Филипчо, доста време се чудех дали да пиша по този въпрос или не, щото вече и на мен отдавна не ми е интересно, но смешките дето си ги писал някак си просто не можах да ги подмина.filipne написа:Майна, ако софтуерният firewall, който работи на твоя компютър е настроен както трябва (т.е. си затворил правилните портове ) никой не може да ти достигне шервания фолдър през мрежата.
Пример с Windows firewall :
1/ Отиваш на settings на Windows firewall (надявам се знаеш как )
2/ Кликваш на таб Exceptions
3/ Под Programs and services махаш чека от Files and printers sharing
Алтернативно на 3/ можеш да чекнеш Do not allow exceptions на General таб.
Всички други firewall-и си имат начин за отваряне/затваряне на портовете за шерван достъп.
За номерата на портовете вижтук
И по-специално (пак там ) :
445/TCP Microsoft-DS (Active Directory, Windows shares, Sasser worm, Agobot, Zobotworm)
445/UDP Microsoft-DS SMB file sharing
Следваща стъпка на защита ( това при отворени портове на firewall-а ) :
Shared folder and NTFS permissions
От там можеш да видиш, че можеш да забраниш достъпа и/или вида на достъпа.
След като прочетеш всичко това, можеш да си го практикуваш в къщи за да добиеш малко опит![]()
Ти нали така се самообучаваш - по принципа на пробите и грешките
![]()
Дано не го правиш и на работното си място, че лошо ...
Не знам какво си учил и какво си чел, обаче правиш ли разлика между Windows Active Directory и SMB/NetBIOS? Ако не, то ще трябва да си вземеш парите от този, който те е учил. Щото идеите дето ги даваш (не дай си Боже някой вземе да те послуша) са меко казано несъстоятелни. Въпросните портове, които предлагаш да се блокират се ползват за SMB услуги само в случая, когато не се използва NetBIOS, т.е. изключително рядко (дори прословутата Vista продължава да използва по подразбиране TCP/IP NetBIOS Helper). В повечето случаи е достатъчно да имаш достъп до 135-139/tcp/udp за да се осъществи закачването към желаната услуга.
Хубаво е да се пускат линкове и общи приказки от интернет, но трябва и да се мисли, щото "шервания фолдер" се оказва със смъкнати гащи. Айде стига толкова, че месечната ми доза писаници се изразходва.