BG v chujbina triabvalo da plashtat zdravna osigurovka?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

BG v chujbina triabvalo da plashtat zdravna osigurovka?

Мнение от KolioBalkanski »

chuvali li ste neshto po vaprosa?

"чл.33, т.1 от ЗЗО, съгласно който задължително осигурени лица в Националната здравноосигурителна каса са всички български граждани, които не са граждани и на друга държава.
Законът не отчита факта, дали българските граждани се намират в страната или пребивават на територията на друга държава, а предвижда задължителното им включване в кръга на здравно осигурените лица."

Това значи, че всички български граждани, живеещи в чужбина и които нямат и друго гражданство са длъжни да внасят в България минималната здравно-осигурителна вноска, която не съм сигурен ама май беше 12% от две минимални заплати за страната.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
speedy

Re: BG v chujbina triabvalo da plashtat zdravna osigurovka?

Мнение от speedy »

Къде го намери този шедьовър на родното законодателство?
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Dobre che imam veche Cnadaski pasport...ega ti prostotiata ti im vikash ne vi iskam mahaite se, a te ne ta ne...dai pari. Tova e po-losho i ot tsiganite deto sediaha navremeto pred Sheraton... :x
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

MechoPuh написа:Dobre che imam veche Cnadaski pasport...ega ti prostotiata ti im vikash ne vi iskam mahaite se, a te ne ta ne...dai pari. Tova e po-losho i ot tsiganite deto sediaha navremeto pred Sheraton... :x
ciganite pred sheraton biaha instalirani ot criminalni sdrujenia (togavashni)
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Villi

Мнение от Villi »

Da, viarno e
Moje6 da otvori6 www.noi.bg i da proveri6 kakva suma dulji6, sled vuvejdane na EGN
Principno durjavata ne te goni da pla6ta6 tezi pari, no ako si v BG i ti se naloji medicinska pomo6t 6te ti na4isliat i lihvi na tazi suma

Zdrave i kusmet
не е важно хлябът да е бял, важно е хайверът да е черен
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Villi написа:Da, viarno e
Moje6 da otvori6 www.noi.bg i da proveri6 kakva suma dulji6, sled vuvejdane na EGN
Principno durjavata ne te goni da pla6ta6 tezi pari, no ako si v BG i ti se naloji medicinska pomo6t 6te ti na4isliat i lihvi na tazi suma

Zdrave i kusmet
Нещо не ми е съвсем ясно - как така ще ме карат да плащам, че и лихви ще ми начисляват, при условие, че не им ползвам услугите? До преди 2 години плащах (не че исках, но ми ги удържаха от заплатата, за мен и за щерката), но винаги съм ползвала услугите на частни лекари, т.е. плащах си на място и не съм се възползвала от услугите на "здравната каса". Като се прибера в БГ, живот и здраве, пак ще си ходя при частни лекари. Мисля, че здравните застраховки се изискват, само ако ще полваш личния лекар или някоя от "клиничните пътеки" на здравната каса.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

...
Вили, аз намерих
http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_1.asp
Там само дадоха справка за кои месеци им вися, не пишеше нищо за сума. Имаш ли по-точно URL?
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Zdrave i kusmet
pishe che niama danni za tova EGN
da ne sa me iztrili ot sistemata?
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

KolioBalkanski написа: pishe che niama danni za tova EGN
Или пък никога не те е имало? Може да не си бил на разположение, когато са я въвели тая система.

... no one can be told what The Matrix is ...
Villi

Мнение от Villi »

Prava si Sneji ako taka ili ina4e si pla6ta6, no ne vseki e polzval uslugite na 4astni lekari. Takuv e reda po princip, a vseki sam si izbira......

Ssttoo - 12 leva na mesec
не е важно хлябът да е бял, важно е хайверът да е черен
speedy

Мнение от speedy »

KolioBalkanski написа:[pishe che niama danni za tova EGN
И за мен не знаят, че съществувам. Следователно не дължа нищо :)
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Нещо не им работи системата. За мен пише - "Лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права"
janette
Обратна връзка:

Spoko

Мнение от janette »

Ne se uchudvajte na nisto! Nie vse oste sme tuk /oste 28 dni/, no srestu EGN-to na dusterja mi izliza imeto na njakakav mladezh.
Tuk se govori, che v momenta se obsazhda popravka v zakona, suglasno kojato lica prebivavasti v chuzhbina poveche ot opredeleno (neizvestno oste kolko dulgo) vreme njama da gubjat pravata si i da dalzhat osigurovki i ste imat pravo sled zavrastaneto si dori ako e vremenno za perioda v kojto sa v BG da vnasjat opredeleni sumi (neizvestno oste kolko golemi) i da polzvat "bezplatnoto" zdrave"opazvane".
Ako nisto ne ste razbrali ot tova, koeto se opitvam da kazha ne se pritesnjavajte i az ne shvanah tochno dali, kakvo tochno i koga si misljat zakonotvorcite da napravjat. Te maj i sami oste ne znajat, no im se iska nesto da se rodi ot praznite glavi.
Inache tuk i sega ako iskash lekar da ti obarne vnimanie trjabva da si ili izpraten ot njakoj ili da varvish s pari napred. Molja da me izvinjat izkljuchenijata! Gorko na ostavastite!
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Pak bugarski izcepki. Prav si, Mecho Puh. Az vlyazoh v sayta na noi i vidyah, che im dalja pari ot yanuari 2000 do avgust 2003 platno, shtoto ne sam plashtal nikoga nikakvi osigurovki v bg. Da ne sam lud da plashtam za neshto, deto ne go poluchavam. Posle otidoh na nyakakva tablica s izchisleniya i kato si sabrah sumite, izleze, che dalja na bg tochno 625 lv i 8 stotinki :)) Mashala! Shte im gi platya kogato simeoncho si vidi ushite bez ogledalo.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
balbi

:)

Мнение от balbi »

Dam mislya oshte dnes da otida da si vnesa vsi4ki dyljimi sumi!!!!!!!!
Taka da znaete:)
Myahahahaha tova verno sa golemi izcepki shte znaete:P
Kysmet !
Заключено