Въпрос за валидност на паспорт

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Joy_13

Въпрос за валидност на паспорт

Мнение от Joy_13 »

Здравейте, на 15 март подадох документи за нов паспорт във Ванкувър, но все още го чакам...Налага ми се да пътувам до Испания за 2 седмици и искам да попитам дали мога да изляза от Канада и съответно да вляза обратно със срок на валидност на паспорта по малко от 6 месеца.Тук съм със статут permanent resident.Също така ако някой знае дали мога да вляза в Испания с личната си карта без да имам проблем с паспорта.От Българското посолство там бяха крайно нелюбезни и ме "посъветваха" да се обадя в България. Благодяря предварително за всякаква информация.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Re: Въпрос за валидност на паспорт

Мнение от hadministratora »

До колкото съм чувал за влизане/излизане от Канада едва ли ще ти трябва български паспорт при положение че имаш PR карта.
От друга страна Испания и България са в ЕС и всички много усилено твърдят че няма проблем да се пътува само с лична карта (ако не напускаш границата на ЕС разбира се). Така че излизаш от Канада с ПР картата, влизаш в ЕС с личната си карта, пътуваш и после в обратен ред :)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

hadministratora написа:Така че излизаш от Канада с ПР картата...
Интересно, какъв транспорт препоръчваш? Чувал ли си за авиокомпания, която качва пътници на междунарони полети, без да им иска паспорт? :lol:
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
zmeitshe

Мнение от zmeitshe »

С PR карта ( и без паспорт) можеш да влезеш в Канада само ако идваш от САЩ и ако си с кола. При всички други положения ти трябва паспорт и PR карта.
pumpy

Мнение от pumpy »

Докато паспорта ти е валиден можеш да летиш и да влезеш и към Испания и към Канада. Освен това в Испания можеш да влезеш с бг лична карта, а в Канада ще влезеш с ПР картата си.
pumpy

Мнение от pumpy »

zmeitshe написа:С PR карта ( и без паспорт) можеш да влезеш в Канада само ако идваш от САЩ и ако си с кола. При всички други положения ти трябва паспорт и PR карта.
Точно при тези условия можеш да влезеш и БЕЗ ПР карта, но поскоро с паспорт за да докажеш кой си, става и с шофьорска книжка разбира се.
Аватар
zmeitshe

Мнение от zmeitshe »

Когато идваш от САЩ с кола ти трябва или паспорт или PR карта. Когато идваш от другате (предполага се със самолет) ти трябват и двете.
pumpy

Мнение от pumpy »

zmeitshe написа:Когато идваш от САЩ с кола ти трябва или паспорт или PR карта. Когато идваш от другате (предполага се със самолет) ти трябват и двете.
Много обичам да споря, особено когато съм прав :)
Do I require a Permanent Resident Card if I’m returning to Canada by car?

The Permanent Resident Card is required to re-enter Canada by commercial carrier (airplane, boat, train or bus) only. This requirement does not apply if you are travelling by car.
Ето оригинала ТУК, но това реално няма нищо общо с темата ;)
Аватар
zmeitshe

Мнение от zmeitshe »

В последните 4 години сам пътувал до САЩ поне 20 пъти (с кола) и когато се прибирам винаги сам показвал само PR карта и никога не са ми искали паспорт. Жена ми си беше забравила PR картата един път та използва паспорта да влезе ( с кола) - нямаше проблем, само дето канадците и прибраха I-94. А когато сме пристигали със самолет винаги са ми искали паспорт и PR карта.
Относно ситуацията на Joy_13 - бих го/я посъветвал да се обади на консулството на Испания в Оттава или Торонто и да пита дали може да влезе в страната, и съответно да се обади на CIC - дали може да се пребере в Canada. Няма да е зле да си запише с кой служител е говорил и по кое време (после ако стане нещо да знае с кой да се оправдава).
Joy_13

Мнение от Joy_13 »

Благодаря на всички за отделеното време и отговорите. :)
Публикувай отговор