Какво сме? Племе? Сган? Народ? Нация? Или нещо друго?
- bgmontreal
- Обратна връзка:
Какво сме? Племе? Сган? Народ? Нация? Или нещо друго?
В момента в Монтреал има
два български вестника
едно културно спомагателно дружество
два културни центрове
детски хор
една църква (макар и в чужда сграда)
ако съм пропуснал нещо добавете
Не смея да попитам, но кой колко е дарил или направил в помощ на това?
На събранията винаги се пита какво сте/сме направили за имигрантите (било нови или стари). Ами аз ще цитирам Д Ф Кенеди - "Кажете вие какво сте направили, а не кокво са направили за вас"
Мислите ли че в църквата, ако имаше поне 200-300 редовни членове щяха да ви питат за пари?
Че как да не питат, като тока не може да се плати, като има хора дето пресмятат ВЕЛИКАТА печалба от продажбата на свещи и затова не ходят там?
Вестниците са БЕЗПЛАТНИ и пак глачат някои личности
Училището дали си покрива наема не съм сигурен, но вече се роптае защо не се плащат университетски заплати на преподавателите там.
Докато въобще се плаща нещо на хората дето работят там НЯМА да има общност!!!
Гърците не само че не взимат пари, но и се натискат и чакат на опашка да преподават, а месечната такса е направо състояние в сравнение с нашата.
Дружеството ... ами половината не знаят за какво става дума, а другата плещят глупости за субсидии и т.н. - ами такива НЯМА и повярвайте аз съм човека на който може да се вярва на 100% в тоя случай
другите места не ги познавам и не коментирам.
Ами това е - вие решете какво сме!
два български вестника
едно културно спомагателно дружество
два културни центрове
детски хор
една църква (макар и в чужда сграда)
ако съм пропуснал нещо добавете
Не смея да попитам, но кой колко е дарил или направил в помощ на това?
На събранията винаги се пита какво сте/сме направили за имигрантите (било нови или стари). Ами аз ще цитирам Д Ф Кенеди - "Кажете вие какво сте направили, а не кокво са направили за вас"
Мислите ли че в църквата, ако имаше поне 200-300 редовни членове щяха да ви питат за пари?
Че как да не питат, като тока не може да се плати, като има хора дето пресмятат ВЕЛИКАТА печалба от продажбата на свещи и затова не ходят там?
Вестниците са БЕЗПЛАТНИ и пак глачат някои личности
Училището дали си покрива наема не съм сигурен, но вече се роптае защо не се плащат университетски заплати на преподавателите там.
Докато въобще се плаща нещо на хората дето работят там НЯМА да има общност!!!
Гърците не само че не взимат пари, но и се натискат и чакат на опашка да преподават, а месечната такса е направо състояние в сравнение с нашата.
Дружеството ... ами половината не знаят за какво става дума, а другата плещят глупости за субсидии и т.н. - ами такива НЯМА и повярвайте аз съм човека на който може да се вярва на 100% в тоя случай
другите места не ги познавам и не коментирам.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
- Independent
Само за информация. Реших да видя с какво се занимава културно-спомагателното дружество. Като послушно дете отивам във Викито на бгканада, което ми казва, че адресът е www.bgmontreal.org. Отново послушно отивам на този адрес и изненада - този домейн е свободен и няма никакъв сайт.
Та сега и въпросът: как очаквате някой да се засили към тези организации, като няма даже елементарна информация за това с какво се занимават, с какво могат да ти бъдат полезни, с какво ти можеш да им бъдеш полезен и най-малкото как да се свържеш с тях, че да получиш тази информация. Аз например нямам кой знае колко време, но с удоволствие бих изгубила един час седмично в училището например.
Ама по дяволите - попитах един път за ресторант с българска кухня в Монтреал. От отговорите разбрах, че имало някакъв нейде (неизвестно как се казва, къде се намира и как се стига дотам), който предлагал свръх-сухи пържоли. На въпросите за новото кафе София бе отговорено с мълчание, от което някои хора си извадиха (правилниия) извод, че на него не му трябват клиенти.
На друг мой въпрос къде има български народни танци в Монтреал отговорът беше също толкова завоалиран.
Та какво излиза: ако ми се яде българска манджа, трябва да я сготвя сама (щото никой не обясни къде има българска кухня). Продукти се взимат от арабски, турски или полски магазини (щото след единственото ми ходене до магазин София се оказа, че стоките им са предимно гръцки). Ако ми се танцува - too bad, ще се ходи на аеробика. Българското дружество е неоткриваемо, българите по улицата се дръпват от мен като от прокажен, ако им се усмихна и на български им кажа "добър ден".
Та за каква общност говорим изобщо?
