Задачката е следната:
- преди години си напазарувах имот, който сега искам да раздвижа. Това е парцел със собствен кадастрален номер, върху който искам да построя къща. Дали ще живея в нея или ще я продам зависи от това как ще се получи като сграда и как ще излезат сметките. Непосредственно до този парцел имам друг такъв със съществуваща къща, така че избор имам

Вариантите, които знам, са следните:
- Наемам лицензирана строителна фирма, която прави всичко и съответно обира максимални ползи в своя сметка, но пък ми дава всички необходими сертификати и гаранции за ползване на къщата след това,
- Строя със лицензиран контрактор само задължителните по местните стандарти части на къщата – основи, стени, покрив, ток и вода - останалото – сам и с помощта на сръчни приятели, на които също се плаща, разбира се и никой не знае какъв дявол на магаре ще излезе...След това, обаче със сигурност знам, че винаги е по-трудно да се получат бумагите за къщата и застрахователите също се мръщат...
Въпросът е – има ли някой какво да сподели по тези въпроси, изхождайки от собствен опит или професионален такъв? Какви са етапите на една такава авантюра – първа стъпка, втора и така нататък? Други строителни варианти, планове, разрешителни, подводни камъни и прочие въпроси...
Постинга е съвсем прагматичен затова моля – не се увличайте в излишни спорове и закачки!