Как напускат децата БГ и Канада само с единия родител?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
sgeorgieva

Как напускат децата БГ и Канада само с единия родител?

Мнение от sgeorgieva »

Здравейте!
До колкото знам при напускане на пределите на България на дете първоначално само с единия родител(а другият родител отива по-късно), предварително трябва да се отиде в полицията и да се подпишело някакъв документ, че двамата родители са съгласни. Може ли някой, който има информация за това да сподели.
А как стои въпроса, ако трябва детето да се върне например в БГ за малко и пътува от Канада(пак с единия от двамата родители)? Пак ли трябва да се подписват такива документи?
Благодаря ви предварително. :D
    pantata

Мнение от pantata »

"КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА
    Напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
    Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите."

и за канадската страна - инфо тук:
    http://www.voyage.gc.ca/main/before/faq ... l-en.asp#2
    Everyone should believe in something -
    I believe I'll have another drink.
    sgeorgieva

Мнение от sgeorgieva »

А това означава ли, че ще ми трябва такъв документ само при излизане от БГ, а при излизане от Канада няма да ми трябва? Ако правилно тълкувам написаното, понеже с влизането в Канада ще сме постоянно пребиваващи(permanent residents)?
    Благодаря ти. :D
    Linko
    Напуснал форума
    Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Значи, sgeorgieva, това с декларацията си е чисто българско изискване и важи само при напускане на България на дете - само или с единият от родителите си. В първият случай придружителя трябва да носи нотариално заверена декларация със съгласието за напускане на страната и на двамата родители, а във вторият случай - декларация от името на отсъстващия родител. Това е.
    От тук нататък всеки си прави сметка кога и как неговото дете ще пресича границата на България отвътре - навън и каква декларация трябва да бъде осигурена. Ако единият родител си отиде за малко и трябва да се върне сам с детето си, то още от тук (Канада) ще трябва да се осигури въпросната декларация от името на другият родител. Тя ще се завери в българското консулство или посолство. Никой нотариус в България (освен корумпираните) няма да се съгласи да завери декларация без присъствието на декларатора. Но ако вторият родител се присъедини към семейството в България и след това се върнат в Канада всички заедно, то никаква декларация не е необходима. Ако ли пък вички са в България, но единият родител си тръгне с детето по-рано, то се взема декларация от оставащия родител и тази декларация се заверява от български нотариус.

Хубаво е предвидена възможността да не се подписва и да не се изисква каквато и да е декларация, при положение че родителите живеят постоянно в чужбина или са с двойно гражданство. Но в този случай все пак трябва да се предвиди някакво писмено доказателство, с което да се удостовери единият или другият факт - постоянното пребиваване в чужбина или гражданството. И съответно това доказателство пак трябва да е надлежно заверено. Така че то си е пак същото - танто за кукуригу. Пдобре да си подготви човек съответната декларация та да му е мирна главата.
    Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
    sgeorgieva

Мнение от sgeorgieva »

Linko, благодаря ти за наистина изчерпателния отговор.
    Това, което много не ми стана ясно е за ситуацията при напускане на Канада с детето и само единия родител. Нали постоянно пребиваващите родители могат да докажат това с документа за постоянно пребиваване(permanent resident card)? Тогава за каква нотариална заверка говориш? Тези документи не са ли достатъчно доказателство за статута на родителите?
    А какво става в ситуацията, ако единият родител и детето напуснат Канада и искат да отидат не в БГ, ами в друга държава, например Англия? Извинявам се за усложнените въпроси, но наистина ме вълнува тази ситуация? :oops:
    pantata

Мнение от pantata »

и аз и съпругата сме пътували сами с детето..
    на излизане от БГ съм показвал канадския паспорт на детето (щото е родено в канада) и моята PR карта и не съм имал проблеми - не ни е трябвала никаква декларация...
    на излизане от Канада - не са искали никаква декларация..
    на взлизане в БГ - не са ми искали никаква декларация
    на влизане в Канада - попитаха дали имам декларация майката и къде е в момента тя. аз казах, че тя ни чака на летището и не ми правиха проблеми.. все пак казаха, че би било хубаво да имаме такава декларация, за да са сигурни властите, че и двамата родители знаят къде им е детето..

но вие като пътувате за пръв път насам - още няма да имате установен статут на постояно пребиваващи в Канада, така че ви съветвам да си направите декларации на български и английски преди да тръгнете за Канада.
    Everyone should believe in something -
    I believe I'll have another drink.
    Linko
    Напуснал форума
    Обратна връзка:

Мнение от Linko »

sgeorgieva написа:Това, което много не ми стана ясно е за ситуацията при напускане на Канада с детето и само единия родител.

