Някой заминавал ли е за Канада през зимата?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
radostin

Някой заминавал ли е за Канада през зимата?

Мнение от radostin »

Здравейте. Ние смятаме да заминем за Канада(не знаем в кой град) през зимата - към януари месец и ще сме с няколко месечно бебе. Притесням се дали това изобщо е възможно. Как стои въпроса с намиране на квартира и работа през зимата? Не бихме искали да чакаме чак до лятото догодина...Нямаме познати, които да ни помогнат, но съм сигурен, че повечето хора, които заминават нямат такива познати и се оправят някак.
Ще ви бъда благодарен, ако споделите опита си.
dancerola

Мнение от dancerola »

Казано просто:‌ ЗАБРАВИ.
Аз не смеех да си излизам с бебето от вкъщи в двочрчето, докато бях в БГ, през зимата, а ти мислиш да идваш тука баш през прочутата Канадска зима!!!! Да си търсиш квартира, работа, доктори, и т.н... Без сложени ваксини? Имай предвид че тука има хора от всички краища на света, което преведено на български значи че има болестти от всички краища на света. Гарантирам ти че ти самият ще минеш през такива грипове и трески че има да си мечтаеш за родината (както се казваше в един виц.) А за едно дете на неколко месеца, че ти даже и да живееш в рая, то пак ще се разболее от въздуха даже. Иначе един съвет, към жена ти, да го кърми, ако иска да има здраво и хубаво бебе, само това е начинаът. Да не говориме че докато вие се адаптирате към тукашната храна, ще мине по мои сметки поне 1 година, а какво остава за бебето да се измъчва толкова, ти си прецени.
Квартира без познати които да гарантират ще стане трудно. Освен разбира се ако смятате да ходите в Квебек, там всичко живо е на социал (ако се вярва на писачите тука.). Работа можеш да си намериш веднага, или да кажем 2-3 седмици след като кацнете (трябва да имате Перманент Резидент карта).
Също така, добра работа (по специалността) през зимата се намира още по трудно. Тука като гледам, канадците през зимата спят зимен сън. Ранното лято-есен наемат студенти от ко-оп програмите. И чак есента ако остане свободнон място може да ти излезе късмета :)
Та най-добрият вариант е да дойдеш сам да утъпчеш пътя, хем като си мъж, ще можеш да носиш МНОГО‌ повече на мизерия, и чак лятото жената и детето да дойдат наготово при теб.
dancerola

Мнение от dancerola »

Или както се шегуват тука: Защо във Ванкувър има толкова много просяци, а в Торонто няма(а за Квебек да не говориме)?
army

Мнение от army »

Ако идваш със сносен английски и 15КАД- няма да имате проблем да дойдете през зимата /говоря за Торонто- за другите провинции не знам/
Добре е да намерите някой да ви помогне -поне в началото.
Успех! :thumbsup:
Човек е голям, колкото са големи мечтите му
http://www.youtube.com/watch?v=8QnN4Ob_CPE" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
AnnaR

Мнение от AnnaR »

ако, твърдо сте решени да дойдете през зимата, ще се оправите разбира се. Още по-добре сте решили да пристигнете след Коледните и Новогодишните празници, когато е мъртъв период за търсене на работа, но януари - февруари пазара се отваря според мен, с изключение на строителството. Малък съвет, опитайте се да си намерите квартира от БГ като пренаемете някой апартамент. Във форума често има такива обяви, поне за Монреал, а пък и за други провинции съм виждала. Искайте снимки, вижте къде се намира, да не е далече от метро или спирка на автобус и т.н.
В никакъв случай не смятам, че е невъзможно да се оправите , както казва dancerola. Но ще ви трябва малко по-добра подготовка, но така или иначе с бебе винаги е необходима, било то лятото или зимата. Не забравяйте, че и тук се раждат бебета, които ги разхождат и през зимата. Вземете си по-дебели дрехи.
Късмет.
dancerola

Мнение от dancerola »

Това дето и тука се раждат бебета го знаеме всички, ама тукашните си имат място под слънцето, докато емигриращите тепърва ще си търсят. А и аз не говоря по принцип, а на практика, на базата на опита ми. Ние дойдохме лятото, и пак имахме тежки нощи. Да не ви се наложи посред нощ, в най-тежката зима да си търсите доктор (гарантирам ви че НЯМА да намерите), и то при положение че нямате даже и здравни осигуровки, което значи че нямате и семеен лекар, и трябва да разчитате на walk-in clinics.
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

Не е невъзможно, просто е по-трудно.

