Когато пристигнахте в Канада.....???

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
geri81

Когато пристигнахте в Канада.....???

Мнение от geri81 »

Ще ми бъде интересно да разбера, когато пристигнахте в Канада от кое започнахте първо: в смисъл квартира, намиране на работа, курсовете по френски(КОФИ), допълнително обучение в университет.....как си подредихте нещата??
И какви бяха вашите очаквания и самата реалност?
Бихте ли се върнали отново в България?
Аватар
dog

Мнение от dog »

Кацане, посрещане, документи, квартира, френски, английски, работа.
Горе долу това са основните дейности, някои минават с 2-3 други повтарят по няколко пъти нещата. Няма идеален вариант. Владеенето на езика е най-важния фактор.
За връщане в България някои мислят постоянно, други не искат да си спомнят за там. Хората са различни.
Рецепти за емиграция няма. Всичко зависи от личните ти качества.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Re: Когато пристигнахте в Канада.....???

Мнение от ssttoo »

geri81 написа:Ще ми бъде интересно да разбера, когато пристигнахте в Канада от кое започнахте първо: в смисъл квартира, намиране на работа, курсовете по френски(КОФИ), допълнително обучение в университет.....как си подредихте нещата??
Ами квартира първо, нали някъде трябва да се живее. След това търсене на работа и докато това трае (и се закучва), почваш да мислиш други варианти - кофи или университет. Кофито отнема време докато стане, така че си започваш там процедурата, пък после (в идеалния случай) въобще не го почваш.
Ами очаквах да е като "на запад" - лъскавина, лукс, чистота и учтиви, усмихнати, добре облечени хора, абе като пощенска картичка. :lol: Реалността беше неприятна изненада по този параграф, но приятна по други.
Отскоро (след 4+ години) вече като че ли спрях да мисля за това, преди проигравах този вариант постоянно. Както вика dog, някои хора мислят постоянно за връщане, други хич. После тия които не са мислили, се замислят. После обратното. После някои се връщат (в БГ). После пак се връщат (в Ка). Не е леко (да се вдига тежко) :lol:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Кацанахме с 6 литра ракия, 2 седмици живяхме в наши приятели докато си намерихме квартира и бързо изпихме ракията, с носталгия си спомням това време, пристигаш с 4 куфара и целият живот е пред теб, може да правиш каквото си искаш, нищо не те задържа никъде... После обаче идва реалността - работа и т.н... (беше каквото очаквах като град, работа, малко ме изненадаха френският и данъците, ама никъде няма пълна хубост)
В БГ-то съм живял 25 години, просто не виждам начин, как бих се върнал да живея там постоянно, при положение, че има толкова по-хубави места по света...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

geri81 написа:Ще ми бъде интересно да разбера, когато пристигнахте в Канада от кое започнахте първо: в смисъл квартира, намиране на работа, курсовете по френски(КОФИ), допълнително обучение в университет.....как си подредихте нещата??
Гери, разбира се че първо се почва с намиране на квартира, няма да спим на улицата я -:)
Френски зная от 6 годишна възраст та не съм учил тук
Мразя да уча и за тва почнах да търся работа.
Нещата винаги са различни от тва което сме си представяли освен ако не сме магьосници -:)
В България не бих се върнал щото не ме кефи ма тука също не ме кефи.
Успех -:)
:beer: :beer: :beer:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Marginal39 написа:Френски зная от 6 годишна възраст та не съм учил тук
Мразя да уча и за тва почнах да търся работа.
а френският ти език остана ли си на нивото на 6 годишно дете или по подразбиране се попълни речниковият ти запас, както и писменното изразяване на езика :)
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

В БГ-то съм живял 25 години, просто не виждам начин, как бих се върнал да живея там постоянно, при положение, че има толкова по-хубави места по света...
Любо, това са 1:1 моте мисли

Гери, редът е следния:

1. Подаване на документи
2. Учене на френски (ако не го знаем вече)
3. Минаване на интервю
4. Минаване на медицински
5. Получаване на виза
6. Пътуване със самолет
7. Изваждане на документи и търсене на квартира
8. Търсене на работа или учене според зависи
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Аватар
Deso
Обратна връзка:

Мнение от Deso »

Ето как беше при нас.
1. Посрещане.
2. Завеждане в предварително наета квартира.
3. Откриване на банкова сметка и смяна на пари.
4. Една седмица подаване ан документи и разглеждане на Монреал
Като туристи (жалко че това време свърши).
5. Празнуване на Коледа и ЧНГ. :beer:
6. Търсене на работа и езикови курсове.
Сега и двамата учим език и работим.
Така ще е поне една година, а после ще видим.

Не бих се върнал да живея в БГ, защото има много по хубави места за живот. За сега тук ми харесва, но не е изключено да бъде заменен с по добро място за живот.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Първите месеци в Канада просто се наслаждавахме на новата си "родина". Живеехме у приятели в началото и те ни водеха на разходки, шопинг и купони.
Междувременно си намерихме квартира, купихме кола, изкарахме канадски книжки, банкова сметка (още първите дни).

След това взехме да осъзнаваме жестоката действителност.