Явно не си вникнала в казаното. При напускане и връщане в Канада няма нужда от никакви декларации, при положение че не се пресича българската граница. Може да си кръстосваш целият свят и да прекосяваш стотици граници сама с детето си без проблеми, но само ако не влизаш в България. Защото на излизане ще ти искат въпросната декларация.
    sgeorgieva написа:Нали постоянно пребиваващите родители могат да докажат това с документа за постоянно пребиваване(permanent resident card)? Тогава за каква нотариална заверка говориш? Тези документи не са ли достатъчно доказателство за статута на родителите?
    Достатъчно доказателство са разбира се, но знаеш ли на какъв митничар ще попаднеш?
    sgeorgieva написа:А какво става в ситуацията, ако единият родител и детето напуснат Канада и искат да отидат не в БГ, ами в друга държава, например Англия?
    На този въпрос вече се даде отговор нееднократно. Обикаляйте си света без да влизате в България и няма да имате нужда от никакви декларации. Това е въпрос на вътрешното законодателство на Република България.
    Аватар
    IRA
    Съсел

Мнение от IRA »

В интерес на истината декларацията за пътуване на дете не е чисто българска измислица, канадците също изискват такава декларация.
    С мъжа ми направихме такава декларация при нотариус в България и след това я преведохме. На българската граница ми я поискаха, въпреки че детето е канадски гражданин и се прибира в Канада. На канадската граница пак ми я поискаха, там показах превода. Не се знае дали ще ви я поискат или не, по-добре си я направете, повечето нотариуси имат готова бланка и само си попълвате данните в нея, струва към 4 лева, става за 5 минути. В Канада ще ви струва към 5 долара.
    Простакът е кремък- корав и могъщ,
    Простакът е демон без лик, вездесъщ
    Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
    Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
    radostin

Мнение от radostin »

Linko, не ти ли се струва много либерално това твое изказване:

"Може да си кръстосваш целият свят и да прекосяваш стотици граници сама с детето си без проблеми, но само ако не влизаш в България".

Не че се заяждам, винаги съм чел отговорите ти с голям интерес и виждам, че си осведомен за много неща. Но в интерес на истината, не се ли нарушава закона за защита на децата по този начин? Ами, ако единия родител реши да отиде в някоя страна(от Канада) и просто "изчезне" с детето без знанието и разрешението разбира се на другия родител? Закона изисква така наречената декларация точно поради причината, че и двамата родители трябва да знаят къде е детето им.
    Linko
    Напуснал форума
    Обратна връзка:

Мнение от Linko »

radostin, имаш право да квалифицираш изказването ми както си поискаш, но това не го прави по-малко вярно.
    Ти ми кажи изискванията на този "закон за защита на децата" за всички държави по света ли са задължителни и кой контролира прилагането им да речем на китайско-корейската граница или дори на канадско-американската?
    Аватар
    krimon
    гугуле

Мнение от krimon »

Linko написа:radostin, имаш право да квалифицираш изказването ми както си поискаш, но това не го прави по-малко вярно.
    ами не е вярно изказването ти :roll:
    даже да решиш да заведеш сам детето си от Канада в Щатите на екскурзия, пак ще ти трябва разрешение от другия родител
    Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
    Linko
    Напуснал форума
    Обратна връзка:

Мнение от Linko »

ОК, ако е така, значи има съвпадение на законодателни изисквания в две различни държави. Нищо ненормално. Но дали е така?
    Аз съм правил подобна декларация за децата си при излизане от България и знам, че на никоя друга граница не са им я търсили, освен на българската при излизане.

Щом и тук законовото изискване е същото, още по-зле за нас. Това означава, че трябва да се подготвят две декларации при пътуване на дете само с единият родител. Едната за излизане от Канада, която се показва на канадската граница и втората - за излизане от България, която се показва на българската граница при напускане на страната. Щото в българският закон пише, че се изисква декларация със съгласието на другият родител за напускане на България, не на Канада, нали?
    Аватар
    7George

Мнение от 7George »

Linko написа:.........
    Щом и тук законовото изискване е същото, още по-зле за нас. Това означава, че трябва да се подготвят две декларации при пътуване на дете само с единият родител. Едната за излизане от Канада, която се показва на канадската граница и втората - за излизане от България, която се показва на българската граница при напускане на страната. Щото в българският закон пише, че се изисква декларация със съгласието на другият родител за напускане на България, не на Канада, нали?
    Така е, Линко. Аз ги правих тия двете това лято за сина ми. Става бързо и за $20, никакъв проблем. Искали са я на излизане от БГ. Не и от Канада.
    Embrace your climate change!
    Публикувай отговор