Та сега и въпросът: как очаквате някой да се засили към тези организации, като няма даже елементарна информация за това с какво се занимават, с какво могат да ти бъдат полезни, с какво ти можеш да им бъдеш полезен и най-малкото как да се свържеш с тях, че да получиш тази информация. Аз например нямам кой знае колко време, но с удоволствие бих изгубила един час седмично в училището например.
Ама по дяволите - попитах един път за ресторант с българска кухня в Монтреал. От отговорите разбрах, че имало някакъв нейде (неизвестно как се казва, къде се намира и как се стига дотам), който предлагал свръх-сухи пържоли. На въпросите за новото кафе София бе отговорено с мълчание, от което някои хора си извадиха (правилниия) извод, че на него не му трябват клиенти.
На друг мой въпрос къде има български народни танци в Монтреал отговорът беше също толкова завоалиран.
Та какво излиза: ако ми се яде българска манджа, трябва да я сготвя сама (щото никой не обясни къде има българска кухня). Продукти се взимат от арабски, турски или полски магазини (щото след единственото ми ходене до магазин София се оказа, че стоките им са предимно гръцки). Ако ми се танцува - too bad, ще се ходи на аеробика. Българското дружество е неоткриваемо, българите по улицата се дръпват от мен като от прокажен, ако им се усмихна и на български им кажа "добър ден".
Та за каква общност говорим изобщо?
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
- Kan_Tangra
Ами индепендънт, не им се усмихваш достатъчно лъчезарно. Аз като им се усмихна са много дружелюбни.
Но иначе си права ...
и аз имах някои идеи свързани с дружеството, но поради липса на време, и недодостатъчно леснодостъпна информация за сега на лице няма нищо. Но за танците съм за

Но иначе си права ...
и аз имах някои идеи свързани с дружеството, но поради липса на време, и недодостатъчно леснодостъпна информация за сега на лице няма нищо. Но за танците съм за

pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг
ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Powered by bateto
Какъв беше лафът - " Събират се доброволци, задължително по двама от семейство"
Ами българите са хора както всички останали, всеки с интересите си. Не е нормално да обвиниаваш някой ,че не споделя твойте виждания за живот зад граница.

Ами българите са хора както всички останали, всеки с интересите си. Не е нормално да обвиниаваш някой ,че не споделя твойте виждания за живот зад граница.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
- Kan_Tangra
Това, Ира, беше крайно неразбрано. Винаги ли така се изразяваш, или още не си пила кафе тази сутри .... ъъъ този следобед?
Откога да поздравиш някой учтиво на улицата с "добър ден" се брои за някакъв ексцентричен интерес?
Или може би имаш предвид народните танци ? За тях пък не ми е направило впечатление някой да обвинява другите, че не се занимават.
Откога да поздравиш някой учтиво на улицата с "добър ден" се брои за някакъв ексцентричен интерес?
Или може би имаш предвид народните танци ? За тях пък не ми е направило впечатление някой да обвинява другите, че не се занимават.
pumpy написа:
Powered by bateto
Powered by bateto
Re: Какво сме? Племе? Сган? Народ? Нация? Или нещо друго?
От тези 200-300 колко ли биха дали десятък? Аз в България от преди тимуровските команди насам не знам за прослойка от населението, която редовно дарява пари и време. Тук от време на време някой пуска 'информация' за някое доброволческо начинание, колкото да се изфука. Комунизма ли ни е.а мамата, друго ли?bgmontreal написа: Мислите ли че в църквата, ако имаше поне 200-300 редовни членове щяха да ви питат за пари?
Аз пък не разбрах защо поскахте да се затвори темата на човека, който явно е представител на редакцията на въпросния вестник и имаше желание да се поучи от градивна критика, да си отчете слабостите и да изгради нещо по-качествено. Темата си беше много хубава и човекът искаше да получи конкретни предложения. Честно щеше да бъде да му се предоставят конкретни виждания за подобряване списването на вестника, засягащ цялата българска общност. Ако смятате, че е по-подходящо да остане недоволна общността, хората да си шепнат от ухо на ухо и да не искат да имат нищо общо с центровете на българската култура, добре. Аз смятам, че в градивната критика няма нищо лошо - тя движи света напред. Ако всички останат само в едно доволно положение без да се осмеляват да дават коментар на това, което ги обвързва по един или друг начин, ще се получи една не много приятна картинка. Разбира се, трябва да се прави тънката граница. И да не се смесва личността на този, който стои зад дейностите със самите изяви (макар че те ще си останат неразривно свързани, тъй като качествата на едните определят качествата на другите). Движение, развитие, обаче, винаги трябва да има тогава, когато се касае за обвързване на цяла една общност. И всяко мнение да бъде отчитано и съобразявано с идеята, за която се работи. Защото се работи от българи за българи и българщината, и се определя облика пред света. В противен случай къде е логиката?! Това, което искам да кажа е, че, ако на мен не ми харесва един български вестник и имам възможност да изтъкна недостатъците пред редакцията, ще го заявя открито и без заобикалки. Не с цел да обиждам създателя, а с цел развитие и усъвършенстване на изданието. Ако отсреща ми стои гъвкав индивид, той ще отчете мнението, ще отбележи изтъкнатите слабости и ще се опита следващият път да не ги допуска. Това е истината. Всякакви други взаимоотношения са просто излишни. Администрацията на Българската общност трябва да отговаря на изискванията на общността. А българската общност да се опитва да работи за развитието на тази си своя общност (дори и чрез посочване на слабостите), ако има желание да съществува такава общност и индивидът да се чувства част от нея.
