Как да си взема трудовата книжка от работодателя?
Как да си взема трудовата книжка от работодателя?
Привет на всички,
Някой може ли да ми даде идея как да си поискам трудовата книжка от работодателя (ясно, че тя си стои в досието ми във фирмата, в която работя) без да всея съмнения за намеренията си. Вие как си поискахте вашите? Част от стажа ми е отразен в осигурителната книжка, а повечето е в трудовата. Заверявам при нотариоу и давам за превод и двата документа, нали? Имам и стаж, неотразен в документ, но е само 2 месеца и нямам намерение да се захващам да го доказвам.
Някой може ли да ми даде идея как да си поискам трудовата книжка от работодателя (ясно, че тя си стои в досието ми във фирмата, в която работя) без да всея съмнения за намеренията си. Вие как си поискахте вашите? Част от стажа ми е отразен в осигурителната книжка, а повечето е в трудовата. Заверявам при нотариоу и давам за превод и двата документа, нали? Имам и стаж, неотразен в документ, но е само 2 месеца и нямам намерение да се захващам да го доказвам.
Книжка
Ако не се лъжа по закон трудовата книжка трябва да си седи при теб а не при работодателя. Дава се само ако е необходимо да се нанасят някакви корекции.
Просто си я поискай без да им даваш излишни обяснения.
Просто си я поискай без да им даваш излишни обяснения.
Go big or go home.
...
Абсолютно вярно! Според наредбата за трудовия стаж и трудовите книжки!Ако не се лъжа по закон трудовата книжка трябва да си седи при теб а не при работодателя. Дава се само ако е необходимо да се нанасят някакви корекции.
Единственият вариант да е оставена на съхранение в счетоводството, е при положение, че си попълнила декларация за съгласие за съхранение в досието ти в личен състав!
Така, че не би трябвало да имаш проблем, ако си я поискаш по някаква причина.
19.12.2008 - Документи Букурещ
23.01.2009 - Баркодове
30.01.2009 - Получени медицински
06.02.2009 - Направени медицински
20.02.2009 - ОК на медицинските
30.04.2009 - Покана за визи
26.05.2009 - Визи!
23.01.2009 - Баркодове
30.01.2009 - Получени медицински
06.02.2009 - Направени медицински
20.02.2009 - ОК на медицинските
30.04.2009 - Покана за визи
26.05.2009 - Визи!
Книжка2
ablood
1. Не съм адвокат
2. Преди време постъпих точно както ти съветваш "elk" като мислех че шефът ми е разбран. От този момент отношението му коренно се промени започна да се заяжда за глупости, нямаше повишение на заплатата ...... и накрая смених работодателя
За жалост такава е българската действителност.( разбира се това си е мое мнение)
1. Не съм адвокат
2. Преди време постъпих точно както ти съветваш "elk" като мислех че шефът ми е разбран. От този момент отношението му коренно се промени започна да се заяжда за глупости, нямаше повишение на заплатата ...... и накрая смених работодателя

За жалост такава е българската действителност.( разбира се това си е мое мнение)
Go big or go home.
трудовата книжка
Смятам, че никой не е длъжен да дава обяснения за това, че ще ползва даденото му по закон право. Просто отива и си иска трудовата книжка, като настоява тя да е надлежно оформена с всички актуализации до момента. А ако "работодателят" е някое селяндурско парвеню, каквито са в болшинството си те у нас, то спокойно може да му се отговори, че книжката ти трябва защото водиш дело срещу предишен работодател, който е бил некоректен спрямо тебл /ако не е единствения, при който си работил де/.
Успех!
Успех!
nia
:confused2: да, ама трудовата ми книжка е у работодателя вече от близо 5 г., както и на всичките ми колеги. Не върви да кажа, че по закон трябва да е у мен, особено пък така изведнъж. Може би е вариант да кажа, че съм установила, че е станала някаква грешка и предишният ми работодател не е вписал коректно трудовия ми стаж. Да, но после като да я върна и забележат, че няма направени никакви корекции? Ще трябва да я върна, не мога да съм изключение и да си я задържа при положение, че държат книжките на всички. Не мога да кажа, че започвам процедура по емиграция, просто не става. Мислила съм да кажа, че мъжа ми кандидатства за работа в чужбина и му искат и комплект мои документи, ама и това не ми допада особено. Абе, кофти работа
Д. Направо не знам как да постъпя. Дайте акъл! Кой и за какво би могъл да ми иска книжката?

...
Ако решиш можеш да си я поискаш с обяснението, че имаш ненанесен трудов стаж отпреди, а като я върнеш без корекции да кажеш, че са ти издали УП-3 за липсващия стаж. В този случай не е нужно това да се нанася в книжката. Паздрави и повече смелост!
nia
- hoyden
- Обратна връзка:
И аз имам една идея. Каза че си в отпуск по майчинство. Поискай си трудовата книжка, с обяснението, че от социалните са ти пратили писмо за справка на доходите и ти изискват трудовата книжка за сверка на данните. Или ако ти се занимава, поискай една сл. бележка за доходите и тр. си книжка, все едно ще подаваш молба за детски надбавки
И двата случая са реални и няма да събудиш никакво подозрение.

И двата случая са реални и няма да събудиш никакво подозрение.
“Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.” Алберт Айнщайн
- cherna_perla
здравей!
разбирам притеснението ти и аз така се чувствах.и след дълго мислене просто отидох и казах ,че ми трябва за няколко дни.дадоха ми я без проблем.направих нот.заверки и я върнах обратно.преди интервюто пак си я поисках и дори още не съм я върнала.
никой не ме питал за какво ми трябва.
надявам се да нямаш проблем.
късмет в начинанието
разбирам притеснението ти и аз така се чувствах.и след дълго мислене просто отидох и казах ,че ми трябва за няколко дни.дадоха ми я без проблем.направих нот.заверки и я върнах обратно.преди интервюто пак си я поисках и дори още не съм я върнала.
никой не ме питал за какво ми трябва.

надявам се да нямаш проблем.
късмет в начинанието