Работата в Квебек vs USA - статистика
-
- Администратор
- Обратна връзка:
Работата в Квебек vs USA - статистика
Днес попаднах на интересна статия в списанието Актуалитé. Естествено всякакви статистики са чиста клюкарщина, но все пак.
- Максимум работни часове на седмица по закон - в Квебек 50, в Сащите - няма максимум, the sky is the limit
- Отпуска по майчинство - близо година за майката и около 3 месеца за бащата в Квебек (по мое време преди две години беше 2 дена за бащаткото) платена отпуска, в Щатите - 12 седмици неплатени на родител. И щото са неплатени, средно-статистическата отпуска която средно-статистическата майка си позволява е 10 дена. Интересното е, че въпреки това в Щатите се раждат повече деца
- отпуска - мин 10 дена в Квебек, мин 15 ако имаш 5 години стаж (не разбрах дали е трябва да е в същата фирма). В Щатите - 0 дена мин. Един на четири работника не ползва отпуска, ама изобщо, хич и въобще.
- в Кб увеличават мин. раб заплата, в Щатите тя е 5.25 (май) и не е увеличавана от 10 години. Имаше и нещо за синдикатите, ама не помня цифри. Уолмарт ги гонят синдикатите и те дават 9 кинта на постоянен служител и 6 и нещо на парт-тайм. Също така са длъжни да увеличават заплатата със стажа. Те обаче са му намерили цаката. 20-40% от постоянните работници ще минат на парт-тайм и въвеждат таван за растене на заплатата. Мрсни капиталисти!
В Кб се работело колкото в Англия и Германия и повече отколкото във Франция, Холандия и други европейски държави. Но очевидно в сравнение със ЩАтите, сме си в една средно-статистическа нон-стоп отпуска.
- Максимум работни часове на седмица по закон - в Квебек 50, в Сащите - няма максимум, the sky is the limit
- Отпуска по майчинство - близо година за майката и около 3 месеца за бащата в Квебек (по мое време преди две години беше 2 дена за бащаткото) платена отпуска, в Щатите - 12 седмици неплатени на родител. И щото са неплатени, средно-статистическата отпуска която средно-статистическата майка си позволява е 10 дена. Интересното е, че въпреки това в Щатите се раждат повече деца
- отпуска - мин 10 дена в Квебек, мин 15 ако имаш 5 години стаж (не разбрах дали е трябва да е в същата фирма). В Щатите - 0 дена мин. Един на четири работника не ползва отпуска, ама изобщо, хич и въобще.
- в Кб увеличават мин. раб заплата, в Щатите тя е 5.25 (май) и не е увеличавана от 10 години. Имаше и нещо за синдикатите, ама не помня цифри. Уолмарт ги гонят синдикатите и те дават 9 кинта на постоянен служител и 6 и нещо на парт-тайм. Също така са длъжни да увеличават заплатата със стажа. Те обаче са му намерили цаката. 20-40% от постоянните работници ще минат на парт-тайм и въвеждат таван за растене на заплатата. Мрсни капиталисти!
В Кб се работело колкото в Англия и Германия и повече отколкото във Франция, Холандия и други европейски държави. Но очевидно в сравнение със ЩАтите, сме си в една средно-статистическа нон-стоп отпуска.
Ето я и моята статистика за моята професия -трък драйвър
УСА:
-он дути-11 час
-оф дути-2 часа
-55 часа макс за 7 последователни работни дни и 65 за 8
Канада:
- он дути-13 часа
-оф дути-2 часа
- 60 часа макс за 7 последователни работни дни и 70 за 8
Европа:
-он дути-9 часа
-оф дути -1 час
-50 часа макс за 7 работни дни ,като събота и неделя работенето е забранено.
-За отпуските и протекшъна няма нужда да отварям дума за да не накърнявам самочувствието на канадофилите с точни цифри които не са извадени от статистиката ,а от закона за да не им отварям очите къде най много е..т и не им развалям празничното настроение.
УСА:
-он дути-11 час
-оф дути-2 часа
-55 часа макс за 7 последователни работни дни и 65 за 8
Канада:
- он дути-13 часа
-оф дути-2 часа
- 60 часа макс за 7 последователни работни дни и 70 за 8
Европа:
-он дути-9 часа
-оф дути -1 час
-50 часа макс за 7 работни дни ,като събота и неделя работенето е забранено.
-За отпуските и протекшъна няма нужда да отварям дума за да не накърнявам самочувствието на канадофилите с точни цифри които не са извадени от статистиката ,а от закона за да не им отварям очите къде най много е..т и не им развалям празничното настроение.

