Как да си взема трудовата книжка от работодателя?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
elk

Как да си взема трудовата книжка от работодателя?

Мнение от elk »

Привет на всички,
Някой може ли да ми даде идея как да си поискам трудовата книжка от работодателя (ясно, че тя си стои в досието ми във фирмата, в която работя) без да всея съмнения за намеренията си. Вие как си поискахте вашите? Част от стажа ми е отразен в осигурителната книжка, а повечето е в трудовата. Заверявам при нотариоу и давам за превод и двата документа, нали? Имам и стаж, неотразен в документ, но е само 2 месеца и нямам намерение да се захващам да го доказвам.
Аватар
Stef

Книжка

Мнение от Stef »

Ако не се лъжа по закон трудовата книжка трябва да си седи при теб а не при работодателя. Дава се само ако е необходимо да се нанасят някакви корекции.
Просто си я поискай без да им даваш излишни обяснения.
Go big or go home.
efirna

...

Мнение от efirna »

Ако не се лъжа по закон трудовата книжка трябва да си седи при теб а не при работодателя. Дава се само ако е необходимо да се нанасят някакви корекции.
Абсолютно вярно! Според наредбата за трудовия стаж и трудовите книжки!
Единственият вариант да е оставена на съхранение в счетоводството, е при положение, че си попълнила декларация за съгласие за съхранение в досието ти в личен състав!
Така, че не би трябвало да имаш проблем, ако си я поискаш по някаква причина.
19.12.2008 - Документи Букурещ
23.01.2009 - Баркодове
30.01.2009 - Получени медицински
06.02.2009 - Направени медицински
20.02.2009 - ОК на медицинските
30.04.2009 - Покана за визи
26.05.2009 - Визи!
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Човекът няма проблем със закона, а го е страхм да не го уволнят. Аман от адвокати!
Отиваш и казваш, че започваш 4-годишна процедура по емиграция. После ще се направиш на приятно изненадана, че е станала за една година
Аватар
Stef

Книжка2

Мнение от Stef »

ablood
1. Не съм адвокат
2. Преди време постъпих точно както ти съветваш "elk" като мислех че шефът ми е разбран. От този момент отношението му коренно се промени започна да се заяжда за глупости, нямаше повишение на заплатата ...... и накрая смених работодателя :-)
За жалост такава е българската действителност.( разбира се това си е мое мнение)
Go big or go home.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

"Няма идеално щастие"
Да не би вариантът да отидеш с думите "Трудовата книжка по закон трябва да е в мен. Мога ли да си я получа?" да е по-добър? Тогава най-близо до ума е, че напускаш след седмици.
NIAnia

трудовата книжка

Мнение от NIAnia »

Смятам, че никой не е длъжен да дава обяснения за това, че ще ползва даденото му по закон право. Просто отива и си иска трудовата книжка, като настоява тя да е надлежно оформена с всички актуализации до момента. А ако "работодателят" е някое селяндурско парвеню, каквито са в болшинството си те у нас, то спокойно може да му се отговори, че книжката ти трябва защото водиш дело срещу предишен работодател, който е бил некоректен спрямо тебл /ако не е единствения, при който си работил де/.
Успех!
nia
elk

Мнение от elk »

:confused2: да, ама трудовата ми книжка е у работодателя вече от близо 5 г., както и на всичките ми колеги. Не върви да кажа, че по закон трябва да е у мен, особено пък така изведнъж. Може би е вариант да кажа, че съм установила, че е станала някаква грешка и предишният ми работодател не е вписал коректно трудовия ми стаж. Да, но после като да я върна и забележат, че няма направени никакви корекции? Ще трябва да я върна, не мога да съм изключение и да си я задържа при положение, че държат книжките на всички. Не мога да кажа, че започвам процедура по емиграция, просто не става. Мислила съм да кажа, че мъжа ми кандидатства за работа в чужбина и му искат и комплект мои документи, ама и това не ми допада особено. Абе, кофти работа :(Д. Направо не знам как да постъпя. Дайте акъл! Кой и за какво би могъл да ми иска книжката?
elk

Мнение от elk »

Момент, забравих да дам един "жокер" (надявам се)- в майчинство съм от година и половина :roll: .
saimans

Мнение от saimans »

Ами може да кажеш, че ще подаваш документи за издаване на удостоверение за трудов стаж в НОИ, там си изпращаш трудови и осигурителни книжки и ги бавят някъде около 1 месец.А това го изискват на мъжа ти например?!Незнам дали ще ти помогне, но все пак е вариант.

Успех на всички!
NIAnia

...

Мнение от NIAnia »

Ако решиш можеш да си я поискаш с обяснението, че имаш ненанесен трудов стаж отпреди, а като я върнеш без корекции да кажеш, че са ти издали УП-3 за липсващия стаж. В този случай не е нужно това да се нанася в книжката. Паздрави и повече смелост!
nia
Аватар
hoyden
Обратна връзка:

Мнение от hoyden »

И аз имам една идея. Каза че си в отпуск по майчинство. Поискай си трудовата книжка, с обяснението, че от социалните са ти пратили писмо за справка на доходите и ти изискват трудовата книжка за сверка на данните. Или ако ти се занимава, поискай една сл. бележка за доходите и тр. си книжка, все едно ще подаваш молба за детски надбавки :D

И двата случая са реални и няма да събудиш никакво подозрение.

“Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.” Алберт Айнщайн
jori77

Мнение от jori77 »

Здравей!
Работя като ТРЗ и никога не се интересуваме,защо някой иска служебна бележка или някакъв друг документ,който трябва да се издаде от нас!
Отиваш в офиса и просто си искаш трудовата книжка без да се чудиш какво да им обясняваш!
Изображение
jori77

Мнение от jori77 »

Забравих да допълня - не се опитвай да ги баламосваш,защото веднага ще те хванат,че лъжеш... :D
Все пак ние сме хора,които работят с НОИ и НАП и ни е ясно за какво става въпрос!
Това е просто съвет,за да не се издъниш! :D
Изображение
Аватар
cherna_perla

Мнение от cherna_perla »

здравей!
разбирам притеснението ти и аз така се чувствах.и след дълго мислене просто отидох и казах ,че ми трябва за няколко дни.дадоха ми я без проблем.направих нот.заверки и я върнах обратно.преди интервюто пак си я поисках и дори още не съм я върнала.
никой не ме питал за какво ми трябва. :)
надявам се да нямаш проблем.
късмет в начинанието :)
Публикувай отговор