Нужда от инфо за майчинството

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
калпазанка
Обратна връзка:

Нужда от инфо за майчинството

Мнение от калпазанка »

Здравейте! Аз съм дет. учителка. Понеже тази година работих от януари до октомври в една градина, а от октомври насам в друга ( и още съм там), като между другото и съботите и неделите в един магазин(всичко е на бяло). Зная, че мога да изляза по майчинство веднага, но не знам как ще го изчислят - на база сегашната ми заплата или ще имат и в предвид предишните. Но след като още нямам попълнена данъчна декларация, тъй като е рано?Интересува ме знае ли някой как стои въпросът.
Трябва да си малко луд, за да не полудееш съвсем!!!
pumpy

Re: Нужда от инфо за майчинството

Мнение от pumpy »

Когато поискаш да излезеш в майчинство, работодателят ти ще ти даде ROE, в което ще е описана заплатата ти в последните "х" (от октомври до сега) седмици. Ако си имала повече от един работодател за периода - ще имаш и съответния брой РОЕ-та. Когато си напуснала предишната градина си получила и от тях РОЕ. На база заплатата ти от последните 26 седмици, RQAP ще ти сметнат обезщетенията, които ти се полагат :)
Успех и леко раждане :)
edin_potrebitel

Мнение от edin_potrebitel »

Тъй като си работила на повече от едно място и заплатата ти не е била една и съща, ще ти поискат Relvé d'emploi за последните 52 седмици, т.е. майчинството ти ще се изчисли на базата на заплатата ти от последната една година. Всеки работодател ще трябва да ти даде такова извлечение, като ще имаш 2 седмици след подаване на молбата да ги изпратиш на RQAP. Дан. декларация тях не ги интересува.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

edin_potrebitel написа:Дан. декларация тях не ги интересува.
Ако в последствие данъчната декларация не съответства на предварително попълнените данни в другите документи, когато я получат тя участва и има най-голяма сила и ще се наложи корекция на сумите за получаване според данните от данъчната декларация ако има разминаване.
edin_potrebitel

yahoo написа:
edin_potrebitel написа:Дан. декларация тях не ги интересува.
Ако в последствие данъчната декларация не съответства на предварително попълнените данни в другите документи, когато я получат тя участва и има най-голяма сила и ще се наложи корекция на сумите за получаване според данните от данъчната декларация ако има разминаване.
Аз доколкото разбирам жената пита дали това, че няма подадена декларация може да попречи на определянето на сумите за майчинство. В случая отговора е - не, не пречи и данъчната декларация е без значение. Дори и без Relvé d'emploi ще й плащат майчинство, базирано на данни, които тя ще им предостави от последната си заплата. После вече всякакви корекции могат да се правят, но първоначалния й въпрос не е това.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Не съм го оспорвал. Използвах само това изречение за да доуточня, че трябва добре да се обмисли какво се попълва в другите документи спрямо това което ще се пише после в данъчната декларация, защото ако има каквато и да е разлика данъчната декларация ще промени нещата. При нас точно това се получи и дори и сумите да бяха същите но неточно описани (попълнени от финансов консултант) си беше близо половин година ходене по мъките докато оправим нещата.
edin_potrebitel

Ясно. Само дето не разбирам какво има да се обмисля. Работодателя дава Relvé d'emploi, както и в последствие Т4 и Relvé1, които се използват за дан. декларация. Ако има разлика, то грешката е в работодателя, не във вас. Няма какво да обмисляш. Друг е въпроса, ако си travailleur autonome, какъвто явно не е случая на дамата. ДАно сме й били полезни, все пак.
калпазанка
Обратна връзка:

Мнение от калпазанка »

Страшно много Ви благодаря за инфото. Много ми беше полезно. В началото когато си зададох въпросите си мислех, че ще се намери пак някой да се подиграва. Затова бях много приятно изненадана, че се отзовахте да ми отговорите. Благодаря още един път. И весело посрещане на Новата година на всички! :party: :^: :party:
Трябва да си малко луд, за да не полудееш съвсем!!!
Публикувай отговор