Re: Работата в Квебек vs USA - статистика
ssttoo написа: В Кб се работело колкото в Англия и Германия

Ми не знам ма аз лично съм за това.ssttoo написа:Уолмарт ги гонят синдикатите и те дават 9 кинта на постоянен служител и 6 и нещо на парт-тайм. Също така са длъжни да увеличават заплатата със стажа. Те обаче са му намерили цаката. 20-40% от постоянните работници ще минат на парт-тайм и въвеждат таван за растене на заплатата. Мрсни капиталисти!
Ако има балъци да им работят и за $2 на час супер за сички.
Се пак нали и мазохистите са хора, нека и те да работят с кеф.
Също както съм за феминизма, кебекарчетата ги кефи да ги мачкат и аз лично вече нямам проблем с тва.
Иначе ако нямаше такива аномалии щеше да е прекалено скучно ( както в Германия например ).
А статистиките не ме кефят по принцип щото боравят с числа, а ние хората се ръководим от съвсем различна от математическата логика и с числа не могат да ни измерят почти нищо.
Напр. ако ти кажат че двама души са с равен ръст - 180 см. и единия тежи 100 кг. а другия 75 може автоматически да решиш че втория е на по-голяма далвера ма може и да не е ако е скапан и лежи по цял ден и пуши и е болен а другия да е много як и атлетичен въпреки че е с бая наднормено тегло.

- Optimist Creed
Neka da dobavim i che :ssttoo написа:Днес попаднах на интересна статия в списанието Актуалитé. Естествено всякакви статистики са чиста клюкарщина, но все пак.
1-vo, V Qc moze da stoish kolkoto si iskash na social a "ssttoo" shte go plashta
2-ro, ne se plashta za operacii ,koito pak moze i da ne dochakash shtoto za niakoi ot tiah spisaka s chakashti dosta dalag.

V USA ima poveche rabota ot Qc i ako ti iskash da pravish pari , ne si bolnav, niamash mnogo deca i imash lesno convertiruema profesia PO-DOBROTO miasto e USA.
Не е лесно да си оптимист в Кебек, но ако въпреки това преуспееш там, може да се похвалиш, че си го направил по по-трудния начин. Евала и ашколсум!
ами да, в Щатите няма да се разболяваш, нито пък зъболекари ще ползваш ... Ако случайно нещо ти се случи и не можеш да работиш, какво правиш ако не си събрал бели пари за черни дни :nenam:
Защо ти е да имаш деца, да се чудиш дали да ги гледаш или на детска градина да ги даваш (има вариант баба от България) ...
А пък професии конвертируеми и супер квалифицирани българи под път и над път. Конкуренцията е голяма
Защо ти е да имаш деца, да се чудиш дали да ги гледаш или на детска градина да ги даваш (има вариант баба от България) ...
А пък професии конвертируеми и супер квалифицирани българи под път и над път. Конкуренцията е голяма

Нека да добавим и че:Optimist Creed написа:Neka da dobavim i che :
1-vo, V Qc moze da stoish kolkoto si iskash na social a "ssttoo" shte go plashta
2-ro, ne se plashta za operacii ,koito pak moze i da ne dochakash shtoto za niakoi ot tiah spisaka s chakashti dosta dalag..
V USA ima poveche rabota ot Qc i ako ti iskash da pravish pari , ne si bolnav, niamash mnogo deca i imash lesno convertiruema profesia PO-DOBROTO miasto e USA.
1-во, не се светкам що юркаш другите да пишат на кирилица след като ти самия пишеш на латиница, не че на мене ми дреме ма не разбирам логиката ти.
2-ро, много искам да плащам на тия дето стоят на социал ама да има още повече от тях щото ако махнат социала като в щатите бая ше се озоря да намеря работа или да запазя тая която имам при много по-голямата конкуренция на работния пазар която ше се получи.
3-то, освен операциите има още около 100 вида лечение което се пак можеш да дочакаш в Кебек докато в ЮСА и да дочакаш пак трябва да цакаш ( се пак операцията е по-рядко лечение от останалите )

В България има още повече работа и от ЮСА особено от ниско платената ( поради липсата на нормални социални помощи като в Кебек ).
Същото важи и за Румъния, узбекистан и Индия ( пак поради гореспоменатата причина ).