ПС. Ако аз направя разбор, изобщо няма да бъде с цел оплюване на редакцията (ако това се намеква в един пост в една друга тема), а с цел удовлетворяване на поисканата помощ, за което предоставяне на изключително безпристрастно мнение, тъй като не познавам лицата, поддържащи този вестник и нямам никакво, ама никакво лично отношение, освен едно единствено - българското и българинът да се представят по най-добрия начин и общността да се чувства удовлетворена от начина, по който се представя и представлява. Нито пък имам някаква светлина върху лични финансови взаимоотношения и подчертано не желая да имам. Ако бях критик, щях да критикувам в другата тема. А разликата с румънския критик се състои в това, че аз съм българка и, ако реша да подложа на някакъв разбор нечие произведение, ще е именно в качеството ми на българка за българско произведение, което следва да представлява българщината пред света и то именно след като е поискано такова. Мисля, че разликата е много съществена. Мога да изтъкна още една съществена разлика, обаче целта ми не беше такава. В структурата на административния апарат на Република България функционира Държавна агенция за българите в чужбина - юридическо лице на бюджетна издръжка. Бюджетните средства, които се отпускат към тази агенция, се разходват включително за реализирането на програми за поддържането на националните, езиковите и религиозните общности в чужбина. В този аспект на мисли се предполага, че въпросната българска общност и в частност българското училище и вестник се подпомагат чрез финансиране със средства, предоставяни от българското правителство. Което разбира се не обезсмисля спора отговаря ли качеството на предоставяната дейност на отпусканите за реализирането средства (ако изобщо е налице държавно финансиране). Възможно е също канадското правителство да поддържа политика за насърчаване на националната идентичност и също да отпуска бюджетни средства за реализирането. Това становище обаче е чисто теоретично. Възможно е да няма такова финансиране в конкретния случай. Практически нямам поглед върху въпросната общност, българското училище и българските вестници, поради което не мога да имам по-прецизен поглед. Но във всяко едно положение списването на вестниците и представителството на общността следва да се съобразяват с изискванията, които налагат тези изключително отговорни позиции (само при положение, че се финансират по някакъв начин от държавата), тъй като в голяма степен те определят облика на българина в съответния регион на действие. Та разликата с румънския критик относно театралната постановка на "Хъшовете" се състои в произхода на средствата, които се разходват за определена цел, а и не мисля, че "Хъшовете" са се разминали без критика. Ако дейността се осъществява само чрез дарения или чрез лични средства на организаторите, никой (който не е участвал в дарителската акция) не може да има законови претенции. Самите личности, осъществяващи задачите, не съм в позиция да коментирам и ни най-малко не съм заявявала подобно намерение. Желая успех както на развиващите българската дейност, така и на тези, които искат да се ползват от нея. Усилията трябва да са двустранни, а изискванията да се поставят на съответното място и, разбира се, да се приемат с подобаващо внимание. Май наистина не съм в час с някои отношения, поради което е по-добре да не ми казвате къде да намеря въпросния вестник. И спирам дотук. Намерението ми беше коренно противоположно - да се помогне на вестника за по-доброто му развитие. Другото е изопачаване на думите ми в една друга тема. Успех.
