зная, че тази тема е обсъждана и преди, но аз все оставам с въпроси, които не са ми ясни. Та ситуацията е следната: налага ни се преместване от гр. Квебек в Монреал и аз в момента съм в процес на търсене на училища за децата и квартал за живеене. Ще ви кажа на кратко към какво сме се насочили и ми се иска да чуя вашето мнение, защото ние не познаваме града и ме е страх да не направим грешен избор. Това, което ме интересува основно, е училището в което ходи дъщеря ми да е добро, кварталът де е спокоен и не много отдалечен от центъра (може и да направим компромис с отдалечеността, но в рамките на поносимото- аз ще работя в Outremont). Иска ми се училището на голямата ми дъщеря да е интернационално по възможност, защото тя сега ходи в такова тук (в Квебек ) и сме много доволни. Естествено, интересува ме и основното училище да е добро за малката ми дъщеря. Та какво мислим ние: или да се нстаним на Острова на сестрите и дъщеря ми да ходи в Ст- Луи (мисля, че това е добро училище, но нямам представа дали приемът след първи сегондер е възможен), Друго училище, което сме набелязали е Пиер Лапорт (Mont- Royal), тогава за живеене сме набелязали Outremont. Това което ме притеснява е, че ако се заселим на L'île-des-soeures , например и НЕ приемат дъщеря ми в Ст-Луи другите училища в сравнителна близост не ми изглеждат много добри. Да продължа: друго училище, което ни се вижда добро е Академията Roberval, но пък в тази част на града и идея си нямам къде е хубаво де се живее. И последно, интернационалното училище на Лавал..., но наистина последно, защото май не ни се иска да сме на бреговете.
Стана доста дълго и не знам дали картинката е ясна, но ако има желаещи да вземат отношение по темата, ще изяснявам в процес на развитие на темата.
Само последно да отбележа, че имаме две коли, така че налчието на транспорт не би трябвало да е абсолютно условие за това кой квартал да изберем.
Това е за сега. Много ще се радвам ако темата има развитие, защото ми се струва, че може да е полезна и за други хора, които не са задължително новопристигнали, но по една или друга причина са решили като нас да си сменят местожителството

Мерси!