- Optimist Creed
.
Ето ме вече на четливата кирилица. Просто на единия имам ,а на другия не.
1-во , благодаря ,че не ме прати за USA.
2-ро, те социалджиите не само взимат социал ,но си и работят нелегално и то на места , на които ти дори и не подозираш.
3-то, повечето са местни ,като голяма част от тях са билингюъл и в двата езика (по-всяка вероятност по-добре от теб).
.
2-ро, те социалджиите не само взимат социал ,но си и работят нелегално и то на места , на които ти дори и не подозираш.
3-то, повечето са местни ,като голяма част от тях са билингюъл и в двата езика (по-всяка вероятност по-добре от теб).

Не е лесно да си оптимист в Кебек, но ако въпреки това преуспееш там, може да се похвалиш, че си го направил по по-трудния начин. Евала и ашколсум!
Re: .
1-во, никога не съм казвал че латиницата е нечетлива.Optimist Creed написа:Ето ме вече на четливата кирилица. Просто на единия имам ,а на другия не.
3-то, повечето са местни ,като голяма част от тях са билингюъл и в двата езика (по-всяка вероятност по-добре от теб)..
2-ро, моля.
3-то, много искам социалджиите не само да зимат социал а да си работят нелегално ама ОЩЕ ПОВЕЧЕ и то на квито искат места, даже ако искат да гърбят министри на черно -:)
А ти как разбра кво подозирам и кво не, по телепатичен или по логичен път?
4-то, ако искат да са от Джибути, аз не съм расист и колкото повече сме шарени, толкова е по-голям купона -:)
5-то, не знам как определи колко съм билингуал и колко не ма за сметка на тва аз знам как ги определих тукашните ( които толкова много са те впечатлили с френския и английския си ) колко добре говорят и пишат, а именно като ги чух как говорят и видях как пишат през последните 16 години.
6-то, не знам как биха могли да са билингуал само в единия език ма съм сигурен че ти ше ми светнеш, нали се пак сме за тва тука - да научиме нещо ново и такива отварячки като тебе ше ни помогнат -:)
Продължавай, не се притеснявай.

- Optimist Creed

E shtom si 16 g. tuka i samo si uchil sigurno slagash v dzoba si vseki ot mestnite bilo to na E. ili F.
Bravo.Dobre e da ima i imigranti kato teb.

Ne msiatam da prodalzavam s tazi tema.Iavno si pusnal koreni tuka i ne iskash da chuvash za po-strahotni mesta ot Kebek.
за работата...
От къде е това след като съм работил и по 50-60 а последната седмица имам 40 часа +35ч извънредно/надявам се да го платят/Както някой каза че като си синдикиран си по-добре
От къде е това след като съм работил и по 50-60 а последната седмица имам 40 часа +35ч извънредно/надявам се да го платят/Както някой каза че като си синдикиран си по-добре