Joana
ПС. Ако аз направя разбор, изобщо няма да бъде с цел оплюване на редакцията (ако това се намеква в един пост в една друга тема), а с цел удовлетворяване на поисканата помощ, за което предоставяне на изключително безпристрастно мнение, тъй като не познавам лицата, поддържащи този вестник и нямам никакво, ама никакво лично отношение, освен едно единствено - българското и българинът да се представят по най-добрия начин и общността да се чувства удовлетворена от начина, по който се представя и представлява. Нито пък имам някаква светлина върху лични финансови взаимоотношения и подчертано не желая да имам. Ако бях критик, щях да критикувам в другата тема. А разликата с румънския критик се състои в това, че аз съм българка и, ако реша да подложа на някакъв разбор нечие произведение, ще е именно в качеството ми на българка за българско произведение, което следва да представлява българщината пред света и то именно след като е поискано такова. Мисля, че разликата е много съществена. Мога да изтъкна още една съществена разлика, обаче целта ми не беше такава. В структурата на административния апарат на Република България функционира Държавна агенция за българите в чужбина - юридическо лице на бюджетна издръжка. Бюджетните средства, които се отпускат към тази агенция, се разходват включително за реализирането на програми за поддържането на националните, езиковите и религиозните общности в чужбина. В този аспект на мисли се предполага, че въпросната българска общност и в частност българското училище и вестник се подпомагат чрез финансиране със средства, предоставяни от българското правителство. Което разбира се не обезсмисля спора отговаря ли качеството на предоставяната дейност на отпусканите за реализирането средства (ако изобщо е налице държавно финансиране). Възможно е също канадското правителство да поддържа политика за насърчаване на националната идентичност и също да отпуска бюджетни средства за реализирането. Това становище обаче е чисто теоретично. Възможно е да няма такова финансиране в конкретния случай. Практически нямам поглед върху въпросната общност, българското училище и българските вестници, поради което не мога да имам по-прецизен поглед. Но във всяко едно положение списването на вестниците и представителството на общността следва да се съобразяват с изискванията, които налагат тези изключително отговорни позиции (само при положение, че се финансират по някакъв начин от държавата), тъй като в голяма степен те определят облика на българина в съответния регион на действие. Та разликата с румънския критик относно театралната постановка на "Хъшовете" се състои в произхода на средствата, които се разходват за определена цел, а и не мисля, че "Хъшовете" са се разминали без критика. Ако дейността се осъществява само чрез дарения или чрез лични средства на организаторите, никой (който не е участвал в дарителската акция) не може да има законови претенции. Самите личности, осъществяващи задачите, не съм в позиция да коментирам и ни най-малко не съм заявявала подобно намерение. Желая успех както на развиващите българската дейност, така и на тези, които искат да се ползват от нея. Усилията трябва да са двустранни, а изискванията да се поставят на съответното място и, разбира се, да се приемат с подобаващо внимание. Май наистина не съм в час с някои отношения, поради което е по-добре да не ми казвате къде да намеря въпросния вестник. И спирам дотук. Намерението ми беше коренно противоположно - да се помогне на вестника за по-доброто му развитие. Другото е изопачаване на думите ми в една друга тема. Успех.
Joana
"... и аз открих свободата, дивата соколова свобода, която ме остави без дъх, сякаш пред мен се откри един живот с вятър, слънце и гонени от вятъра облаци, живот, за чието съществуване не бях и подозирал." "Сенки в рая", Ремарк
Ако някой има желание да допринесе с нещо за по-доброто качество на българските вестници, доколкото знам и в двата търсят сътрудници и едва ли биха отказали да приемат вашата помощ. Ако си пишем тук мненията няма никаква гаранция че те сте стигнат до хората, които правят вестниците, но пък има всички шансове темите да се превърнат в поредните теми-плювалници. Ако искате да се поразтърся из старите вестници и да намеря телефони/адреси на издателите на двата български вестника в Монреал, с удоволствие ще го направя.
Мнението ми не е отговор на твоето мнение, когато започнах да пиша твоето мнение го нямаше,както и това на Independent. Сигурно заради това не разбираш за какво става дума. Това, което исках да кажа е че не може да се обвиняват хората ,че не искат да са част от българската общност или че не искат да ходят на църква.Kan_Tangra написа:Това, Ира, беше крайно неразбрано. Винаги ли така се изразяваш, или още не си пила кафе тази сутри .... ъъъ този следобед?
Последно промяна от IRA на Вто Дек 12, 2006 5:36 pm, променено общо 1 път.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Радой Ралин
Радой Ралин
Ето ви дълбоко пазения в тайна сайт на българското дружество в монтреал
Всъщнст за мен не беше трудно да го открия
http://www.bgmontreal.info/novini/
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
- bgmontreal
- Обратна връзка:
iliana написа:Ето ви дълбоко пазения в тайна сайт на българското дружество в монтреал
aaaaa, значи не било криено, а било сбъркано и то в уикипидито на бгканада.
мдааааа, кой се крие е въпроса, защото, ако ти трябва само пускаш гугъл и ооопс, но ако искаш да не го намериш ...
- bgmontreal
- Обратна връзка:
krimon написа:ами поправи го де, в уикипедията се пише свободно, както и корекциите не са само пожелателни, а желателни
куде го викито? че то по-лесно се намира сайта на ОБЛ

- Independent