. In most cases, it will not, and it would be a shame if permanent residence status was lost because of a misunderstanding. There are no such exemptions for people who want to study outside of Canada.
http://www.cic.gc.ca/english/resources/ ... 23-eng.pdf"
Ако някой не си е направил труда да си запази ПР статута, е много съмнително да си прави труда да минава през иглени уши и да доказва хуманитариан и компашанет факторс. И все пак всеки има право да опита - нали губи собствено време и средста.
- hadministratora
- Хабсурден
Това ми звучи като потвърждение, че има шанс - ако успееш да влезеш без да ти задавт въпроси и ако не привличаш внманието на властите върху себе си за две години, не е невъзможно да успееш да покриеш отново критерия за запазване на статута. А имаш ли статут няма да имаш проблем с подновяването на картата.Павел написа:...Loss of permanent residence status is not automatic. It requires a determination by an officer. If no officer makes a decision that PR status is lost, then the person is still a permanent resident.
....
It does happen that people who were not able to meet the 730 day rule were still able to enter Canada -- maybe because they were not asked any questions when they crossed the US-Canada border in a private vehicle. If such a person leaves Canada again, or gets into trouble inside of Canada, or applies for a PR card, they risk being asked uncomfortable questions, at least until they can satisfy the authorities that they have met the 730 day rule. So they may be unable to travel for as long as two years before they can qualify for that PR card and then travel again...
Забележи обаче, кога съществува възможност да те претупат - за това съм го сложил в червено.
- hadministratora
- Хабсурден
А, то възможност винаги има - много често е въпрос на късмет. Но иначе си правПавел написа:Забележи обаче, кога съществува възможност да те претупат - за това съм го сложил в червено.

Re:
Благодаря за съветите! Искам само да кажа на ТЕЗИ които ме упрекват че съм проиграл шанса на други хора. Не - това си беше моя шанс, и всеки тук знае че тои не се дава - а се взима. Така че, едва ли това е попречило на други мераклии да заминат за Канада. Причините заради които се наложи оставането ми в БГ за по дълго са достатъчно основателни за мен -в личен план! Още ведъж благодаря на съфорумците които се оптват да помогнат със съвет , а не веднага да гледат да те "ухапят по български". БЛАГОДАРЯ 

дали?
Аз мисля че най правилния начин в моя случай е да пусна официално запитване до CIC, и ако ми кажат че вече намам PR статус - загубил съм го(което е най-вероятния отговор) - да започна "дългата" процедура отначало. "Щом ведъж си минал по пътя - тои вече не е непроходим" Не знам само има ли такива които да са минавали процедурата два пъти - разрешено ли е? Има ли това някакъв ефект върху CIC властите?
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Всъщност, ако иска да го претупат има начин да влезе през St. John's или Halifax (или някой друг малък град). Не вярвам имиграционните да са такива зверове като в торонто, тука. Все пак той има PR карта и би трябвало да може да влезе през всяко летище, не през Торонто само нали?hadministratora написа:А, то възможност винаги има - много често е въпрос на късмет. Но иначе си правПавел написа:Забележи обаче, кога съществува възможност да те претупат - за това съм го сложил в червено.Вероятно ако влезе летейки няма да му се размине....
PR е лична карта,нали така? Какво представлява...нещо като пластика ли,с лични данни,адрес,дата на раждане,срок на влаидност,снимка.И при всяка смяна на адреса трябва да се вади нова,нали?