Това за гриповете и болестите са много индивидуални неща. Аз за 3 години тук съм прекарал една по-сериоана настинка само, а януарски грип както в БГ не съм и чувал даже. Гриповете не виреят много при здрава зима. Инак съм съгласем, че само заради смяната на климата може човек да се поразболее малко :lol:
Инак "прочутата канадска зима" е доста субективно понятие. Има хора, които по-зле понасят студа и затова разправят легенди за студовете след това. В Торонто средната минимална температура за Януари е положителна (около +1, ако не се лъжа), т.е. има периоди с як студ, но има и доста топли (като за зима) дни.

Вие сте с бебе, което усложнява нещата. Имай предвид, че като пристигнете, 3 месеца няма да може да се ползвате от местната здравна система (така поне е в Онтарио). Т.е. ще трябва да си направите отделна медицинска застраховка за първите 3 месеца. Струва $1.60 и нагоре на човек на ден. Не знам обаче дали такава застраховка ще покрива разни бебешки броблеми. Най-добре е да коментира някой, който е дошъл с бебе.

Успех!
dancerola

Мнение от dancerola »

Именно защото имам некакъв опит ще го кажа малко по-грубо: Едно бебе на неколко месеца може да пукне даже и от слънчевото петно. Т.е. от нищо.
А като стана дума за Торонто спомена ли че обявяваха няколко пъти бедствено положение? И‌ че един път даже пуснаха хората наобяд да се приберат по домовете си докато още могат. Това говориме за капиталистическа Канада все пак.
speedy

Мнение от speedy »

dancerola написа:Именно защото имам некакъв опит ще го кажа малко по-грубо: Едно бебе на неколко месеца може да пукне даже и от слънчевото петно. Т.е. от нищо.
Това не беше малко, а доста грубо. И други хора са имали деца в Канада и са преживяли зимата. Стига сте плашили хората как децата ще се разболеят и ще се случи най-лошото. Децата боледуват навсякъде от настинки и се оправят. Наистина сериозните неща не са настинки и дано не се случват ни България, ни в Канада.

За настинка на практика не е нужен лекар през нощта. За родителя обаче всяко вдигане на температура и повръщане изглежда страшно. И аз съм мъкнал деца в 2 през нощта до болницата, заради ушна инфекция, нещо което е можело и да стане и в 9 сутринта в walk-in клиника.

Иначе за застраховките - направете си и дано не ви се наложи да ги използвате.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
dancerola

Мнение от dancerola »

Я вземи я питай жена ти как е изкарала тази нощ, и дали е можела да изчака до сутринта, ако е знаела че не е сериозно, и след това ела и ни кажи какво ти е казала.
army

Мнение от army »

Именно защото имам некакъв опит ще го кажа малко по-грубо: Едно бебе на неколко месеца може да пукне даже и от слънчевото петно. Т.е. от нищо.
А като стана дума за Торонто спомена ли че обявяваха няколко пъти бедствено положение? И‌ че един път даже пуснаха хората наобяд да се приберат по домовете си докато още могат. Това говориме за капиталистическа Канада все пак.
Лично мнение ,констатации и коментар:
1. Толкоз черногледство в пет изречения - не бях срещал!
2. Факт е ,че "Капиталистическа Канада" е по-комунистическа от европейска България/за жалост/
3. Факт е ,че Бедствените ситуации в Канада" за тази/а и за изминалата/година не са повече от тези в БГ. НО БЕДСТВАЩИТЕ ХОРА СА В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ БГ
4.Факт е ,че и аз говоря от личен опит :wink:
Човек е голям, колкото са големи мечтите му
http://www.youtube.com/watch?v=8QnN4Ob_CPE" onclick="window.open(this.href);return false;
dancerola

