Пътуване до България само на единият родител с детето

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
oganche

Пътуване до България само на единият родител с детето

Мнение от oganche »

Здравейте!
Дано да има хора във форума, които вече да са правили такова пътуване и да могат да ми помогнат.
Ще пътуваме до България само аз и дъщеря ни, а таткото остава тук през това време. Казаха ми, че трябва да нося с мен документ, който да е разписан от таткото, че е съгласен детето да напуска границите и най-вече за България. Но нямам и на идея къде да търся този формуляр?! Ще съм много благодарна, ако ми дадете насоки и кой е точно този документ и къде да го намеря?
Благодаря предварително!
Докато се усмихнеш...се озъбиш!
tini

Мнение от tini »

Ето тук има декларацийте,но трябва да ги заверите в посолството в Отава.
http://www.bgembassy.ca/Consular/consular.htm
Изпратени DSC - 15.01.2007 г.
Интервю - 28.08-успешно
Монреал-10.05.2008 г.
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

Ако детето е родено тук, не е нужно декларацията да е заверена в БГ посолство!
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
Аватар
Yahoo!

Мнение от Yahoo! »

tini написа:Ето тук има декларацийте,но трябва да ги заверите в посолството в Отава.
http://www.bgembassy.ca/Consular/consular.htm
в местната Община става също - безплатно (зависи от общината)
"I want to know God's thoughts; the rest are details."
Аватар
oganche

Мнение от oganche »

Благодаря за бързите отговори!
Детенце е родено в България и ще трябва да носим с нас тази декларация. Ще проверя дали ще стане заверяването в общината, ако ли не ще идем и до Отава.
Моного ви благодаря!
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

Цитат:
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ"
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА
От Национална служба "Гранична полиция" напомнят на всички, че напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.

По-нататък се цитира и емейл от гранична полиция:

Цитат:

Във връзка с постъпило Ваше запитване по електронна поща, с вх. № 40633/19.07.2006 г. на Главна Дирекция “Гранична полиция, за пътуване на Вашата дъщеря до Канада без представяне на декларация, Ви уведомявам за следното:
На органите за паспортно-визов контрол на гранично-контролно пропускателните пунктове е разпоредено да не изискват писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/и, настойник или попечител при пътуване на непълнолетен български гражданин, когато същият пребивава дългосрочно в чужбина и това е отразено в документите му за самоличност или притежава официален документ от съответната държава.
Следва да се отбележи, че е задължително изискването на писмено съгласие когато обстоятелствата отговарят на състава на чл. 43, ал. 3 от Закона за българските документи за самоличност: Забранява се напускане на Република България на чужденец под 18 години, притежаващ и българско гражданство, на който единият родител е български гражданин и не е дал писмено съгласие за пътуването му зад граница.
При положение, че Вашата дъщеря пътува с редовен български документ за задгранично пътуване и валидно разрешително за дългосрочно или постоянно пребиваване, издадено по надлежния ред от канадските власти, то при напускане на страната няма да й бъде изисквано писмено съгласие от родителите.
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
Аватар
oganche

Мнение от oganche »

Аз нещо не мога да заредя линка, който сте ми дали?! Вие зареждате ли го?
pumpy

Мнение от pumpy »

Yahoo! написа:в местната Община става също - безплатно (зависи от общината)
когата става дума за напускане на България на дете, български гражданин, декларацията ТРЯБВА да бъде заверена от посолство или консулство на РБ в чужбина. Всичко останало са празни приказки...от анонимни интернет никове, които може да ни създадат много проблеми при напускане на РБ.

Аз лично не бих рискувал без декларация защото нервите ми са по-важни от една заверка, а разправията с граничен полицай на границата може да е дълга и скъпа ;)

Освен това бих направил и декларация на английски или френски за канадската граница навръщане, защото понякога и там искат да видят съгласия на втория родител детето да пътува. Тази вече се подписва и в общината, където би могло и да е безплатно ( ако си адресно регистриран в Westmount, например ) или при агент по заклеванията, какъвто е и bgmontreal.
Lek pyt
Аватар
mborodin
Обратна връзка:

Мнение от mborodin »

Ей тъй, леко е "паднал" сайта на посолството, трети ден!
Изображение
Публикувай отговор