Годис: "Кебекуа, знаете ли какво ядете?" - Архив3

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Гост

Годис: "Кебекуа, знаете ли какво ядете?" - Архив3

Мнение от Гост »

Изрових тази тема, защото ми се струва интересна за продължение. Например, Годис, който е вече тук какво ще ни разкаже за личните си впечатления. Или Огнения лед :P , ако още се мотка по форума, да продължи темата за био-продуктите ....

http://www.bgcanada.com/oldforum3/viewt ... 2301#12301

Май носталгията по старите форуми ме е прихванала :wink:
Godis

Мнение от Godis »

:lol: :lol:
Леле Омби ти си телепат :)
Тъкмо си мислех да отворя кулинарната тема хахаха :lol:

Ето съвсем росни впечатления:
Отивам снощи с една компания квебекари на 'ресторант'. Оказа се че под ресторант те разбират това на което аз казвам Fast Food.
Сядаме ние на масите и дават менюто...много неща, повечето от пушено месо. Казвам си - време е да опитам нещо местно. И т.к. много бях слушал за тов, поръчвам си един ПУТИН.
ПУТИН : пържени картофи поляти с кечуп и поръсени с някакво местно сирене (през кетчупа ми изглеждаше на цвят бяло).
За ордьовър - сирене фета с маслинки.

Какво да ви кажа за Путин-а - може да се яде от немай-къде и с доста бира :) Не че е лош, но на мен тази комбинация нещо не ми хареса. Може би заради кечупа, не знам. Беше по-рядък от този които използвам за картофки.

:) а пък от околните, освен един французин, никой даже не понечи да опита фетата...мръщеха се :)))

Ето ви разлики във вкусовете :) Обяснявах им аз че с това бяло сирене се правят какви ли не вкусотии....:)) Не щат да разберат кебекуата...

А като си помисля какви неща ям с удоволствие - предполагам и повечето от вас :) дробчета, сърчица, бъбречета - и малко по-хард даже - шкембе, чревца задушени с лук и т.н. Не посмях даже да спомена пред тях :)
Rosi

Мнение от Rosi »

Последно промяна от Rosi на Пет Апр 23, 2004 7:59 pm, променено общо 2 пъти.
Godis

Мнение от Godis »

Първата ми неприятна изненада по отношение на храните :
На много от тях не мога да открия дата на производство , или пък BEST BEFORE... най-вече по консервите, но го забелязвам и по другите продукти. За пакетираните меса по принцип са стриктни - пишат си го.

Засега съм се отказал да търся информация за това кои храни са OGM и кои не...просто не ми остава време за това. Предполагам че ще се окажат ако не всичките , то поне огромна част имайки предвид близостта на САЩ - като говоря за масовата храна само.
Иначе има в Метро и т.нар. Cachere. Доколкото знам това е храна приготвена по някакви еврейски правила....даже не съм вилизал да разглеждам какво продават там, но ако има гаранция че е чиста...знам ли...наистина още не съм се заглеждал.

Може някои да ме обвинят че съм като доброто прасе дето всичко яде :lol: но засега с храната проблеми нямам. Даже за новобранец в Канада като мен който много внимава с цените на етикетите, мога да кажа че храната им ми се струва съвсем нормална на вкус...разлика просто не долавям. А понеже по принцип готвя доста, много неща вече ми минаха през тенджерата :)
Godis

Мнение от Godis »

Rosi написа: :D :D :D Ne ti haresva zaradi ket4upa :D :D ami tova ne e ket4up a spezialen sos Poutine(brune), napraven ot pile6ki bulion.Smeia se, za6toto az kato go opitah za pruv put помислих 4е са сложили развален кет4уп
:lol: :lol: Значи 1:0 за местните специалитети :) Ils m'ont eu както се казва .... ама аз наистина си помислих че е кечуп :)))) с по-особени вкусови характеристики
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

OGM - по книжарниците има една малка книжка за $2 на Greenpeace Canada - там пише кои са. Същата книжка май я има и безплатна на сайта им. Общо взето ако не пише Organic, значи най-вероятно е OGM.
Добрата новина е, че явно Провиго са взели присърце тая работа, та с техния си бранд - President's Choice - има една камара органични неща, включително и смес за иначе "отровните" мъфини.

Кашер - не знам какво е качеството. След темата на HisShadow за транс-фатс правих ревизия в къщи и между изхвърлените неща имаше една суха супа на която пишеше че била кашер :(
Последно промяна от ssttoo на Съб Мар 06, 2004 6:47 pm, променено общо 1 път.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

За poutine-ът наш любим:
Ако опиташ още няколко пъти може и да ти хареса. Имам един колега дето душа дава за малко путинец. Така е то - както си го научиш кутрето. Предполагам същият ще потръпне при вида на една истинска мазна софийска баница :)
А и между другото думата poutine в квебексия английски разговорен език се използва като синоним на "ала-бала" ;)
Гост

Мнение от Гост »

Godis написа::lol: :lol:
Леле Омби ти си телепат :)
Тъкмо си мислех да отворя кулинарната тема хахаха :lol:
Годис, телепатка. :D
Godis

Мнение от Godis »

Ombudsman написа:телепатка. :D
това ми звучи малко....зоологическо :lol:
Гост

Мнение от Гост »

Изображение
Аватар
titi
Обратна връзка:

Мнение от titi »

Здравейте!

Най-накрая една приятна за четене тема, макар и по-стара! Засега без нападки и заяждане!

Продължавайте в този дух! Харесва ми да чета за храните и вкусовите качества на кебекуата.

Godis, ти си бил и готвач в къщи! Похвално! И на мен хобито ми е да готвя някои вкусотийки по мой вкус! Страхотно е когато има кой да ти оцени кулинарните умения! :lol: Хайде, пък като пристигнем в Канада, ще си обменяме рецепти! :wink: Това го казвам съвсем сериозно! Надявам се да нямаш нищо против! :lol: :lol: :beer: :beer: :beer: :beer:

Ще се радвам да прочета още интересни мнения, изказани по тази тема! :lol:
mariya

GuideOGM

Мнение от mariya »

Eto kyde moge da namerite spigyk s produktite ,koito sysyrgat ili biha mogli da sydyrgat OGM:

http://www.greenpeace.ca/guideogm/guideogm.pdf

Ima dosta interesna informacia.

Priatno chetene :D
Гост

Мнение от Гост »

Eто нещо интересно и за тези, които освен, че обичат да ядат, обичат да пият :beer: :beer: :beer:

http://www.whitebeertravels.co.uk/montreal.html

Само за Монреал :wink:
laura

Мнение от laura »

ssttoo написа: Кашер - не знам какво е качеството. След темата на HisShadow за транс-фатс правих ревизия в къщи и между изхвърлените неща имаше една суха супа на която пишеше че била кашер :(
"кашер" не е ли т. нар. "коушър" храна, която е всъщност предназначена за евреи? Те имат специални изисквания към храната и напитките, вкл. вино, които трябва да са "kosher". Имам чувството, че това е същото, само че на френски.
Лаура
pumpy

Мнение от pumpy »

Godis написа:Иначе има в Метро и т.нар. Cachere. Доколкото знам това е храна приготвена по някакви еврейски правила....даже не съм вилизал да разглеждам какво продават там, но ако има гаранция че е чиста...знам ли...наистина още не съм се заглеждал
не съм убеден че искаш да пробваш ! ако не си свикнал не е много вкусно защото е супер сухо месо. животното се коли с условието да изтече максимално количество кръв от него и освен това се освещава от равина, което определено не го прави по-вкусно или чисто :shock:
Заключено