Мнение от dancerola »

Знаеш ли какво е Внезапна Детска Смърт? Същото, причина: НЕИЗВЕСТНА.
В Капиталистическа Канада се работи яката, и се работи на час, и ти плащат на час. Фактът че са разпуснали работниците е цитиран за да покаже колко сериозно е било положението, а не че тука работиме с 9 тежки синджира на тръстиката. В БГ като падне сняг 1-2 см и веднага става задръстване от Пловдив до Раковска, докато тука за няколко дена бе разчистен сняг който би достигнал иначе 1-2 метра. Но да, трябваше все пак да каже за кво става дума, защото в БГ понятията са малко объркани. Пак ти казвам, питай жена си, и сподели после какво ти е казала.
speedy

Мнение от speedy »

dancerola написа:Я вземи я питай жена ти как е изкарала тази нощ, и дали е можела да изчака до сутринта, ако е знаела че не е сериозно, и след това ела и ни кажи какво ти е казала.
Не е нужно да питам жена си. Защо си мислиш, че аз мога да спя и да оставя жена си да се оравя сама с плачещо болно дете?

Казвам ти, че аз също не съм можел да издържа и съм ходил в спешното отделение през нощта, когато реално не е имало нужда.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
pumpy

Мнение от pumpy »

dancerola написа:Казано просто:‌ ЗАБРАВИ.
Аз не смеех да си излизам с бебето от вкъщи в двочрчето, докато бях в БГ, през зимата, а ти мислиш да идваш тука баш през прочутата Канадска зима!!!! Гарантирам ти че ти самият ще минеш през такива грипове и трески че има да си мечтаеш за родината (както се казваше в един виц.) А за едно дете на неколко месеца, че ти даже и да живееш в рая, то пак ще се разболее от въздуха даже. Иначе един съвет, към жена ти, да го кърми, ако иска да има здраво и хубаво бебе, само това е начинаът. Да не говориме че докато вие се адаптирате към тукашната храна, ще мине по мои сметки поне 1 година, а какво остава за бебето да се измъчва толкова, ти си прецени.
Работа можеш да си намериш веднага, или да кажем 2-3 седмици след като кацнете (трябва да имате Перманент Резидент карта).
Също така, добра работа (по специалността) през зимата се намира още по трудно. чак есента ако остане свободнон място може да ти излезе късмета :)
Ха ха ха - нема какво да забравя.

И тук се раждат бебета, и тука ги гледаме, и тук излизаме с тех през зимата, е немаме вълнени пуловери, плетени от вуйчинайка ни, но все се оправяме. Хилядите хора с хилядите болести е още по-голема смешка. В БГ бебето се не изкарва до 40 ден, тук си ги извеждат на 5, защото нема каде да ги оставят у не съм видел да мрат кат мухи.

С здравна застраховка за туристи, през първите три месеца е много по-лесно да си намериш доктор, защото застраховката му плаща повече, отколкото провинциалната каса и той го предпочита. PR картата нема нищо общо с почването на работа. Сезонът също - който си го може си го може ;)

Сезона нема значение. Тук зимата се прекарва по-леко, отколкото в БГ: по-малко студ, по-малко ходене по улиците, по-малко проблеми.
dancerola

Мнение от dancerola »

Може би трябва да повторя, не става дума да си направите бебе в Канада, и да бъде родено ако щеш и в най-тежката зимна нощ, а да ДОЙДЕШ с бебе на няколко месеца посред ЗИМАТА в Канада. Разбира се, най-вероятно няма да стане нищо, но лошото на статистиката е че в 1% от случаите се случва на 100%.
Публикувай отговор