Здравейте отново!
Имам още два въпроса (поне засега) във връзка с предстоящото ни заминаване за Канада:
1. На какъв език е средното образование в Квебек – френски, английски или и двата? Синът ми завършва в България 7ми клас и знае английски, но не знае френски. Проблем ли е това при продължаване на образованието си там?
2. Могат ли електроуреди, закупени в България, да се ползват в Канада и как, доколкото там ел.мрежата е различна?
Благодария предварително за вниманието на тези, които ми отговорят!
Въпрос за училищата и др.
- optics
- Модератор
Re: Въпрос за училищата и др.
По въпроса за уредите:Victoria написа:Здравейте отново!
Имам още два въпроса (поне засега) във връзка с предстоящото ни заминаване за Канада:
1. На какъв език е средното образование в Квебек – френски, английски или и двата? Синът ми завършва в България 7ми клас и знае английски, но не знае френски. Проблем ли е това при продължаване на образованието си там?
2. Могат ли електроуреди, закупени в България, да се ползват в Канада и как, доколкото там ел.мрежата е различна?
Благодария предварително за вниманието на тези, които ми отговорят!
Напрежението в мрежата тук е 120 волта (не 110 както се шири митът)
Продават се адаптори - примерно 30 долара парчето. Колкото по-голяма мощност ще захранва (тоест зависи от уреда) толкова по-скъп. Аз бих посъветвал да видим за какъв точно уред става дума и дали има смисъл да се носи.
Друго - в редица случаи уредът не се включва директно в мрежата, а си има адаптор за ниско напрежение, примерно 6 волта, 9 волта, 12 волта. Например за епилатор ако говорим. В тоя случай тук просто си вземаш тукашен адаптор който преобразува от 120 към въпросното ниско напрежение.
По въпроса за ученика, аз не съм кебекар, но не бих се протеснявал ако детето не знае френски.
В БГ има адаптори с трансформатор за от 110-120 на 220 волта, аз лично гледах преди 2 дни такива, мисля че на фирмата UNIROS бяха, не са кой знае какво но сигурно ще вършат работа, зависи каква мощност искате, за 100W са около 25 лв, за 300W са около 60 лв, за мощни уреди не стават...
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано
И сега съжалавам...че не го направих по-рано

Образованието в училищата е на френски език. Има и на английски, но трябва поне единият родител да е англофон, за да учи там, което означава, че не става за нас. Може би има частни училища на английски. След като не знае френски ще го сложат в началото в приемен клас и след като го научи ще го пратят в редовен клас.
Благодаря за информацията!
Благодаря за информацията!
А къде ги гледахте тези адаптори в БГ?
- optics
- Модератор
Re: Благодаря за информацията!
който ги е гледал да каже, но пак да напомня - гледай за каква мощност става дума, инак просто е безмислено.Victoria написа:Благодаря за информацията!
Имай предвид че това са тежки артикули. Аз не бих го носил ако наистина нямам свободни килограми в багажа.