Не си ли вземеш няма кой да ти даде!
Абе един работодател като знае че трябва да ти даде 2 седмици платена отпуска, той си прави сметката че тази година ще бачкаш 50 седмици и ти плаща труда за 50 седмици просрочено за 52-те. Няма от празно в пълно.
Майчинството... пък на мен ми харесва идеята, че ако някой не може да си позволи да даунлоудва бебе без да и/му плати някой друг майчинството, въобще да не забременява. Гати нахалите.
Профсъюзите през 1920-та може да са били нужни. Сега само пречат. Много ме накефи когато в Квебек работниците в един Уол Март решиха да правят профсъюз, Уол Март каза "Така ли? Ми ние затваряме магазина."
Минималната заплата в УСА се получава предимно от хлапета работещи вечер за джобни пари. Малкия процент възрастни, които работят за $5.25 това им е най-малкия кахър. Това са хора които са на това дередже заради поредица от глупави собствени избори. На тея да им дадеш един милион долара, две години по-късно ще са пак на просешка тояга.
За 50-те работни часа в Квебек не знам. Във Франция май са 35. Не знам, аз не искам някой да ми казва колко ми е позволено да работя.
Ами ако не дай си Боже се случи нещо, защо трябва да се гледа към държавата (чуждия джоб). Айде купувайте дисабилити и лайф иншурънс (бгмонтреал.ком
)
Те това е разликата между Америка и Квебек. Американците са все още (макар че за съжаление все по-малко (заради вещици като Хитлъри)) хора които ценят личната отговорност и здравия труд, докато в социалистическия рай Квебек такива 'номера' май вече не минават.
Апропо, наскоро излезе една книга, където стана ясно че хора с десни убеждения дават мнооооого повече на чарити отколкото лефтистите (дори при равни доходи/данъчни задължения). Което потвърждава моето мнение че последните, колкото и да се правят на загрижени, работят на принципа на помен с чужда баница. Като оня бездарен тъпанар Боно.
Ми тва е. Навсякъде си има и търтеи, и работни пчелички. В Квебек са по-множко търтеите, затова и меда по-малко.
Майчинството... пък на мен ми харесва идеята, че ако някой не може да си позволи да даунлоудва бебе без да и/му плати някой друг майчинството, въобще да не забременява. Гати нахалите.
Профсъюзите през 1920-та може да са били нужни. Сега само пречат. Много ме накефи когато в Квебек работниците в един Уол Март решиха да правят профсъюз, Уол Март каза "Така ли? Ми ние затваряме магазина."
Минималната заплата в УСА се получава предимно от хлапета работещи вечер за джобни пари. Малкия процент възрастни, които работят за $5.25 това им е най-малкия кахър. Това са хора които са на това дередже заради поредица от глупави собствени избори. На тея да им дадеш един милион долара, две години по-късно ще са пак на просешка тояга.
За 50-те работни часа в Квебек не знам. Във Франция май са 35. Не знам, аз не искам някой да ми казва колко ми е позволено да работя.
Ами ако не дай си Боже се случи нещо, защо трябва да се гледа към държавата (чуждия джоб). Айде купувайте дисабилити и лайф иншурънс (бгмонтреал.ком

Те това е разликата между Америка и Квебек. Американците са все още (макар че за съжаление все по-малко (заради вещици като Хитлъри)) хора които ценят личната отговорност и здравия труд, докато в социалистическия рай Квебек такива 'номера' май вече не минават.
Апропо, наскоро излезе една книга, където стана ясно че хора с десни убеждения дават мнооооого повече на чарити отколкото лефтистите (дори при равни доходи/данъчни задължения). Което потвърждава моето мнение че последните, колкото и да се правят на загрижени, работят на принципа на помен с чужда баница. Като оня бездарен тъпанар Боно.
Ми тва е. Навсякъде си има и търтеи, и работни пчелички. В Квебек са по-множко търтеите, затова и меда по-малко.
в Щатите минималната заплата се регулира от съответния щат: напр. за някои съседни на Канада щати: $7.93 за Вашингтон, $7.53 за Върмонт. Някои щати като Ню Хеймпшър предпочитат да регулират колкото се може по-малко неща (само да напомня че няма данък върху доходите и sales tax) и при тях важи федералния минимум.Marto написа:Абе един работодател като знае че трябва да ти даде 2 седмици платена отпуска, той си прави сметката че тази година ще бачкаш 50 седмици и ти плаща труда за 50 седмици просрочено за 52-те. Няма от празно в пълно.
Ами ако не дай си Боже се случи нещо, защо трябва да се гледа към държавата (чуждия джоб). Айде купувайте дисабилити и лайф иншурънс (бгмонтреал.ком)
Все пак мотото на щата е "Live free or die" (сравни със съседния Кебек: "Live free or ... here").
Някои градове като LA също регулират мин заплата, мисля че беше $10.33 без здравни осигуровки и $9.08 със.
А, не се притеснявай, кажи, иначе как ша науча каде е по-далавера от Кебек?Optimist Creed написа:."svobodni" i v dvata ezika.
E shtom si 16 g. tuka i samo si uchil sigurno slagash v dzoba si vseki ot mestnite bilo to na E. ili F.
Bravo.Dobre e da ima i imigranti kato teb..
Ne msiatam da prodalzavam s tazi tema.Iavno si pusnal koreni tuka i ne iskash da chuvash za po-strahotni mesta ot Kebek.
Раздуй за "Страхотните" места щото аз освен в БГ и Кебек не съм бил никаде другаде, нито съм живял -:)