В доста отношения възприятията ми са близо до тези на ssttoo.
:wave: :beer: :beer:
Embrace your climate change!
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

7George написа:Първите месеци в Канада просто се наслаждавахме на новата си "родина"...............................

След това взехме да осъзнаваме жестоката действителност.
Дааааааааааа...........................
Така е в Канадата,пък и не само там!
Но само в началото.
Док........................
TROUBLEMAKER
Аватар
totev

Мнение от totev »

ето как беше при нас:
посрещане
докс, ядене, пиене, разходки
изпращане
общо 10 дни
има хора които идват с договор за работа още преди да са си намерили квартира, така че истории много и твоята няма да прилича на нито една от тях, методика за успех няма :beer:
...мразя мастика без айрян...
bateto

Мнение от bateto »

Като пристигнахме в Канада с предхождащата 40 дневна разходка в Стария свят/разбирай Европа/ имах чувството,че сме се отзовали в страна от Третия свят.Колко джапанки съм изял по тиквата задето ;лъжа;,ама и аз така яко се бях навил и сам си вярвах ,че ще живеем в град и държава Н 1,по тогавашните СТЪКМИСТИКИ. :D -Ванкувър ,Канада. :D
Сега свикнах и заобикалящата ме свинщина не ми прави впечатление ,понеже още тогава взех мъдрото решение ,че тук ще съм за малко/колко малко господ знае/ докато направя някой лев ,а не да оцелявам за цял живот. :wink:
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Квартирата ни чакаше(съблет за 6 месеца)
Хората, които ни посрещнаха бяха много любезни - заведоха ни по институциите, показаха ни всичко, което те знаеха, магазини и т.н. и около месец ни развеждаха с колата насам -натам.
На 20 ден от кацането започнах работа ( 3 месеца работих) с помощта на посрещачите и успоредно се записах в университета редовно.Изкласих за 6 месеца и започнах да работя.
Мъжът ми не знаеше френски, уж щеше да ходи на Кофи, но пък видяхме в един вестник обява за един колеж ( комп. науки) и той взе, че се записа. там научи френски ( слава богу, защото за кофи-то се обадиха след 1 година!!!!), после отиде на стаж и после започна работа. Детето ( на 1,6 г. тогава) бе записано почти веднага на гардери едюкатив, която понесе леко и до ден днешен ходи с голямо удоволствие.
Ами това е при нас - едно след друго се наредиха нещата, без излишен стрес.

Ходехме и двамата на курсове по английски - вечер, сутрин - кой както може. А мъжа ми и на френски ходеше чат-пат - вечер.
peter_pan
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

parvoto mi vpe4atlenie kato dojdoh beshe che montreal e mnogo mra4en, kakto si dadoh smetka po-kasno poradi lipsata na swetli fasadi; towa che swetqt lampi na dosta mesta ne podobrqwa kartinkata; na drugiq den na swetlo mi se stori che sam popadnal w nqkakaw lager, no ne mojeh da uto4nq kakaw - studentski, trudow, koncentracionen - beshe mi trudno da opredelq - pri4inata bqha ednakwite tuhleni blok4eta nawsqkade pred pogleda mi; sledwashtoto mi wpe4atlenie e 4e ima prekaleno mnogo kateri4ki nawsqkade - az winagi sam obi4al tezi jiwotni i towa mi nawq priqtni spomeni- sega sled prestoq mi w montreal na tezi jiwotni gledam po sashtiq na4in kakto na plahowete; posle otkrih 4e w grada e palno s wsqkakwi drugi jiwotni deto lipswat w BG - enoti (mieshti me4ki (racoons; rattons laveur), skunksowe; 2 enota edin den se ozowaha w kashtata i trqbwashe da wikam policiq po sawet na sakwartiranta mi - marokanec; kakto i da e policiqta dojde i kaza che nie li4no trqbwalo da gi hwanem sami i posle te samo shteli da gi otnesat; waobshte i do den dneshen ne znam dali enotite sa si otishli; shto se otnasq do institucii i t.n. - te sa dosta po-smeshni ot balgarskite takiwa - mnogo se chaka i chesto bezmisleno; sled 2 sedmici si namerih rabota shtoto imah ograni4eni finansi, taka che ne mojeh da sam dalgo wreme turist, to ne che ima kakwo tolkowa da se widi; rabotil sam 1 den kato raznoswa4 na westnici - za nishto na sweta ne bih rabotil 2-ri den tam; 3 dni waw fabrika - tam ne otiwam powe4e za nishto na sweta sashto; 2 sedmici vav firma za sondaji na obshtestwenoto mnenie - nishto ne moje da me nakara da rabotq na podobno mqsto otnowo i blizo godina i neshto waw firmata kadeto sam sega - tuk sam w edna administraciq i sku4aq po cql den; tolkowa mnogo bezumiq sam widql w toq grad che si mislq che ako prodalja da rabotq tuk sigurno i az shte si zagubq razuma kakto mestnoto naselenie po nqkoe wreme zatowa sawsem skoro se maham; uspehi na ostawashtite:)
точно така мисля по въпроса:)
canat

Мнение от canat »

Ot kade se mahash, peter_pan? Ot Montreal, ot Quebec ili ot Ca?
Заключено